Rövid hírek – Frissítve 2024.05.22.

Ebben a rovatban az egyéb médiákban megjelenő – éghajlatváltozással, energiahelyzettel kapcsolatos – írásokra hívjuk fel a figyelmet.


2024-05-22
Blackout News: A német szövetségi kormány erősen visszafogja a hidrogénstratégiát – bajban az érintett vállalkozók

A német Közlekedési Minisztérium belső vizsgálata számos korrupciós esetet tárt fel. A szakmai szövetség szerint „sürgősen új finanszírozási megoldásokra van szükség e kulcsfontosságú jövőbeli technológia megmentéséhez. Ha elapadnak a támogatási források, senki nem ruház be a szektorba.”

Kommentárunk: Alapvetően hibás és káros az a szemlélet, hogy ha az állam vagy bárki más ad pénzt, akkor megvalósítjuk az egyébként teljesen életképtelen projektet. A szakma természetesen riogat, Németország vezető pozíciójának elvesztésével ijesztget. A valós probléma az ingyen életben tartás korlátozása.


2024-05-22
Blackout News: Oliver Zipse BMW-vezér szerint naiv volt döntést hozni a robbanómotoros járművek 2035-ös betiltásáról 
Zipse a betiltás helyett a klímasemleges üzemanyagok – E-Fuels, E 25, HVO100 (biometanol, biodízel) – nagyobb arányú bekeverését javasolja.

Kommentárunk: Természetesen igaza van a BMW-vezérnek a 2035-ös betiltást illetően. Csak azt nem tudjuk, miért 2024-ben jut eszébe.

Úgy tűnik, bár ébredezik az egyik csipkezöldike álomból, a zöld köd – amennyiben nem kérdőjelezi meg az EU klímacélokat, a CO2-kibocsátás drasztikus csökkentéségének szükségességét bármi áron – még erősen uralja gondolkodását.


2024-05-22
Blackout News: A Thyssenkrupp arra figyelmeztet, hogy Németországban a magas energiaköltségek miatt megszűnhetnek acélgyártó üzemek

Bár a német állam 2 milliárd €-t ajándékozott a Thyssenkrupp-nak a zöldátállásra, a kínai, koreai és indiai acélgyártóknak eszük ágában sincs a hagyományos technológiát az igen költséges, zöldhidrogént használó technológiával felváltani. Mindennek ellenére Thyssenkrupp fél év alatt 392 millió € veszteséget termelt.

Kommentárunk: Magyarország ne kövesse a zöldátállást, különösen ne az acéliparban.
Mikor fog Európa csipkezöldike álmából felébredni?
A kétmilliárd € nagyon sok pénz. Kiknek jutott belőle? Volt visszaosztás? Mai hírünk, hogy a német kormány több korrupciós eset miatt erősen visszafogja a hidrogénstratégiát.


2024-05-22
Blackout News: Mercedes és Aston Martin; Visszafogják az elektromos autók fejlesztését a magasabb árkategóriájú autóknál

Az ügyfelek inkább a benzines és dízeljárműveket keresik…

A horvát Rimac autógyár alig tud eladni luxuskategóriájú elektromos autóiból. Igaz, 2 millió €-ba kerülnek.
Mindeközben kérdésessé vált a robbanómotoros autók 2035-ös betiltása.


2024-05-22
g7.hu: A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

KSH: „Az ipari termelés az év első három hónapjában 4,1%-kal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában jelentős visszaesés következett be.” 

A KSH nem számszerűsíti a visszaesést az akkumulátorgyártásban, de jelzés értékű, hogy a g7.hu egy másik cikke szerint 600 kirgiz munkavállalónak mondtak fel, noha őket szigorú feltételek védik.

Kommentárunk: 4 %-os visszaesést normális viszonyok közt katasztrofális méretűnek neveznek, a miniválság titulus kiállítja a bizonyítványt a g7.hu-ról is.
Ám ami ennél is fontosabb: Mi realisták korábban is figyelmeztettünk.
Nem lehet egy nemzetgazdaságot kizárólag külföldi beruházásokra alapozni, és nagyon veszélyes, ha egyetlen iparágra, az autógyártásra fókuszálunk. Lehet helye az autóiparnak, lehet helye a külföldi beruházásoknak, de nem ilyen arányban, ahogy ez Magyarországon történt. Az akkumulátoros autókra, mint adura tenni, pedig mutatja, gazdaságunk irányítói egy zöld-rózsaszín álomvilágban élnek.


2024.04.29
Antonio Guterres ENSZ-főtitkár klímaügyi tanácsadója: mint fanatikus fehérellenes rasszista lepleződött le

António Guterres ENSZ-főtitkár egyik személyesen kiválasztott tanácsadójáról kiderült, hogy fanatikus fehérellenes rasszista, ráadásul bigott kommunista.

Neve Ayisha Siddiqa, pakisztáni származású amerikai hölgy, és büszke marxista, aki Guterres klímatanácsadójaként dolgozik.

Amikor éppen nem Guterres-t boldogítja tanácsaival, akkor az X közösségi médiaplatformon lehet látni, ahol Nyugat-, fehér- és normalitásellenes dogmákat szajkózik.

