Mások írták – 2019

Az itt linkelt írások nem feltétlenül tükrözik a Reális Zöldek Klubjának álláspontját.

2019. 12.30.
Sitkei Levente: Száraz zuhatag (Magyar Nemzet)
Ha a Viktória-vízesés kiszárad, az sokkal nagyobb, szenzációsabb hír, mint az, hogy ez így szokott kinézni. Ha összeomlik az ökoszisztéma, az olyan ügy, amelyért érdemes hisztériát kelteni. Arra fel lehet építeni egy egész hatalmas vállalkozást, arra embereket lehet támogatónak összegyűjteni, akkor lesz a súlya a dolognak.
Az álhírek elleni küzdelem így kilátástalan ködszurkálás, mert az összes újságíró kizárólag megkérdőjelezhető hírek alapján dolgozik, s csak józan eszében és tapasztalatában bízhat, hogy nem viszik be az erdőbe az akár jó szándékú, de csaló alakok.

2019.12.26.
Kondor Katalin: Klímabuzgóság a köbön (Magyar Hírlap)
A karácsonyi vásárlási őrület nemcsak nálunk tombol, hanem az egész „művelt” világban. Kondor Katalin kellemes stílusban tűzi tollhegyre a klímahisztéria megmosolyogtató kiburjánzásait, értelmetlen jótanácsok tömkelegét, amelyeket leginkább a női magazinok terjesztenek.

2019.12.26.
Szociális dinamit (welt.de német nyelven)
David Sassoli, az EU Parlament elnöke figyelmeztet: nem szabad túlfeszíteni a húrt a klímavédelmi kiadásoknál. Az olyan klímavédelem, amely magára hagyja például a széntől függő régiókat, egy szociális feszítőerőt rejt magában. Kell, hogy sikerüljön az átmenet igazságos levezetése.
Az európai klímapolitikai sikere attól fog függeni, sikerül-e a klímasemlegesség célját esélyként fölfogni növekedésre, innovációra, munkahelyek teremtésére.
Kommentárunk: Az első mondat érthető, a többi már kevésbé. Úgy tűnik, Sassoli maga sem bízik a nagy transzformáció sikerében.

2019.12.19.
Lóránt Károly: Új zöld diliház (Magyar Hírlap)
The European Green Deal-ként (Európai Zöld Megállapodás) emlegetik azt a legújabb elképzelést, amely szerint az Európai Uniónak 2050-ig karbonsemlegesnek kell lennie, ami annyit jelent, hogy a nettó szén-dioxid-kibocsátásnak nullára kell csökkennie…
Felejtsük el most egy pillanatra, hogy a zöld–vörös koalíció – most már az Európai Tanács által is jóváhagyott – követelése irreális, és képzeljük el, hogy egy mérnök megkapja azt a feladatot, hogy az Európai Uniót klímasemlegessé tegye és a feladatot becsülettel meg is akarja oldani…
Az elmondottak létrehozásának költségeit mintapéldákon kellene kiszámítani, majd felszorozni országos, illetve európai léptékre.
Ilyen számításokat azonban az Európai Bizottság nem végzett, és nem is fog végezni a mostani tanácsi közleményben erre szánt szűk fél évben…
Az Európai Bizottság most már a Tanács által is szentesített javaslata tehát nem más, mint egy önkényes, voluntarista célkitűzés, épp olyan, mint mikor 2000-ben célul tűzték ki, hogy 2010-re az Európai Unió a világ legdinamikusabban fejlődő térsége lesz (mint tudjuk, helyette válságövezetté vált). A terv az idősebbeket emlékeztetheti a Rákosi–Gerő-féle képzelgésekre a csillagos égig érő acéltermelésről és a fogyasztás ennek érdekében történő korlátozásáról, amely végül a diktatúra elleni népfelkelésbe torkollott…
Tegyük még hozzá, hogy a világ szén-dioxid-kibocsátásában az Európai Unió csak tíz százalékot képvisel, a többieknek meg egyszerűen sem pénzük, sem elhatározottságuk nem lesz arra, hogy az európai példaadást kövessék. Vagyis ha az unió valóban elérné a karbonsemlegességet, a világ szén-dioxid-kibocsátása még akkor is növekedne, különösen, ha a mai fejletlen országok, a fejletteket követve, elkezdenének iparosodni. Emiatt a racioná­lis viselkedés nem a szén-dioxid-kibocsátás elleni küzdelem, azt gondolván, hogy a Föld hőmérséklete gombnyomásra szabályozható, hanem a változásokra való felkészülés. Ez elől vonja el zöld–vörös diktatúra a figyelmet és az erőforrásokat…
2019.12.18.
Prof. Dr. Peter Strohschneider, a Német Tudósok Közösségének (Deutsche Forschungsgemeinschaft [DFG]) elnöke nyugállományba vonulásának alkalmából interjút adott a FAZ-nak. (német nyelven) A teljes interjú fizetős. Néhány megállapítás a szabadon olvasható részből:
Strohschneider: a klímatudósok ne fojtsák el az eltérő véleményeket…
Németországban az uralmon lévő politika technokrata és populista. Ehhez társul egy szcientokrácia…
A 16. és 17. század története megtanított bennünket arra, hogy a „kinek van igaza és kinek nincs” kérdést függetlenítsük attól, hogy ki kinek vegye el az életét. Most a legjobb úton vagyunk affelé, hogy aki a politikai többséget maga mögött tudja, annak lesz igaza a tudományos kérdésekben. A kisebbségben maradt csoport tagjait pedig kizárja a tudományos életből…

