A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara klímapolitikai irányváltásra szólítja fel a német kormányt és az EU-t

Ursula von der Leyen december elsején veszi át az Európai Bizottság elnöki hivatalát, de a német gazdaság már most ellenzi a   CDU politikus ambiciózus klímaterveit.

A pozíciót rögzítő följegyzésben ez áll szó szerint: Nem több klímapolitikára van szüksége Európának, hanem olyan klímastratégiákra, amelyek hatékonyabbak. A még nem publikus följegyzést a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DIHK), valamint Ausztria Gazdasági Kamrája (WKÖ) készítette az európai Parlament képviselőivel folytatandó megbeszélésekhez. A vállalkozások figyelmeztetnek: Ne kövessen Európa olyan klímapolitikát, amely megsemmisíti a jólétet és növekedést. Európa ne tűzzön ki magányos éllovasként egyre igényesebb klímacélokat, Ehelyett sok lehetőség van rá, hogyan segíthetné az EU a vállalkozásokat a klímavédelemben, de úgy, hogy egyaránt ügyeljenek az ökológia és az ökonómia szempontjaira.

A DIHK Németország legnagyobb, vállalkozásokat összefogó szövetsége, 3,6 millió vállalkozást képvisel. A WKÖ több mint 517 ezer vállalkozást képvisel.

Az utalás a magányos éllovas szerepre egy gúnyos oldalvágás von der Leyen felé. Von der Leyen szeptemberben egy eufórikus tweetben közölte: Az európai Green Deal Európának áruvédjegye kell, hogy legyen. Szeretném, hogy Európa éllovas legyen, tudást, technológiát és kipróbált eljárásokat exportáljon.

Von der Leyen klímasemlegessé kívánja tenni Európát

 Az európai Green New Deal, egy ambiciózus klímavédelmi program, és von der Leyen célkitűzése hivatali idejére.

Célja, hogy Európát az első klímasemleges kontinenssé tegye. Ehhez a tagoknak kötelezniük kell magukat arra, hogy 2050-ig klímasemlegesek lesznek. Erősíteniük kell továbbá az üvegházhatású gázok csökkentését.

Az ilyen célkitűzések sok vállalkozásban félelmet ébresztenek. Már a mostani csökkentési célok sem teljesíthetőek sok cég számára, mondja a kamara. A csökkentési tervek kivitelezhetetlenek a jelenlegi technológiákkal és termelési folyamtokkal.

Ezért követelik, hogy Európa ne szigorítsa a csökkentési célokat. „Ha von der Leyen csakugyan az üvegházhatású gázok kibocsátását szeretné csökkenteni, akkor gondoskodjon arról, hogy az emissziók Európán kívül csökkenjenek. [Közzétevő: Hajlandók vagyunk fejjel a falnak rohanni, de csak akkor, ha mások is ezt teszik.] Az EU-nak föl kell adnia a csupáncsak Európára korlátozott csökkentési célokat.” – írják a szerzők.

„Az európai kontinensre korlátozott klímavédelem nem segíti a Föld melegedésének leküzdését.” – figyelmeztetnek a kamarák. „Az EU részaránya a világ emissziójából kevesebb, mint 10 %, és ez tovább fog csökkenni az elkövetkező években. De az igény az üvegházhatású gázok csökkentésére világviszonylatban továbbra is nagyon nagy lesz.”

Az unió jelenlegi célja, hogy 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását 40 %-kal csökkentsék az 1990-es szinthez képest. A tagállamoknak év végéig kell erre vonatkozó terveiket benyújtaniuk. Von der Leyen ezeket a keretszámokat tovább akarja szigorítani. Szerinte az emisszióknak legalább 50 %-kal kell csökkenniük.

A CO2 megadóztatása fog segíteni?

A vállalatok nemcsak azt mondják, hogy ez kivitelezhetetlen, hanem kínálnak egy stratégiát is, hogyan tarthatja fenn von der Leyen a látszatot az európai gazdaság túlzott igénybevétele nélkül.: „Ha az EU szigorítani akarja 2030-as és 2050-es klímacéljait, akkor történjék ez ugyanígy mindenütt a világon. Az olyan eszközök, mint a kibocsátási jogosultsági igazolványok (certifikátok), biztosíthatják, hogy a világ más részén végrehajtott emissziócsökkentést be lehet számítani európai emissziócsökkentésnek.”

„Tekintse az EU Ursula von der Leyen Green Deal-jét esélynek arra, hogy a saját klímavédelmi politikát máshol is elfogadtassa.” – mondja Achim Dercks, a DIHK-ügyezető helyettese. „Helyes a törekvés, hogy 2020 után legalább e kibocsátások egy részét az EU-n kívül érjék el, és evvel kiváltsák a hazai kibocsátási kötelezettséget. Ehhez működő piaci mechanizmusokra van szükség, mindenekelőtt a Párizsi klímavédelmi Egyezmény keretében.”

Vannak továbbá más eszközök, hogy az EU haladjon előre a klímavédelemben, anélkül, hogy károsítsa az európai gazdaságot. Fontos volna a CO2-adó bevezetése világviszonylatban. Segítene továbbá, ha egyszerűsítenék és kedvezőbbé tennék a cégek számára, hogy saját maguk termeljenek megújuló energiákat.”

A vállalkozások visszautasítják von der Leyen terveit az olyan, unión kívül előállított termékek megvámolására, melyek nem megadóztatott CO2 kibocsátása mellett lettek előállítva. Bár az alapelvvel egyetértenek a gazdaság képviselői, aggódnak a túlzott bürokrácia okozta többletterhek miatt. Inkább egy alapos következménybecslést tartanának helyesnek.

Az íráshoz több százan szóltak hozzá. Néhány markáns megjegyzés:

Atomenergia nélkül a klímacélok értelmetlenek.
Még mindig nincs bebizonyítva a hipotézis, hogy a CO2 befolyásolja a klímát. De az üdvösség tanaiban tilos kételkedni.
Szeretnék tanácsadónak jelentkezni! (Utalás arra, hogy von der Leyen védelmi miniszterként busás jövedelmeket juttatott saját rokonságának, akiktől a minisztérium tanácsokat kért és kapott.)
Ha tényleg jön a New Green Deal, szegénységet fog hozni. A többi kontinens pedig nevetni fog, milyen buták is ezek az európaiak.
Az alkoholistát kirúgtuk. (Utalás Jean-Claude Junckerre.) De hogy egy ilyen tehetségtelen valaki találjunk helyette, Ki érti ezt?
Klímasemlegesség: egy statisztikai fantázia.
Úgy látszik, itt mindenkit egy vírus fertőzött meg. Köszönet a német és osztrák kamarának.
Klímavédelem: nem jelent mást, mint a széles néprétegek életszínvonalának csökkentését.

A német és osztrák kamara állásfoglalását ajánljuk – a tagok érdekében – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részére is. Csatlakozzanak az állásfoglaláshoz.

2019. november.
A Die Welt írását ismerteti:
Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
Reális Zöldek Klub
társadalami szervezet részére juttatott támogatásával 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámunk:
11702036-20584151 (OTP)
A Fővárosi Bíróság végzése a társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről itt található.
Print Friendly, PDF & Email