Egy 2020 májusában közzétett X-posztban bevallotta, hogy nem „a környezet védelme érdekében” kezdett bele a klímaaktivizmusba, hanem azért, hogy Nyugat-ellenes propagandáját terjessze a világ többi részén.

„Ha tudni akarjátok, miért kezdtem bele a klímaaktivizmusba, nem azért, mert meg akartam védeni a környezetet (bár ez egy nagyon is jogos ok)” – olvasható a posztban. „Azért kezdtem bele, [mert] a Nyugat lemészárolta, lebombázta és halálra éheztette a népemet az olaj nevében. És erről senki sem beszél”.

https://twitter.com/Ayishas12?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1259729290276540416%7Ctwgr%5Ef58b684ccf1ab5b0c7c7d83f2f2e1e51bad57c56%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fprincipia-scientific.com%2Fun-climate-adviser-outed-as-rabid-anti-white-racist-and-bigot%2F

„Amikor a fosszilis tüzelőanyagokra gondolok, nem a környezetszennyezésre gondolok… hanem… a szervezett terrorizmusra és a Nyugat által lerombolt demokráciákra” – írta egy külön bejegyzésben 2020 novemberében.

Számára – nem meglepő módon – a Nyugat tagjai az igazi terroristák, míg a tényleges terroristák, különösen az iszlám terroristák a jófiúk.

„Miért van az, hogy amikor a nem fehér nemzetek kiállnak a bombázások és a természeti erőforrások kifosztása ellen, azonnal becsmérlik őket, és ezt a becsmérlést a pszichéjükben vagy az életfelfogásukban rejlő veleszületett problémának tulajdonítják, amit vallásnak hívnak” – írta egy 2021. áprilisi bejegyzésében.

„Nem véletlen, hogy az iszlám terrorizmus kifejezés csak 60 év körüli. Ezt a szókincset azért találták ki, hogy igazolja a burkolt nyugati imperializmust” – folytatódik a baljós poszt.

Amellett, hogy az iszlám terrorizmus híve, Siddiqa úgy véli, hogy „a fehér ember a kihalás szélére sodorta az életet, ahogy mi ismerjük”.

Ayisha Siddiqa az X-en: „I am not an activist. I am a killjoy. I am what reminds white supremacy of it’s present day wretchedness. It is my job to make clear that in the process of killing and consuming non-white, non-male bodies, the white man has brought life as we know it, to the verge of extinction.” / X (twitter.com)

„Nem vagyok aktivista. Én egy ünneprontó vagyok. Én vagyok az, aki emlékezteti a fehér felsőbbrendűséget a mai nyomorúságára. Az én feladatom, hogy világossá tegyem, hogy a fehér ember a nem fehér, nem férfi testek megölésének és elfogyasztásának folyamatával a kihalás szélére sodorta az életet, ahogy mi ismerjük.”

– Ayisha Siddiqa (@Ayishas12) március 22, 2021

Szerinte a fehér embereket is meg kellene fosztani a hatalmuktól, ha a „klímaváltozás” megoldásáról van szó.

„Mi lehetővé teszi a fehér emberek, hogy túl sok helyet, és így nekik túl sok figyelmet az üres szolidaritás szavakat. … Ahogyan a Black Lives Matter mozgalom is kizárólag a feketéké. Non-Black + fehér emberek abszolút nincs prerogatív vagy hatóság vezet a mozgás,” ő írta X in 2020.

A tisztességes az ő, ő egy egyenlő esélyt sértő, aki nem úgy tűnik, hogy a világot árnyalatai jobbra/balra. A 2020-ban például „háborús bűnösnek” nevezte a jelenlegi elnököt, Joe Bident.

De a legtöbbször úgy tűnik, hogy a baloldal pártján áll, amit az is bizonyít, hogy a 2020-as erőszakos, halálos Black Lives Matter zavargásokat követő fosztogatásokat védelmezte:

https://twitter.com/Ayishas12?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1267565122282758144%7Ctwgr%5Ef58b684ccf1ab5b0c7c7d83f2f2e1e51bad57c56%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fprincipia-scientific.com%2Fun-climate-adviser-outed-as-rabid-anti-white-racist-and-bigot%2F

A fehér felsőbbrendűség mindent felfalt, ami az útjába került, és ezt addig fogja folytatni, amíg semmi sem marad. Ezért vagyok még mindig ebben a „klímamozgalomnak” nevezett dologban, mert halálra rémülök attól, hogy mi fog történni, ha a gazdagok és a fehérek döntenek arról, hogy ki éljen és ki haljon meg.

– Ayisha Siddiqa (@Ayishas12) 22 március 2021

Ő is úgy véli, hogy a fehér embereket ki kell vonni a hatalomból, ha a „klímaváltozás” megoldásáról van szó.

„Túl sok teret és túl sok figyelmet adunk a fehér embereknek az üres szolidaritási szavaikért. … Ahogy a Black Lives Matter mozgalom is kizárólag a feketéké. A nem fekete + fehér embereknek egyáltalán nincs kiváltságuk vagy joguk a mozgalom vezetésére” – írta az X in 2020 oldalon.