Száz új szénerőmű építés alatt: A világ a szénre alapozza a jövőt. Deutsche Wirtschaftsnachrichten (Német Gazdasági Hírek, német nyelven)
A teljes cikk olvasása fizetős.
Remélhetőleg a ‘Zöld alku’ kitalálói és protagonistái sürgősen elfelejtik az egész agyrémet.
2019.12.18.
Hans-Werner Sinn sztárközgazdász, az Ifo Gazdaságkutató Intézet elnöke: Greta téved, az Európai Központi Bank klímapolitikája életveszélyes. (focus.de, német nyelven)
Nem kezelhetjük a klímaváltozás problémáját csak Európában. Ha mi nem használunk kőolajat, akkor annak csökkeni fog a világpiaci ára, és mások többet fogyasztanak. A Focus.de szentségtörő kérdésére: „Illúzió csak a klímapolitika, avval a céllal, hogy a német adófizető pénzét kihúzzák a zsebéből?” Sinn válasza: A politika a klímavédelem ürügyén elkótyavetyéli a népvagyont.
Klímavédelem csak az egész világ együtes politikájával valósítható meg. [Vagyis sehogy. Ford.]
Az E-autó nem csökkenti a CO2-kibocsátást.
A másik probléma: Senki nem gyárt olyan jó dízelmotorokat a világon, mint Németország. Elektromos motorokat mindenki tud gyártani.
Környezetvédelmi miniszterünk nem volt eszénél, amikor beleegyezett a jelenlegi szabályozásba… (EU CO2-szabályozás)

2019.12.16.
Henryk M. Broder: És ki cipeli Greta bőröndjeit? (mandiner.hu )
A szerző írása erdetileg a Die Welt hasábjain jelent meg német nyelven.
2019.12.10.
Az unió növelte a bürokraták magánrepülésére fordítandó pénzt, majd klímavészhelyzetet hirdetett (mandiner.hu)
Bár az Európai Parlament kimondta, hogy környezeti és klímavészhelyzet van, illetve sürgette, hogy 2050-re minden tagország nettó üvegházgáz-kibocsátása nullára csökkenjen, az unió a következő öt évben 50 százalékkal emeli az uniós bürokraták reptetésére fordított pénzeket.

