Rövid hírek

Ebben a rovatban az egyéb médiákban megjelenő – éghajlatváltozással, energiahelyzettel kapcsolatos – írásokra hívjuk fel a figyelmet.


2023.08.30.

Lengyelország hat(!) atomerőmű építését célozza meg.

Avagy: Lehet szélturbinák, napelemparkok és hidrogénstratégia nélkül is csökkenteni a CO2-kibocsátást. Olcsóbban és hatékonyabban.

A lengyel Polskie Elektrownie Jadrowy (PEJ) közműszolgáltató Dariusz Drelich pomerániai kormányzóhoz fordult a Choczewo településre tervezett első lengyelországi atomerőmű elhelyezésére vonatkozó döntés meghozatalára. Ez az egyik legfontosabb lépés a nukleáris létesítmény építésének megkezdéséhez vezető adminisztratív folyamatban.

Anna Lukaszewska-Trzeciakowska, a stratégiai energetikai infrastruktúráért felelős kormánybiztos a kérelmet „mérföldkőnek nevezte a PEJ tevékenységében a Lengyelország első atomerőműve építésének megkezdéséhez szükséges összes közigazgatási engedély megszerzése felé vezető úton. A lengyel kormány felelősségteljesen átalakítja az energiarendszert, miközben erősíti az ország energiabiztonságát.”

Lengyelországnak ambiciózus atomenergia-fejlesztési tervei vannak. 2021 szeptemberében bejelentették, hogy 2040-ig hat nyomottvizes reaktort építenek 6-9 GW összteljesítménnyel. Az első 1,0-1,6 GWe teljesítményű üzem építése várhatóan 2026-ban kezdődik, és 2033-ban fejeződik be. Utána 2-3 évenként számítanak egy újabb reaktor üzembehelyezésére.


2023.08.20.

Újabb tűzesetek a fotovoltaikus áramot tároló Senec akkumulátoroknál

Folytatódik a Senec akkumulátoroknál keletkezett tűzesetek sorozata. Két újabb robbanás után ismét több tízezer akkumulátortelep érintett Németország-szerte (pv-magazinn.23.08.10).

Miután Burladingenben leégett egy Senec-akkumulátortelep, most újabb sokkoló hír következik sok Senec-ügyfél számára. A PV-Magazin szerint Bajorországan és Alsó-Szászországban több Senec-tárolóegység is leégett.

Még mielőtt a legújabb tűzvészes esetekről beszámoltak volna, a vállalat a jelek szerint 2023.08.09-én ismét több tízezer készüléket állított „kondicionáló üzemmódba”. Ezek az egységek most már csak korlátozottan használhatók. A Senec nem tájékoztatta az érintett ügyfeleket. Ők a médiából értesültek a kapacitás lefojtásáról (szoftveres úton a távolból, interneten keresztül).

Az ügyfelek aggódnak. A tavalyi tűzesetek és a burladingeni robbanás után, ahol egy személy megsérült, a vállalat még mindig nem boldogul az akkumulátorok tűzveszélyességével. Ezek biztonsága megkérdőjelezhető, és sok ügyfél elveszíti a bizalmát. A Senec immár harmadszor csökkenti az akkumulátorok kapacitását távolból.

Aggasztó, hogy egyáltalán szükség van egy ilyen vészhelyzeti rendszerre. A közelmúltbeli tűzesetek után a hatékonyságra vonatkozó ígéretek hiteltelennek bizonyulnak.

Sok ügyfélnek megrendült az akkumulátortároló egységekbe vetett bizalma, amelyekért gyakran 10 000 és 15 000 euró közötti összeget fizettek.


2023.08.20.

Rekord kőolajkitermelés várható 2023-ra

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint a globális olajtermelés 2023-ban új rekordot ér el, napi 16,2 milliárd literrel. Ez 102,2 millió hordónak felel meg, egy hordó 159 literes.

Az IEA szerint a keresletet többek között a nyári növekvő légiforgalom, az energiatermelés nagyobb olajfogyasztása és a növekvő kínai kereslet növeli. 2022-hez képest a napi termelés várhatóan 2,2 millió hordóval nő. 2024-re pedig további napi 1 millió hordós növekedés várható.

Az IEA várakozásai szerint a globális kitermelés 1,5 millió hordóval, összesen 101,5 millió hordóra nő 2023-ban. Ezekben a termelési adatokban jelentős szerepet játszik az is, hogy az USA-ban masszívan visszaesett a fracking-tevékenység.

Az IEA a közelmúltban a globális olajtartalékok jelentős csökkenéséről tájékoztatott. Ez a csökkenés különösen júniusban volt szembetűnő, 17,3 százalékos visszaeséssel. A legfrissebb adatok szerint a tartalékok júliusban és augusztusban még tovább csökkennek. Ez a tendencia valószínűleg érezhető hatással lesz az olajárakra, valószínűleg még magasabbra emelve azokat az elkövetkező hetekben.