Hogy igazságos legyek, ő egy egyenlő esélyű bűnöző, aki úgy tűnik, nem látja a világot jobb és bal árnyalataiban. A 2020-ban például „háborús bűnösnek” bélyegezte a jelenlegi elnököt, Joe Bident.

Általában azonban úgy tűnik, hogy a baloldal pártján áll, amit az is bizonyít, hogy a 2020-as erőszakos és halálos Black Lives Matter-rendzavarások után védelmébe vette a fosztogatást:

https://twitter.com/Ayishas12?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1267565122282758144%7Ctwgr%5Ef58b684ccf1ab5b0c7c7d83f2f2e1e51bad57c56%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fprincipia-scientific.com%2Fun-climate-adviser-outed-as-rabid-anti-white-racist-and-bigot%2F

A továbbiakban azzal érvelt, hogy a BLM által elkövetett radikalizmus, gyűlölet és erőszak az, amit a klímaaktivistáknak meg kellene próbálniuk utánozniuk.

„A BLM mozgás volt egy durva, de kényszerítő ébredés a klíma mozgás, mert azt mutatta, hogy mi tiltakozás valójában úgy néz ki,” ő tweeted. „Ha te egy hiteles fenyegető hatalom, akkor nem lehet viszont fájdalom egy badge vagy kap engedélyek és engedélyt csúszik, hogy vegye az utcára.”

És végül, nem meglepő, hogy Siddiqa fanatikusan ellenzi a kapitalizmust, annak ellenére, hogy a kapitalizmus a sarokköve annak az országnak, amelyben élni szeretne.

„A kapitalizmus a rasszizmus megnyilvánulása” – tweetelte 2020-ban.

Forrás: Biz Pac Review, illetve https://principia-scientific.com/un-climate-adviser-outed-as-rabid-anti-white-racist-and-bigot/


2024.01.03.
BBC-Verify (tényellenőrző) által vezetett klímaindoktrinációs tanfolyam előadója: Börtönbe a klíma-ellenségekkel
A kommunista rendszer káderképzőjét Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemnek, félhangosan Foxi-Maxi Egyetemnek hívták. Aki előre akart haladni a ranglétrán, annak tanácsos volt elvégezni.
Mai nyugati világunk adekvát káderképzőjét úgy hívják, hogy  Oxford Climate Journalism Network (OCJN), és aki a főáramú sajtónál biztos, jól fizető állást szeretne, annak ugyancsak ildomos a a hálózathoz csatlakozni, és véletlenül sem több oldalról megvilágítani az éghajlattal összefüggő kérdéseket. A káderképző 400 újságírót okított a közelmúltban, és a fejtágítást egy bizonyos Marco Silva vezette, aki főállásban a „klíma-dezinformáció” ellen küzd a BBC-Verify-nál. Az OCNJ egyik előadója pedig egy bizonyos Saffron O’Neill, valamikor földrajztudományt tanult, de aztán megértette az idők szavát, és a klíma és társadalom professzora lett az Exeteri egyetemen. Emellett számos pánikkeltő szervezet társigazgatója. A „klíma-félretájékoztatás” elleni harcban megengedhetőnek tartja a pénz- és börtönbüntetéseket.

A 6 hónapos tanfolyamot a Reuters Intézet vezeti, amelyet a Thomson Reuters Alapítvány finanszíroz. A tavaly indult kurzus közvetlen finanszírozását a Laudes Alapítvány és az Európai Klímaalap biztosította, utóbbit erősen támogatta az Extinction Rebellion támogatója, Sir Christopher Hohn. Magyarul: Zöld(vörös) milliárdosok indoktrinálják a befolyásos médiatermékek újságíróit, szerkesztőit, hogyan kell az újságolvasót, tévénézőt a klímamaszlaggal becsapni, átverni. Magyar újságírók figyelem! A következő kurzusra van még szabad hely! Fejedelmi ellátás, garantált magas jövedelem a tanfolyam elvégzése után! Tisztesség, társadalmi szolidaritás ugyan komoly akadályok, de ha volna is valakinél ilyen (pfuj), a hat hónapos tanfolyam segít ezeket leépíteni.
Tovább olvasható a linkre kattintva.


2024.01.03.
Egy lítiumion-akkumulátorokat szállító teherhajó kigyulladt Alaszka partjainak közelében.
A hatóságok biztonsági okokból nem engedték, hogy az égő hajó a partot 3 km-nél jobban megközelítse. A legénység CO2-gázzal árasztotta el a rakteret. A legénység számára nem állt fenn életveszély.


2024.01.03.

Albert Einstein: A CO2 IR-sugárzásabszorpciója NEM okozhatja az atmoszféra felmelegedését (1917)
Albert Einstein, aki talán mindenki másnál jobban értette az anyag, sugárzás, energia közötti összefüggéseket, korát megelőzve* a következőket mondta 1917-ben:

A sugárzás abszorpciója és emissziója során a molekuláknak is átadódik az impulzus. Ez azt jelenti, hogy éppen a sugárzás és a molekulák kölcsönhatása vezet az utóbbiak sebességeloszlásához. Ennek minden bizonnyal meg kell egyeznie azzal a sebességeloszlással, amelyet a molekulák az ütközésekkel való kölcsönös kölcsönhatásuk eredményeként kapnak, vagyis meg kell egyeznie a Maxwell-eloszlással. Meg kell követelnünk, hogy az átlagos kinetikus energia, amelyet egy molekula szabadsági fokonként egy T hőmérsékletű Planck sugárzási mezőben kap, egyenlő legyen

kT / 2-vel.