2019.12.09
Greta Thunberg elárulta magát: a klímavédelem humbug (Magyar Nemzet)
Az orrunknál fogva vezetnek bennünket a klímamozgalom mögött álló erők. Jobb, ha időben felébredünk, és felismerjük, miről is van szó valójában.
2019.12.09
Karbonsemleges EU 2050-től (Die Welt, német nyelven)
A von der Leyen vezette EU Bizottság 2020 márciusáig egy kötelező érvényű EU klímatörvényt akar elfogadtatni, amely rögzítené, hogy az EU 2050 után csak karbonsemlegesen létezhetne.
(Ezt a rovatot nem szoktuk kommentálni, de most csak azt tudjuk mondani: Na jóccakát.)
2019.12.09
Mikor lesz a világvége? (Magyar Hírlap, Lóránt Károly)
Az ENSZ klímamodelljét nagyon sok szakember nem fogadja el. Megkérdőjelezik, hogy vajon a modell helyesen írja-e le az üvegházhatás, a levegő szén-dioxid-tartalma és a Föld hőmérséklete közötti összefüggést
2019.12.04
Kurtz ezredes: Megoldókulcs klímahisztériázó fiatalokhoz Mandiner.hu, amely az írást a tutiblog-ról vette át. A mandiner oldaláról tovább lehet lépni a tutiblogra.
Mostanában egyre több bukkan fel belőlük, így sajnos elkerülhetetlen, hogy Normális Emberként is kénytelenek vagyunk időként beszélgetni velük. Hogy erre a dologra szándékosan nem használható az eszmecsere nemes és kissé modoros fogalma, az hamar világos lesz minden Normális Ember számára.
Klímavészhelyzet van! Most azonnal tenni kell valamit, mert az utolsó óra utolsó percében vagyunk.
Csomó ötletem lenne, hogy a hozzád hasonló felsőközéposztályos fiatal mit tehetne a saját nemes elveiért. Azt a rengeteg mindent, ami rajtad meg a kezedben van, rögtön be is dobhatnád a tengerbe, hogy magas műanyagtartalma miatt azonnal elfogyasszák a falánk, de elég buta halemlősök…
2019.12.03
Ellentmondásba került Thunberg (Magyar Nemzet)
A világjáróvá vált zöldaktivista nem száll repülőre, hogy ne növelje a környezetszennyezést személyes utazásával, ám kiderült, mások repülése nem jelent problémát, ha az előmozdítja az ő hajózását.
2019.12.01
Még Ungár Péternek, a magyar zöldpárt (LMP) vezetőjének is necces Greta Thunberg kommunista kiáltványa (888.hu)
A svéd lány követőinek címzett kiáltványában kijelentette, hogy mozgalmának fő célja nem a klímaváltozás elleni harc, hanem a jelenlegi elnyomó világrend lebontása.A honlap egy nappal korábban megírta, hogy Greta Thunberg két másik környezetvédő kislánnyal együtt pénteken kiadott egy kiáltványt mozgalmának egyéves évfordulójára az egyik nemzetközi baloldali véleményblogon, amelyben olyan kommunista ideológusokat megszégyenítő kijelentésekkel jutalmazta meg követőit, hogy Aczél György, ha még élne, jutalomból valószínűleg egyhónapos jutalomútra küldené őket valamelyik ukrán úttörőtáborba.A kiáltványban ugyanis végre ki lett mondva: a mozgalom célja nem a klímaváltozás, hanem a jelenlegi elnyomó, gyarmatosító (leánykori nevén imperialista), rasszista és patriarchális világrend elleni küzdelem.

2019.11.26
Deutsch Tamás lerántotta a leplet a klímahisztisekről. (Magyar Nemzet)

2019.11.25.
Gágyor Péter: A dilettáns áfium ellen való orvosság (Mandiner)
Nálunk, ugye szokványos, mint ahogyan a horoszkóphoz és a csillagászati teleszkóphoz, az orvosláshoz, az iskolaügyhöz, valamint a társadalomszervezéshez, a politikához stb. – úgy mint a focihoz is – mindenki ért. A klíma kérdésének véleményezése sem maradhat el ebben a mezőnyben…
Nincs kéznél sok bizonyosság. Például „az üvegházhatás közvetlenül nem mérhető, nem vizsgálható műholdakkal sem kellő pontossággal”…
A politikusok gyakran sajátságos dilettáns eszközökkel operálva magukhoz ragadják a közbeszédből felkapott klímatémákat. Valamennyi klímaprobléma (mely csupán egy-egy szelete a valós komplex jelenségnek) létezik ugyan, de összefüggéseik nem bizonyíthatók abban az értelmezésben, ahogy azt politikai célok mentén kampányolásokra, tüntetések szervezésére felhasználják…
John Christy: „Paródia, hogy a tudomány nem tud magyarázatot adni a Föld felmelegedésének jelenlegi szünetére [1998–2012]”. A klímatudós véleménye nem a nyilvánosságnak volt szánva, meghekkelt levelezéséből került napvilágra. Elismerte, hogy néhány kormány nyomására az utolsó pillanatban került be a legpesszimistább (100 év alatt 6 fokos melegedést jósoló) modell. A globális felmelegedés okairól – óriási tudományos apparátus és kutatási pénzek mellett is – tehát csak feltételes módban, valószínűségeket emlegetve tudnak bármit is mondani a kutatók titkolt üzeneteikben.
A cikkben Gágyor Péter fölhívja a figyelmet KOVÁCS RÓBERT: KLÍMAVÁLTOZÁS c. a Typotex kiadónál most megjelent könyvére.

