A klímanarratíva drámája hat felvonásban. Jelenleg a negyedikben vagyunk.

A twitteren találtunk rá erre a néhány soros prognózisra. Úgy érezzük, ezt meg kell osztanunk honfitársainkkal is.

1. felvonás: Kutatás
A tudósok számítógépes szimulációk segítségével próbálják jobban megérteni az időjárás és az éghajlat kaotikus és kiszámíthatatlan rendszereit befolyásoló hatásokat. Másra nem, erre mindig jut kutatási pénz.

2. felvonás: Monokauzalitás
A politikusok felfedezik, hogy egy konstruált, monokauzális összefüggés, amely állítólag teljesen uralja az éghajlati rendszert, felhasználható egy olyan katasztrófa-forgatókönyv létrehozására, amely hatalmas költségvetési forrásokat igényel a védelemhez.

[Közzétevő: Mindez nagyjából csak a nyugati világra igaz. És ezek a politikusok is inkább engedelmeskednek valamiféle irányításnak, sem mint hogy saját meggyőződésből vigyék vágóhídra saját nemzetüket. ]

3. felvonás: Csőlátás
A múlt hibás előrejelzéseit és a számítógépes modellek elégtelenségét figyelmen kívül hagyják. A hangsúly teljes mértékben a modellezett átlaghőmérsékletek és a szintén modellezett előrejelzési értékek összehasonlítására összpontosul. A valós mért értékeket addig igazítják, amíg azok nem illeszkednek a modellhez.

4. felvonás: Tévedhetetlenség
A politikusok által a jövőre vonatkozóan határozottan előirányzott hatalmas költségvetések miatt az éghajlattudományi előrejelzések tévedhetetlenségre vannak ítélve. Minden kétséget el kell oszlatni, minden klímakutatót összhangba kell hozni, és minden újsághírt a tudományos napirend támogatására kell kényszeríteni.

5. felvonás: Összeomlás
A valóság és az előrejelzések egyre jobban eltérnek egymástól. Több évnyi hőmérsékletcsökkenés után az éghajlati narratíva már nem tartható fenn.

6. felvonás: Eltussolás
Az éghajlati pánik zökkenőmentesen beleolvad a terrorizmustól, háborútól, világjárványoktól vagy földönkívüliektől való félelembe. Véletlenül az új fenyegetés elleni védekezésre fordítandó források ugyanolyan nagyok vagy nagyobbak, mint az éghajlati válságra már előirányzott források. A megváltozott fenyegetettségi helyzetet tekintve legalább négy-öt törvényhozási cikluson keresztül nincs idő az éghajlati narratívával foglalkozni.[Közzétevő: Csak egytől félünk: A klímarögeszme leghangosabb mai hirdetői fogják néhány év múlva ugyancsak a leghangosabban mondani:
Mi mindig is az észszerűség, a gazdaságosság és a differenciált látásmód mellett voltunk.]
Forrás:

2023. december
A forrás alapján közzéteszi:

Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
részünkre nyújtott támogatással 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámom: – Király József –
10205000-12199224-00000000 (K&H)
A közleményben kérjük megadni: klímarealista.

 

Print Friendly, PDF & Email