Ennek a molekulák természetétől függetlenül kell érvényesnek lennie, és függetlennek kell lennie a molekulák által elnyelt és kibocsátott frekvenciáktól.”

*Alexander Jablonski csak a harmincas években fogja fölfedezni, hogy a sugárzással energiakvantumot kapott IR-aktív molekula, mint víz, széndioxid, sokkal gyorsabban leadja ezt az energiakvantumot a szomszédos nem IR-aktív N2 és O2 molekuláknak, mintsem hogy esélye legyen ezt újra kisugározni.

Tovább olvasható a linkre kattintva.


2023.11.03.

EconomX:

Politikai haszonszerzés a nagy zöldítés, a Föld éghajlatát hidegen hagyja

Egy norvég tanulmány szerint a Föld éghajlatát nemigen hatja meg a zöld energiára történő bonyolult és költséges átállás, az inkább egyes érdekköröknek lehet csupán kifizetődő.
Tovább olvasható a linkre kattintva.
Kommentárunk:
Hogy egyes körök körök jól keresnek a klímarögeszmén, ez magyarázhatja ugyan ezeknek a köröknek a rögeszméhez történő ragaszkodását, de semmiképp sem a média és a politika behódolását. Valami más mozgatórugónak is kell itt lenni a háttérben. Ezt boncolgatja írásunk:
Mégiscsak az ember a felelős a klímaváltozásért!


2023.11.01.
Blackout News:

Hollandia kötelezi a munkáltatókat, hogy jelentse, munkavállalóik mennyi CO₂-t bocsátanak ki munkába menet

Hollandiában 2024-től új rendelet lép hatályba. Ez a rendelet a 100 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató munkáltatókat érinti. Be kell majd jelenteniük alkalmazottaik üzleti utazásokhoz és munkába járáshoz kapcsolódó CO₂-kibocsátását. A 2019. évi éghajlat-változási megállapodás részeként bevezetésre kerülő rendszer célja a CO₂-kibocsátás csökkentése.
Tovább olvasható a linkre kattintva.
Kommentárunk: 1948 jut eszünkbe, amikor Rákosiék törvényt hoztak a 100 főnél többet foglalkoztató üzemek államosításáról. Majd követte őket a többi.


2023.11.01.
Futurezone:

Kigyulladt a Tesla óriásakkumulátora Ausztráliában: mérgező gázokra figyelmeztetnek
Miután 2021-ben teljesen kiégett az ausztráliai Victoria szövetségi államban Melbourne közelében egy 300 MW teljesítményű, és 450 MWh energiát tárolni és leadni képes akkumulátortelepnek egyik 13 t tömegű lítiumionos technológiát alkalmazó cellája (beszámoltunk róla), újfent olthatatlan tűz keletkezett egy óriás Li-akkumulátorban.
Az ausztráliai Bouldercombe-ban kigyulladt egy „Big Bessie” a Tesla tárolójában. Ez egy óriási lítium-ion akkumulátor, hivatalos nevén Megapack 2.0. A tároló összesen 40 Big Bessie-ből áll.
Az ottani rendőrség szerint az akkumulátorból veszélyes füstgázok távoznak. A lakókat arra utasították, hogy maradjanak otthonukban, zárják be az ablakokat és az ajtókat – a légzési problémákkal küzdő emberek tartsák a közelben a gyógyszereiket is. Bár a tüzet sikerült megfékezni, a Tesla azt tanácsolta a mentőszolgálatnak, hogy hagyják teljesen kiégni.
Tovább olvasható a linkre kattintva.


2023.11.01.

Mandiner:
Belefullad Európa a felesleges LNG-terminálokba, miközben Amerika degeszre keresi magát

Dermesztő képet rajzolt az Energiagazdaságtani és Pénzügyi Elemzőintézet (IEEFA) friss LNG-figyelője az európai LNG-piac helyzetéről: a földrajzilag tőlünk meglehetősen távoli Egyesült Államok teljesen átvette a hatalmat Európa cseppfolyósföldgáz-piaca felett, az öreg kontinens pedig

VISZONYLAG DRÁGÁN VESZI A GÁZMOLEKULÁKAT – MIKÖZBEN KÉTES MEGTÉRÜLÉSŰ LNG-TERMINÁLJAINAK FELÉPÍTÉSÉRE ÉS ÜZEMELTETÉSÉRE IS MILLIÁRDOKAT KÖLT.

Milliárdos biznisz az LNG

Kezdjük a piszkos anyagiakkal: az LNG ez év januárjától szeptemberéig 40,87 milliárd eurójába került Európának az LNG. Ezen az áron 112,48 milliárd köbméternyit vettünk – időarányosan szinte köbméterre ugyanannyit, mint tavaly.