2019.11.15.
Lóránt Károly: Vajon ki kit győz le klímaügyben? (Magyar Hírlap)
A felmelegedés csak kis mértékben írható az emberi tevékenység számlájára, és a Föld kisebb mértékben melegszik, mint ahogy azt a klímamodellek előrevetítik. Ez egyben azt is jelenti, messze vagyunk még attól, hogy a klímaváltozás okait értsük. A jelenlegi klímamodelleknek sok hiányossága van, mindenekelőtt az, hogy túlhangsúlyozzák a szén-dioxid klímaváltozásra gyakorolt hatását…
A klímavitában talán az egyik leghitelesebb szereplőnek Patrick Moore-t, a Green­peace mozgalom egyik alapítóját tarthatjuk, aki akkor hagyta ott a mozgalmat, amikor az egyre inkább politikai mozgalommá vált és világméretű kampányt kezdett a víz fertőtlenítésére és gyógyszerek készítésére használt klór ellen. Moore szerint a környezetvédelmi politikának a tudományon, a tényeken és a logikán, nem pedig a szenzációhajhászáson, a megtévesztésen és a félelemkeltésen kell alapulnia. Ellent kell állnunk az esztelen, megalapozatlan, kizárólag politikai célokat szolgáló klímazsarolásnak.

2019.11.13.
Petrin László: A klímakommunizmus kísértete (Magyar Hírlap)
A valóság nem akar a globalista tudományos dogmák véleményhatalmi terrorjának ketrecében megmaradni…
Ma már nyílt titok, hogy a globalista politika megpróbálja uralma alá hajtani a tudományt is. Egyes finanszírozásra szomjas tudósok, valamint szakmai és civil szervezetek politikai igények kiszolgálóivá váltak… Alantas gazdasági és világuralmi érdekek a környezettudományt is szétzilálták. A hazug klímapolitikai lepel alatt világhatalmi törekvések rejtőzködnek…
A stratégia ideológiája szerint a környezetvédelmet azért kell végső soron a világállamnak alárendelni, mert csak így lehet megvédeni bolygónkat a nyerészkedő, felelőtlen és hanyag emberektől…
Közzétevő megjegyzése: Az egyik legjobb, leginkább tisztán látó írás a témában. Föltétlenül ajánlott mindenki számára.

2019.11.02.
Die Welt: Megoldatlan a közeljövőben keletkező évi 70.000 t szélturbina hulladék ártalmatlanítása (német nyelven)
Az üveg- és szénszál erősítésű rotorlapok (CFK kombinált anyag) alkalmatlanok újrahasznosításra. Égetésük csak különleges körülmények között oldahtó meg, de akkor is kell számolni az azbesztrostokhoz hasonló részecskék emissziójával, ami fokozni fogja a tüdőrák kockázatát. Jelenleg évi 50.000 t hulladékkal kell számolni. Ez a szám 2038-ig évi 70.000 t-ra fog növekedni. Az üzemeltetőknél erre nem képeztek tartalékot, mintegy 300 millió euró hiányzik össznemzeti szinten. És akkor még nem szóltunk a betonalap visszabontási költségeiről.
2019.11.01
Hárfás Zsolt: Atomenergia nélkül a klímavédelmi harc nem nyerhető meg (Origo)
Szereptévesztett környezetvédőkA Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse úgy emel szót az atomerőművek ellen, hogy energetikai kérdésekben még az alapvető fogalmakkal sincs tisztában. Perger úrnak illene tudnia azt is, hogy az időjárásfüggő megújulók esetében nem a beépített kapacitás a mérvadó, hanem az, hogy mennyi villamos energiát képesek valójában megtermelni. Az atomenergiát támadó hazai zöldszervezetek és politikusaik valójában úgy viselkednek, mint a szén- és a gázlobbi ötödik hadoszlopa!
Itthon mesedélutánt tartottak a zöldek
Érdemes elolvasni az okfejtést, amelyből kiderül, hogy Paks II-t nap- és szélerőművekkel kiváltani próbáló elképzelés, avagy inkább fantazmagória csak a zöldek fejében létezik. Hasonló komolyságú felkészültséggel bír az Energiaklub szakértője, Mátyás Eszter is.