Fontos hangsúlyozni, hogy az olajárak nem csak tegnap óta emelkednek. Valójában július közepe óta emelkedő tendenciát mutatnak. Az északi-tengeri nyersolaj ára például több mint tíz dollárral emelkedett hordónként ebben a rövid időszakban.


2023.08.20.
„Termikus incidens” az elektromos teherautókat gyártó Nikola cégnél

A cég az eddig eladott és kereskedőknél lévő összes (209) járművet visszahívja és leállítja a további kiszállításokat.
Mindenekelőtt: A termikus incidens újnyelven öngyulladást jelent.

Erre azután került sor, hogy júniusban és augusztusban a vállalat székhelyén két teherautót érintő „termikus incidensről” számoltak be.

Gyújtogatás helyett hűtőfolyadék szivárgás?

A legfrissebb vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a „termikus incidens” oka az akkumulátorcsomagban lévő hűtőfolyadék szivárgása volt. Maga a Nikola is úgy véli, hogy az akkumulátorcsomag egy bizonyos alkatrésze okozhatta a szivárgást.

Júniusban eredetileg gyújtogatásra gyanakodtak a Nikola arizonai Phoenixben található főhadiszállásán történt „termikus incidens” okaként. A videofelvételeken látható volt, hogy egy másik jármű elmenekült a tűz helyszínéről. A további vizsgálatok azonban kizárták, hogy külső tényezők lehettek a kiváltó okok.

A Nikola jelenleg is dolgozik a megoldásokon. A javításokat hamarosan tervezik. Bár az ügyfelek továbbra is használhatják járműveiket, a teherautó-gyártó ajánlásokat tesz. Például az akkumulátor kapcsolójának mindig „ON” állapotban kell lennie, és a járműveket szabadban kell parkolni, főként azért, hogy könnyebben megkapják az OTA frissítéseket. [1] [Közzétevő: Mintha a szoftverfrissítéseknek bármi köze lehetne az öngyulladáshoz. A szabadban történő parkolás előírásának egy oka lehet: A jármű öngyulladás esetén ne égesse le porig az egész telephelyet.]
Az üzemanyagcellás teherautók a „termikus incidens” ellenére biztonságosak, mivel azok más akkumulátorokat használnak.

A vállalat eredetileg hidrogénes teherautókkal indult, később pedig akkumulátoros teherautókat vezetett be. Michael Lohscheller vezérigazgató 2023-ban ismét a hidrogénmodellekre helyezte a hangsúlyt. Azóta az akkumulátoros teherautók csak kérésre állnak rendelkezésre. Augusztusban Lohscheller magánéleti okokra hivatkozva lemondott. Helyét Steve Girsky vette át, aki hangsúlyozta a biztonság fontosságát a Nikolánál, és átláthatóságot ígért a „termikus incidenssel” kapcsolatban. A Nikola alapítóját tőzsdei sikkasztás miatt 2022-ben egy év börtönre ítélték.

[1] OTA frissítés: új szoftverek, firmware-ek vagy egyéb adatok vezeték nélküli továbbítása mobileszközökre.


2023.08.18.
Újabb közismert tudós hozza nyilvánosságra: Nem az emberi tényező a legfontosabb klímavezérlő

Nemrégiben Dr. John Clausen Nobel-díjas fizikus aláírta a világ klímanyilatkozatot, amely szerint nincs klímavészhelyzet. Amint arról a Daily Sceptic beszámolt, most egy újabb neves tudós kérdőjelezi meg a szuggerált klímanarratívát.

Dr. Stuart Harris, a Calgary Egyetem nyugalmazott földrajzprofesszora egy klímatudományi tanulmányában kétségbe vonta, hogy az emberi tevékenység, főként a CO2 a fő oka a közelmúltbeli éghajlatváltozásnak.

Harris hangsúlyozza az éghajlati minták összetettségét és azt, hogy helytelen egyetlen okra összpontosítani. Hangsúlyozza a Föld felszínének a napsugárzás általi egyenetlen felmelegedésének, valamint az óceáni áramlatok és a légtömegek általi hőmozgásnak a szerepét az éghajlati dinamika alakításában.

Harris szerint az elképzelés, hogy az éghajlat teljes felmelegedése az ember által okozott CO2-nek köszönhető, a globális elitnek kedvez, míg a „hétköznapi emberek” szenvednek tőle. Ez egy „politikai konstrukció”.

Harris rámutat, hogy a történelem során nincs meggyőző bizonyíték a CO2-szint és a hőmérséklet-változások közötti kapcsolatra. A geográfus különösen kiemeli, hogy a CO2-szintek és a hőmérséklet-változások között nincs jelentős korreláció a történelmi és paleoanalitikai feljegyzésekben, ami bonyolultabb kapcsolatra utal, mint amit a jelenlegi tudományos konszenzus elismer.