Akárcsak tavaly, úgy az idén is csaknem az európai LNG-import fele, 55,58 milliárd köbméter származott az Egyesült Államokból. A második legnagyobb beszállítónk 15,64 milliárddal Katar volt, őket követte 14,48 milliárddal Oroszország, 11,25 milliárddal Algéria, 7,61 milliárddal Nigéria, 4,1 milliárddal Norvégia, 2,99 milliárddal Trinidad és Tobago (egy karibi szigetország), 830 millióval pedig az afrikai Egyenlítői-Guinea.

Tovább olvasható a linkre kattintva.


2023.11.01.
Infostart:
Szinte biztos, hogy felrobbantották a Balti-tengeri gázvezetékeket

Oroszország és a Nyugat is szabotázst emleget annak kapcsán, hogy szivárgást észleltek a Balti-tengeren áthaladó két, Északi Áramlat gázvezetéken. Szeizmológusok víz alatti robbantásokat jeleztek, amelyek a szivárgás észlelése előtt történtek.

Újabb ritka példa arra, amikor Oroszország egyetért a Nyugattal: szabotázsakció miatt szivárog gáz a Balti-tengerbe az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékekből. Arról, azonban, hogy ki állhat a háttérben homlokegyenest ellenkezők az álláspontok.

„Nincs kétség, hogy robbanások voltak” – idézte a BBC Björn Lundot, a Svéd Szeizmológiai Központból. Az Északi Áramlat 2 üzemeltetői ezután nyomáscsökkenésről számoltak be a vezetéken. Az Északi Áramlat 1 stábja pedig úgy fogalmazott, hogy „példa nélküli kárt” szenvedett a tenger alatt futó vezeték.

Tovább olvasható a linkre kattintva.


2023.10.07.

Magyar Nemzet:
Zöldfordulat német módra: újranyílnak a bezárt szénbányák 

Két év alatt a szénből előállított villamos energia mennyisége több mint harmadával növekedett Németországban. Így a német energiamixben a széntüzelés aránya 2020 és 2022 között 24 százalékról 31 százalékra emelkedett. Ezzel összefüggésben a szektor üvegházhatásúgáz-kibocsátása is drasztikusan, csaknem ötödével emelkedett.
Tovább olvasható a linkre kattintva.


2023.10.04.

A képmutató klímarögeszmések újabb díszpéldánya…

Nem találkoztunk még olyan, klímáért aggódást mímelő személlyel, akiről közelebbről ránézve nem derült volna ki, a drákói korlátozásokat, gettóba kényszerítést, húsevés helyett rovarral történő táplálkozást, autómentes életet, röghözkötést csak MÁSOK számára szeretnék előírni, saját felsőbbrendű kaszthoz tartozásuk révén NEKIK alanyi jogon jár a vörös marhahús evés, az állandó repkedés, 480 LE dízelmotoros yacht használata, és hasonló élvezetek. Így van ez Dr. theol. Thunbergnél, Luisa Neubauernél, Claudia Rothnál, a COP27 rovarevést népszerűsítő, de magukat vörös marhahússal tápláló részvevőinél, a közlekedés blokkolásában szerzett fáradalmaikat Indonéziában kipihenő kis német klímaterroristáknál.
Lorenz Beckhardt, a német közszolgálati televízió bemondója 2019-ben ilyen könyörgést intézhetett választás előtt a Zöldek felé a legnézettebb hírműsorban (Tagesthemen):

„Tegyétek a húst, az autózást és a repülést olyan rohadt drágává, hogy leszálljunk róla. Kérjük! Gyorsan! Akkor mi is mindannyian rátok szavazunk! Mindenki tudja, hogy a függőségben szenvedőknek segítségre van szükségük. És a konzumfüggőség káros az éghajlatra. És a politikának tennie kell ellene valamit.”

Ugyanez a Beckhardt 2022-ben a következőkről csicsereg: „Átugrunk (repülővel) második otthonunkba, Londonba.” 

Az egyiptomi búvárparadicsomból (Orca Dive Club Coral Garden, Safaga) pedig gyönyörű felvételeket osztott meg facebook-oldalán, két hónappal hasonló búvárparadicsomban tett üdülése után Ománban.

Komolyan veszi még ezeket valaki?


2023.10.04.
Óvatos fordulat Nagy-Britanniában?

Rishi Sunak, Nagy-Britannia konzervatív miniszterelnöke óvatos lépéseket tesz a zöldhisztériából történő kihátrálás irányába. Az európai (mindenekelőtt a német) zöldbalos sajtó máris hisztizik.

Nagy-Britannia  eddig a nemzetgazdaság zöldrögeszmés tönkretételének élharcosa volt. Tudjuk továbbá, milyen hátszéllel rendelkezik Sunak. Túl messzemenő következtetéseket nem szabad tehát levonni Sunak rendelkezéseiből. Valószínűleg a Labour-párt mögötti lemaradás indokolja azokat.


2023.10.01.
Magyar Hírlap:

Macron előáll az árampiaci Frexittel?