Az itt linkelt írások nem feltétlenül tükrözik a Reális Zöldek Klubjának álláspontját.

2019.10.29.
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Az energiafordulat akár ezer milliárd euróba is kerülhet (német nyelven)
Peter Altmeier környezetvédelmi miniszter (CDU): Félelmetesek a megoldatlan problémák, melyeket 10 éve vonszolunk magunkkal. Reformom 300 milliárd eurót megtakarítana, de a hasznot húzók részéről óriási az ellenállás. A szélturbinák befektetői kétszámjegyű haszonkulccsal kalkulálnak.
A kiadások gigantikusak, a klímagáz-emisszió tovább növekszik.

2019.10.28.
Focus.de: A klímamodellek ellentmondásosak (német nyelven)
Legtöbbjük nem veszi figyelembe a Nap aktivitásának 11 évenkénti változását. Az UV-sugárzás 6-10 %-ban változik ennek függvényében. Ez pedig erősen hat a sztratoszférára. Az pedig kölcsönhatásban van a troposzférával. A mechanizmusok nem ismertek teljesen. 2020 elejére lehűlés várható a Nap aktivitás változása miatt. A Focus az írást a https://weather.com/de honlapról vette át.

2019.10.28.
Összeomlás, klímavészhelyzet: az új spektákulum (Mandiner)
Uri Dénes Mihály
A környezetvédelmi akcionizmus a természet védelmét látványossággá változtatja. Az ökológiai válság ellen jóval többet tesznek a vidéki (bio)gazdák, akik ökológiai rendszereket hoznak létre, élő- és munkahelyet teremtenek. …
A „klímaváltozás elleni harcot” a progresszív (techno)társadalmi (és nem csekély mértékben baloldali-forradalmi) utópiák forgatókönyvei szerint elképzelő résztvevők generációs érzést és politikai identitást kapnak a tüntetésektől, megoldást azonban nem, mert az nem a globalista mozgalmakban, hanem a lokális cselekvésben és a természet rehabilitálásában van.

2019.10.20.
A német klímahisztériát bírálta a szász kormányfő (Mandiner)
Szerinte fel kell tenni a kérdést, kinek az érdekében állt Greta Thungberg ENSZ-béli fellépése.
A Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadásában megjelent interjúban Michael Kretschmer a németországi ökomoralizmust bírálta és ennek kapcsán a Thunberg-jelenséget is. „A lakosság körében igen nagy az elutasítottsága Greta Thunbergnek és az által keltett hisztériának” – fogalmazott, majd úgy vélte, a svéd tinilány „egy erkölcsi mutatóujj”.

2019.10.7.
Constantinovits Milán: Hogyan vált Tonhalhegy Gréta klímabálvánnyá? (Mandiner)
Senki sem alázza úgy Gretát, mint azok, akik piedesztálra emelték.
Figyelemfelhívó slamestet rendeztek Greta Thunberg és a klímakatasztrófa témájában Budapesten…

2019.10.3.
Bogár László: Klíma és igazság (Magyar hírlap)
Szakértők 1978-ban még azért aggódtak, hogy az akkori lehűlés üteme jégkorszakot idéz elő…

2019.10.2.
Kósa: Nincs tudományos konszenzus a klímaváltozásról
Index: A Fidesz alelnöke szerint pártja az elmúlt évek alatt nem gyengült intellektuálisan, az ellenzék migránsok szavazataival akarja átvenni az uralmat, Kádár alatt pedig megverték volna az Index újságíróit. A Fidesz kampányfőnökének paksi fórumán jártunk.

2019.10.1.
Lóránt Károly: Ha a szén-dioxid probléma, akkor a megoldás az atomerőmű (Magyar Hírlap)
Már önmagában az is megkérdőjelezhető, hogy mennyiben a szén-dioxid és ezen belül az antropogén, az emberi tevékenységhez kapcsolódó szén-dioxid kibocsátása az oka az utóbbi évtizedekben tapasztalt globális felmelegedésnek…

2019.08.27.
Molnár Csaba (Index): Az esőerdő valójában nem termel oxigént

Az írás sok hasznos információt tartalmaz az „Ég az Amazonas esőerdő” hírözön kapcsán. Néhány apróbb részletet, CO2 mérleget, hiányoltunk volna a cikkből.

Print Friendly, PDF & Email