Dr. Szultan Al-Jaber, COP28 házigazda: Nem kell abbahagyni a fosszilis tüzelőanyagok égetését

Dr. Szultan Al-Jaber, a COP28 elnöke, az Egyesült Arab Emírségek állami olajvállalatának (Adnoc) vezetője azt mondta, hogy „semmilyen tudományos eredmény” nem támasztja alá a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonására vonatkozó felhívást.

Dr. Al-Jaber a csúcstalálkozót megelőző ülésen elmondta, hogy a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása nem szükséges a Párizsi Megállapodásban kitűzött cél, a globális felmelegedés 1,5°C-ra való korlátozása eléréséhez.

Nincs olyan tudományos bizonyíték vagy forgatókönyv, amely azt mutatná, hogy a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása lehetővé tenné az 1,5°C elérését” – mondta Mary Robinson volt ír elnök kérdésére válaszolva.

Dr. Al-Jaber, aki egyben a Masdar, megújuló energiával foglalkozó vállalat vezérigazgatója is, rámutatott, hogy a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetése azt jelentené, hogy az országoknak le kellene mondaniuk a „fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődésről”, és ez nem lehetséges,

„hacsak nem akarjuk a világot visszavezetni a barlangokba”.

Hozzátette, hogy a fosszilis tüzelőanyagok használatának fokozatos megszüntetése elkerülhetetlen és szükséges, de reálisan, komolyan és pragmatikusan kell hozzáállnunk.

Kijelentései ellentmondanak a COP28 csúcstalálkozót összehívó ENSZ nyilatkozatainak.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkár híven eddigi pánikkeltő nyilatkozataihoz az olaj- és gázkitermelés teljes kivezetésére szólított fel. „Ne csökkentsük. Nem gyengíteni. Befejezni – világos menetrenddel, amely a 1,5 fokos hőmérsékletet célozza” – mondta. Dr. Gutaütés elfelejtette hozzátenni:
„Én magam jó példával járok elöl, hiszen nem repültem az Antarktiszra a zajló jégtáblákat megnézni. Igaz, inkább dermesztő hideget, mint megfőlést  tapasztaltam ott. És Dubajból vitorláshajóval akarok visszajutni New Yorkba.”

Dr. Al-Jaber megjegyzéseire az éghajlatvédelmi aktivisták is reagáltak, természetesen ragaszkodva a fosszilis energiahordozók beszüntetéséhez.

Mint tudjuk, a 70 ezer résztvevő – amely létszám duplája a tavalyi COP27 35 ezres létszámának – kivétel nélkül repülőgépekkel érkezett, az egyenlők menetrend szerinti járatokkal, az egyenlőbbek magánrepülőgépeikkel.

Ugyancsak kivétel nélkül mindenki klimatizált szállodai szobákban van elhelyezve, és az is jellemző, hogy a résztvevők 99 %-a – a néhány szupermilliárdost leszámítva – más pénzén utazott Dubajba. Így a résztvevők új jelmondatban állapodtak meg: „Klímával a klímáért!”

Apropó, az odautazáskor történt egy kis baki. Münchenben a klímaváltozás okozta tartós forróság és aszály miatt néhány magánrepülőgép ottrekedt, sőt némelyik vége a hótömeg alatt leült. (Az MTI időközben helyesbített: A gépek nem leültek, hanem a szokatlan forróság miatt az elejük fölemelkedett. De ha esetleg mégis havazott volna Münchenben, akkor is a globális felmelegedés az oka, mert a hó nem száraz volt, mint régen, hanem nedves. Amit tudvalevőleg az antropogén CO2-kibocsátás okoz.)

És hogy mennyire perfid ez a klímaváltozás, a COP28 kezdetére időzítette a feljegyzések kezdete óta legerősebb decemberi müncheni hóvihart.

https://twitter.com/i/status/1730942109878788504

 

Európa 60 %-át pedig hó fedi december 1-én – ami 2010 óta a legmagasabb érték.

Hogyan is mondta John Lennon?

 

2023. december
Közzéteszi:
Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
részünkre nyújtott támogatással 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámom: – Király József –
10205000-12199224-00000000 (K&H)
A közleményben kérjük megadni: klímarealista.

 

Print Friendly, PDF & Email