Teljes patthelyzet állt elő az árampiaci egyeztetéseken

„Vissza fogjuk venni az irányítást az áram ára felett!” – mondta Emmanuel Macron hétfőn az Ökológiai Tervezési Tanács előtt. A francia közvélemény formálói közül erre sokan felkapták a fejüket: a „visszavesszük az irányítást” ugyanis a Brexit híres jelszava volt, amellyel Boris Johnson akkori miniszterelnök irányt adott a merész kezdeményezésnek…

A kérdés hátterében az a francia koncepció húzódik meg, hogy Párizs eldöntötte: nemzeti hatáskörben dolgoz ki szabályozást a franciaországi villamosenergia-piacra vonatkozóan, anélkül, hogy megvárná a témáról folytatott európai viták végét. Úgy tűnik, Párizs nem kér abból, hogy az ún. megújuló energiatermelés a végtelenségig drágítsa az energiát, és rombolja az ország versenyképességét.

(Tovább olvasható a címre kattintva.)


2023.08.30.

Lengyelország hat(!) atomerőmű építését célozza meg.

Avagy: Lehet szélturbinák, napelemparkok és hidrogénstratégia nélkül is csökkenteni a CO2-kibocsátást. Olcsóbban és hatékonyabban.

A lengyel Polskie Elektrownie Jadrowy (PEJ) közműszolgáltató Dariusz Drelich pomerániai kormányzóhoz fordult a Choczewo településre tervezett első lengyelországi atomerőmű elhelyezésére vonatkozó döntés meghozatalára. Ez az egyik legfontosabb lépés a nukleáris létesítmény építésének megkezdéséhez vezető adminisztratív folyamatban.

Anna Lukaszewska-Trzeciakowska, a stratégiai energetikai infrastruktúráért felelős kormánybiztos a kérelmet „mérföldkőnek nevezte a PEJ tevékenységében a Lengyelország első atomerőműve építésének megkezdéséhez szükséges összes közigazgatási engedély megszerzése felé vezető úton. A lengyel kormány felelősségteljesen átalakítja az energiarendszert, miközben erősíti az ország energiabiztonságát.”

Lengyelországnak ambiciózus atomenergia-fejlesztési tervei vannak. 2021 szeptemberében bejelentették, hogy 2040-ig hat nyomottvizes reaktort építenek 6-9 GW összteljesítménnyel. Az első 1,0-1,6 GWe teljesítményű üzem építése várhatóan 2026-ban kezdődik, és 2033-ban fejeződik be. Utána 2-3 évenként számítanak egy újabb reaktor üzembehelyezésére.


2023.08.20.

Újabb tűzesetek a fotovoltaikus áramot tároló Senec akkumulátoroknál

Folytatódik a Senec akkumulátoroknál keletkezett tűzesetek sorozata. Két újabb robbanás után ismét több tízezer akkumulátortelep érintett Németország-szerte (pv-magazinn.23.08.10).

Miután Burladingenben leégett egy Senec-akkumulátortelep, most újabb sokkoló hír következik sok Senec-ügyfél számára. A PV-Magazin szerint Bajorországan és Alsó-Szászországban több Senec-tárolóegység is leégett.

Még mielőtt a legújabb tűzvészes esetekről beszámoltak volna, a vállalat a jelek szerint 2023.08.09-én ismét több tízezer készüléket állított „kondicionáló üzemmódba”. Ezek az egységek most már csak korlátozottan használhatók. A Senec nem tájékoztatta az érintett ügyfeleket. Ők a médiából értesültek a kapacitás lefojtásáról (szoftveres úton a távolból, interneten keresztül).

Az ügyfelek aggódnak. A tavalyi tűzesetek és a burladingeni robbanás után, ahol egy személy megsérült, a vállalat még mindig nem boldogul az akkumulátorok tűzveszélyességével. Ezek biztonsága megkérdőjelezhető, és sok ügyfél elveszíti a bizalmát. A Senec immár harmadszor csökkenti az akkumulátorok kapacitását távolból.

Aggasztó, hogy egyáltalán szükség van egy ilyen vészhelyzeti rendszerre. A közelmúltbeli tűzesetek után a hatékonyságra vonatkozó ígéretek hiteltelennek bizonyulnak.

Sok ügyfélnek megrendült az akkumulátortároló egységekbe vetett bizalma, amelyekért gyakran 10 000 és 15 000 euró közötti összeget fizettek.


2023.08.20.

Rekord kőolajkitermelés várható 2023-ra

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint a globális olajtermelés 2023-ban új rekordot ér el, napi 16,2 milliárd literrel. Ez 102,2 millió hordónak felel meg, egy hordó 159 literes.

Az IEA szerint a keresletet többek között a nyári növekvő légiforgalom, az energiatermelés nagyobb olajfogyasztása és a növekvő kínai kereslet növeli. 2022-hez képest a napi termelés várhatóan 2,2 millió hordóval nő. 2024-re pedig további napi 1 millió hordós növekedés várható.

Az IEA várakozásai szerint a globális kitermelés 1,5 millió hordóval, összesen 101,5 millió hordóra nő 2023-ban. Ezekben a termelési adatokban jelentős szerepet játszik az is, hogy az USA-ban masszívan visszaesett a fracking-tevékenység.