2023.08.02.
FRICZ TAMÁS (Magyar Nemzet): Klímapokol, vagy orbitális hazudozás az egész?
Fricz Tamás a gondolkodó ember józanságával jut a következtetésre:

„Sem Guterres, sem az IPCC nem válaszol a tudományos közösségnek, a Clintelnek, hallgatnak, és mennek tovább a világkormányzás felé.
Semmilyen vitát nem vállalnak.
Na ez is az, amiért kételkedem bennük.”
(E honlap szerkesztőjének teljesen ugyanezek a tapasztalatai a a hazai klímarögeszmések sajtószereplésével kapcsolatban. Óriási megjelenési felületet kapnak, a magunkfajta józan gondolkodó egyszerű kérdéseit pedig figyelmen kívül hagyják. Úgy tesznek, mintha nem jutottak el volna hozzájuk. Pedig eljutottak.)


2023.07.02.

Spanyolország: Kiszállás az atomenergiatermelésből? A döntés a választópolgár kezében van. 

A jelenleg kormányon lévő szocialisták német mintára le szeretnék állítani a spanyolországi atomerőműveket. A konzervatív Néppárt (PP) továbbra is működtetni szeretné őket. Utóbbi esetben szükségessé válnának az eddig elhanyagolt ráfordítások, viszont az atomenergia-termelés stabil szolgáltatás biztosít. A spanyol atomerőművek jelenleg az áramtermelés 21 %-át adják. A választások 2023. augusztusban esedékesek.


2023.06.22.

A képmutató google…

Minket ellehetetlenít, szemforgató módon nem járul hozzá hirdetések közzétételéhez klímarealista (az ő szóhasználatukban klímatagadó) honlapunkon. A másik oldalon pedig a világ legtermészetesebb dolgának tekintik, ha Eric Schmidt, volt google-CEO 68 millió dollárért vásárol szuperjachtot. A jachtot két, egyenként 4680 LE dízelmotor hajtja meg.


2023.06.22.

Németország: Csaknem nyolcszor magasabb áramköltségek, mint Texasban

Ezért megy el az energiaigényes ipar Európából, Németországból. Uncle Sam pedig mosolyog: „Ezeket is jól csőbe húztuk a klímahisztériával.”


2023.06.21.
A német – az áramhálózat irányításáért felelős (a MAVIR-hoz hasonló funkciót betöltő) – Netzagentur figyelmeztet: 

Szűkös ellátási források esetén korlátozni fogjuk az áramellátást a hőszivattyúk és elektromos autók számára.

A híradást egy benzines áramfejlesztő reklámja kíséri.

Kommentárunk: Bruhahaaaa!


2023.06.20.

Amikor a tények sehogysem akarják a pánikkeltő narratívát megerősíteni…

Az Egyesült Államok kormánya megingathatatlan meggyőződésében, hogy az „éghajlati válság” valós, és hogy annak jelei mindenütt láthatók, létrehozta az USA éghajlati referenciahálózatát (USCRN). Több mint 100 mérőállomást létesítettek, hogy rögzítsék a globális felmelegedés veszélyes következményeit, és új lendületet adjanak a mindenütt jelenlévő klímahisztériának. Bár ezek az állomások valóban a legkorszerűbbek, az általuk szolgáltatott adatok mégis néhány esetben jelentős bizonytalanságokat tartalmaznak, amint azt egy nemrégiben közzétett szakértői jelentés megállapította.

A 2006-ban létrehozott USCRN hálózat célja valójában az volt, hogy állandó és pontos időjárási adatokat rögzítsenek, amelyek dokumentálják a hőmérséklet folyamatos emelkedését. Mint azonban kiderült, ez alaposan megbukott – ugyanis sem az USCRN, sem a többi adatgyűjtésből származó referencia-mérések nem szolgáltatnak bizonyítékot egy ilyen trendre:

Forrás: USCRN

Globálisan, az általános megfigyelésekkel összhangban, megfigyelhető egy ciklikus hőmérséklet-emelkedés (0,9 fok 150 év alatt) – de ez teljes mértékben a természetes ciklusok keretein belül van, és sokkal kevésbé gyors, mint a korábbi klímaváltozásoknál (pl. a „kis jégkorszak” idején). Továbbá közel sem olyan rendkívüli, mint ahogy a klímalobbi azt látni szeretné. Semmi jele nincs annak, hogy a hőmérséklet alakulása súlyos, sőt apokaliptikus következményekkel járna.

Közzétevő: A pánikkeltő gépezet most az adatrögzítés bizonytalansága mögé menekül. Viszont a 150 évvel ezelőtti, részben becslésen, részben nem standardizált mérési, átlagolási, de minden esetben nem hitelesített mérőeszközökkel mért adatokat vegyük készpénznek. SZÁNALMAS.


2023.06.11.
Összeomlott a norvég autópiac, vége a villanyautók támogatásának


 

Print Friendly, PDF & Email