Az IEA a közelmúltban a globális olajtartalékok jelentős csökkenéséről tájékoztatott. Ez a csökkenés különösen júniusban volt szembetűnő, 17,3 százalékos visszaeséssel. A legfrissebb adatok szerint a tartalékok júliusban és augusztusban még tovább csökkennek. Ez a tendencia valószínűleg érezhető hatással lesz az olajárakra, valószínűleg még magasabbra emelve azokat az elkövetkező hetekben.

Fontos hangsúlyozni, hogy az olajárak nem csak tegnap óta emelkednek. Valójában július közepe óta emelkedő tendenciát mutatnak. Az északi-tengeri nyersolaj ára például több mint tíz dollárral emelkedett hordónként ebben a rövid időszakban.


2023.08.20.
„Termikus incidens” az elektromos teherautókat gyártó Nikola cégnél

A cég az eddig eladott és kereskedőknél lévő összes (209) járművet visszahívja és leállítja a további kiszállításokat.
Mindenekelőtt: A termikus incidens újnyelven öngyulladást jelent.

Erre azután került sor, hogy júniusban és augusztusban a vállalat székhelyén két teherautót érintő „termikus incidensről” számoltak be.

Gyújtogatás helyett hűtőfolyadék szivárgás?

A legfrissebb vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a „termikus incidens” oka az akkumulátorcsomagban lévő hűtőfolyadék szivárgása volt. Maga a Nikola is úgy véli, hogy az akkumulátorcsomag egy bizonyos alkatrésze okozhatta a szivárgást.

Júniusban eredetileg gyújtogatásra gyanakodtak a Nikola arizonai Phoenixben található főhadiszállásán történt „termikus incidens” okaként. A videofelvételeken látható volt, hogy egy másik jármű elmenekült a tűz helyszínéről. A további vizsgálatok azonban kizárták, hogy külső tényezők lehettek a kiváltó okok.

A Nikola jelenleg is dolgozik a megoldásokon. A javításokat hamarosan tervezik. Bár az ügyfelek továbbra is használhatják járműveiket, a teherautó-gyártó ajánlásokat tesz. Például az akkumulátor kapcsolójának mindig „ON” állapotban kell lennie, és a járműveket szabadban kell parkolni, főként azért, hogy könnyebben megkapják az OTA frissítéseket. [1] [Közzétevő: Mintha a szoftverfrissítéseknek bármi köze lehetne az öngyulladáshoz. A szabadban történő parkolás előírásának egy oka lehet: A jármű öngyulladás esetén ne égesse le porig az egész telephelyet.]
Az üzemanyagcellás teherautók a „termikus incidens” ellenére biztonságosak, mivel azok más akkumulátorokat használnak.

A vállalat eredetileg hidrogénes teherautókkal indult, később pedig akkumulátoros teherautókat vezetett be. Michael Lohscheller vezérigazgató 2023-ban ismét a hidrogénmodellekre helyezte a hangsúlyt. Azóta az akkumulátoros teherautók csak kérésre állnak rendelkezésre. Augusztusban Lohscheller magánéleti okokra hivatkozva lemondott. Helyét Steve Girsky vette át, aki hangsúlyozta a biztonság fontosságát a Nikolánál, és átláthatóságot ígért a „termikus incidenssel” kapcsolatban. A Nikola alapítóját tőzsdei sikkasztás miatt 2022-ben egy év börtönre ítélték.

[1] OTA frissítés: új szoftverek, firmware-ek vagy egyéb adatok vezeték nélküli továbbítása mobileszközökre.


2023.08.18.
Újabb közismert tudós hozza nyilvánosságra: Nem az emberi tényező a legfontosabb klímavezérlő

Nemrégiben Dr. John Clausen Nobel-díjas fizikus aláírta a világ klímanyilatkozatot, amely szerint nincs klímavészhelyzet. Amint arról a Daily Sceptic beszámolt, most egy újabb neves tudós kérdőjelezi meg a szuggerált klímanarratívát.

Dr. Stuart Harris, a Calgary Egyetem nyugalmazott földrajzprofesszora egy klímatudományi tanulmányában kétségbe vonta, hogy az emberi tevékenység, főként a CO2 a fő oka a közelmúltbeli éghajlatváltozásnak.

Harris hangsúlyozza az éghajlati minták összetettségét és azt, hogy helytelen egyetlen okra összpontosítani. Hangsúlyozza a Föld felszínének a napsugárzás általi egyenetlen felmelegedésének, valamint az óceáni áramlatok és a légtömegek általi hőmozgásnak a szerepét az éghajlati dinamika alakításában.

Harris szerint az elképzelés, hogy az éghajlat teljes felmelegedése az ember által okozott CO2-nek köszönhető, a globális elitnek kedvez, míg a „hétköznapi emberek” szenvednek tőle. Ez egy „politikai konstrukció”.

Harris rámutat, hogy a történelem során nincs meggyőző bizonyíték a CO2-szint és a hőmérséklet-változások közötti kapcsolatra. A geográfus különösen kiemeli, hogy a CO2-szintek és a hőmérséklet-változások között nincs jelentős korreláció a történelmi és paleoanalitikai feljegyzésekben, ami bonyolultabb kapcsolatra utal, mint amit a jelenlegi tudományos konszenzus elismer.


2023.08.02.
FRICZ TAMÁS (Magyar Nemzet): Klímapokol, vagy orbitális hazudozás az egész?
Fricz Tamás a gondolkodó ember józanságával jut a következtetésre:

„Sem Guterres, sem az IPCC nem válaszol a tudományos közösségnek, a Clintelnek, hallgatnak, és mennek tovább a világkormányzás felé.
Semmilyen vitát nem vállalnak.
Na ez is az, amiért kételkedem bennük.”
(E honlap szerkesztőjének teljesen ugyanezek a tapasztalatai a a hazai klímarögeszmések sajtószereplésével kapcsolatban. Óriási megjelenési felületet kapnak, a magunkfajta józan gondolkodó egyszerű kérdéseit pedig figyelmen kívül hagyják. Úgy tesznek, mintha nem jutottak el volna hozzájuk. Pedig eljutottak.)


2023.07.02.

Spanyolország: Kiszállás az atomenergiatermelésből? A döntés a választópolgár kezében van. 

A jelenleg kormányon lévő szocialisták német mintára le szeretnék állítani a spanyolországi atomerőműveket. A konzervatív Néppárt (PP) továbbra is működtetni szeretné őket. Utóbbi esetben szükségessé válnának az eddig elhanyagolt ráfordítások, viszont az atomenergia-termelés stabil szolgáltatás biztosít. A spanyol atomerőművek jelenleg az áramtermelés 21 %-át adják. A választások 2023. augusztusban esedékesek.


2023.06.22.

A képmutató google…

Minket ellehetetlenít, szemforgató módon nem járul hozzá hirdetések közzétételéhez klímarealista (az ő szóhasználatukban klímatagadó) honlapunkon. A másik oldalon pedig a világ legtermészetesebb dolgának tekintik, ha Eric Schmidt, volt google-CEO 68 millió dollárért vásárol szuperjachtot. A jachtot két, egyenként 4680 LE dízelmotor hajtja meg.


2023.06.22.

Németország: Csaknem nyolcszor magasabb áramköltségek, mint Texasban

Ezért megy el az energiaigényes ipar Európából, Németországból. Uncle Sam pedig mosolyog: „Ezeket is jól csőbe húztuk a klímahisztériával.”


2023.06.21.
A német – az áramhálózat irányításáért felelős (a MAVIR-hoz hasonló funkciót betöltő) – Netzagentur figyelmeztet: 

Szűkös ellátási források esetén korlátozni fogjuk az áramellátást a hőszivattyúk és elektromos autók számára.

A híradást egy benzines áramfejlesztő reklámja kíséri.

Kommentárunk: Bruhahaaaa!


2023.06.20.

Amikor a tények sehogysem akarják a pánikkeltő narratívát megerősíteni…

Az Egyesült Államok kormánya megingathatatlan meggyőződésében, hogy az „éghajlati válság” valós, és hogy annak jelei mindenütt láthatók, létrehozta az USA éghajlati referenciahálózatát (USCRN). Több mint 100 mérőállomást létesítettek, hogy rögzítsék a globális felmelegedés veszélyes következményeit, és új lendületet adjanak a mindenütt jelenlévő klímahisztériának. Bár ezek az állomások valóban a legkorszerűbbek, az általuk szolgáltatott adatok mégis néhány esetben jelentős bizonytalanságokat tartalmaznak, amint azt egy nemrégiben közzétett szakértői jelentés megállapította.

A 2006-ban létrehozott USCRN hálózat célja valójában az volt, hogy állandó és pontos időjárási adatokat rögzítsenek, amelyek dokumentálják a hőmérséklet folyamatos emelkedését. Mint azonban kiderült, ez alaposan megbukott – ugyanis sem az USCRN, sem a többi adatgyűjtésből származó referencia-mérések nem szolgáltatnak bizonyítékot egy ilyen trendre:

Forrás: USCRN

Globálisan, az általános megfigyelésekkel összhangban, megfigyelhető egy ciklikus hőmérséklet-emelkedés (0,9 fok 150 év alatt) – de ez teljes mértékben a természetes ciklusok keretein belül van, és sokkal kevésbé gyors, mint a korábbi klímaváltozásoknál (pl. a „kis jégkorszak” idején). Továbbá közel sem olyan rendkívüli, mint ahogy a klímalobbi azt látni szeretné. Semmi jele nincs annak, hogy a hőmérséklet alakulása súlyos, sőt apokaliptikus következményekkel járna.

Közzétevő: A pánikkeltő gépezet most az adatrögzítés bizonytalansága mögé menekül. Viszont a 150 évvel ezelőtti, részben becslésen, részben nem standardizált mérési, átlagolási, de minden esetben nem hitelesített mérőeszközökkel mért adatokat vegyük készpénznek. SZÁNALMAS.


2023.06.11.
Összeomlott a norvég autópiac, vége a villanyautók támogatásának


 

Print Friendly, PDF & Email