A zöld ütemterv, avagy miben különbözik ez az energiaválság az összes többi válságtól

2020 februárjában közzétettük F. W. Engdahl írását, melyben baljós fejleményekre hívta fel a figyelmet. Engdahl az a fajta figyelmeztető hang, akinél azon drukkolunk, nehogy bejöjjenek jóslatai. Sajnos ma pont oda érkeztünk, amitől óvott bennünket. Íme újabb baljós hangvételű írása.
A hagyományos energiahordozók ára világszerte robbanásszerűen emelkedik. Távolról sem véletlenül, ez egy jól kidolgozott terv az ipari világ gazdaságának rombadöntésére, melyet már drámaian meggyengített a majdnem két éve tartó nevetséges Covid-karantén és a csatolt intézkedések. Amit most látunk, az egy árrobbanás az olaj, szén és különösen a földgáz árakban. Ez más, mint az 1970-es évek energiaár-robbanásai, mert ez most azért jön létre, mert a nagytőkés befektetői világ felhasználva a csalárd ESG zöld befektetési modellt, egyre inkább „kifektet”, azaz kerüli a befektetéseket az olaj-, gáz- és szénenergia iparágakban. Evvel egy időben az OECD országok kormányai magukévá teszik a borzasztóan gazdaságtalan és megbízhatatlan nap- és szélenergiát, mely az ipari társadalmak gyors összeomlását eredményezi, amely akár néhány hónapon belül bekövetkezhet. Egy gyökeres újratervezés, irányváltás megakadályozásával az EU és más ipari országok szándékos gazdasági öngyilkosságot követnek el.

ESG: az environmental, social, governance szavak kezdőbetűi. Felelős környezeti, szociális és átlátható vállalatirányítási szempontok figyelembevételét jelenti. Magyarul, ha a kisbefektető arra keres megoldást, hogyan szabaduljon meg vagyonától, az ESG részvények kiváló eszközök erre. Más a helyzet az intézményesített nagybefektetőkkel, az ő ESG befektetéseik hozamát általában az állam, azaz az adófizető garantálja, még akkor is, ha az ESG programban résztvevő cég a szabadpiacon nem tudná értékesíteni termékeit, szolgáltatásait. Példa erre az egész megújuló energia iparág.

Alig pár évvel ezelőtt még nyilvánvaló volt, hogy a bőséges, megbízható és gazdaságos energia rendelkezésre állása alapvetően meghatározza a gazdaságot. Gazdaságos energia nélkül nem tudunk gyártani cementet vagy acélt, nyersanyagokat bányászni, vagy bármi olyat gyártani, amit a modern gazdaság igényel. Az elmúlt néhány hónapban a szén világpiaci ára megduplázódott, a földgáz ára 500%-al nőtt. Az olaj ára 90 USD/hordónál tart, ami az elmúlt 7 év csúcsa. Ezek mind előre megtervezett következményei annak, amit Davosi Nagy Újrakezdésnek vagy Zöld Ütemterv Zéró Karbon baromságnak neveznek.

Európa kb. két évtizeddel ezelőtt kezdett átállni a tévesen „megújulónak vagy zöldnek nevezett, főleg nap- és szélenergiákra. Az átalakulást Németország, Európa ipari szíve vezeti Merkel távozó kancellár beteges elképzelésével, az energiafordulattal (Enegiewende), melynek ürügyén 2022-ben Németország utolsó atomerőművét is bezárják, és a szénerőműveket is gyorsított menetben állítják le. A Nyugat mostanában kezd szembesülni a valósággal, hogy a zöld energia nem képes kivédeni a blackout-okat (nagy áramszüneteket). A válság teljes mértékben előre látható volt.

A zöld fagyi visszanyal

A széleskörűen bevezetett ipari és közlekedési Covid lezárásoknak köszönhetően 2020-ban az EU földgáz fogyasztása óriásit esett vissza. A legnagyobb gázszolgáltató, az orosz Gazprom – a hosszú távú, rendezett piaci viszonyok érdekében – veszteségek árán is megfelelően csökkentette a gázszolgáltatást. A szokatlanul enyhe 2019/2020-as tél miatt az EU gáztartalékai a maximumra növekedtek. Azonban a következő hosszú és hideg tél a tartalékokat elfogyasztotta.

Az európai politikusok állításaival szemben a Gazprom nem kényszerítette politikailag az EU-t a Németországba vezető Nordstream-2 gázvezeték engedélyezésére. Amikor az EU gázigénye 2021 első felében visszaállt a korábbi szintre, a Gazprom igyekezett azt kielégíteni, még többet is szállítani, mint 2019-ben, tette mindezt még saját tározói feltöltésének rovására is.

Miután az EU most már határozottan elkötelezte magát a zöld energia irányába a Fit for 55 ütemtervvel, és határozottan elutasítja a földgázt is, mint hosszú távú opciót, ugyanakkor megöli a szén- és atomenergiát, kopogtat az ajtón a zöld agytrösztök által elképzelt, 2050-ben elérendő 100%-ban CO2-mentes villamos társadalom képtelensége.

A Wall Street és London pénzügyi befektetői meglátták a hatalmas profitok lehetőségét a Zöld Energia Ütemervben. Így a Davosi Világgazdasági Fórummal szorosan együttműködve népszerűsítették a nevetséges ESG befektetési modellt, aminek következtében az olaj-, gáz- és szénipari cégek a nyereségüket már nem forgatják vissza saját termelésük bővítésébe. Az olaj-, gáz- és szénipari beruházások 2020-ban becslések szerint ezermilliárd dollárral estek vissza világviszonylatban. Mindez nem fog visszatérni.

Mivel a Blackrock és más befektetők szinte bojkottálják az Exxonmobile-t és más olajcégeket az ún. „fenntartható” energia szektor miatt, egy szokatlanul hideg, hosszú tél és egy rekord hosszúságú szélmentes időszak Észak-Németországban ez év szeptember elején egy pánik vásárlási folyamatot indított el az LNG (cseppfolyós földgáz) piacon.

A készletek feltöltéséhez már túl késő volt, mivel az USA-ból és Katarból vásárolható LNG készleteket Kína már felvásárolta. Kínában egy zavaros energiapolitika jegyében bojkottálták az ausztrál szén importját. Mindez üzembezárásokhoz vezetett, mire a kormány kiadta az utasítást, hogy bármi áron, de biztosítani kell a szén- és földgázellátást. Erre Katar, az USA LNG exportőrei Kína felé fordultak, az EU hidegen hagyta őket, amiből logikusan következik, ők meg az EU-t hagyják hidegen.

Az energia deregulációja

Laurence D. Fink, a BlackRock elnök-vezérigazgatója (Chairman and Chief Executive Officer) Davosban a 2020-as Világgazdasági Fórumon. A pontok összeérnek. WEF – spekulánsok – Soros – hedgefundok – klímahisztéria – vírushisztéria – Klaus Schwab – gazdasági összeomlás – társadalmi feszültségek – elszegényedés – munkanélküliség – demográfiai katasztrófa a fehér emberek körében – nagy újrakezdés.

Csak kevesen látják, hogyan manipulálják ma a zöldenergia piacokat az olyan spekulánsok, hedgefundok és beruházók javára, mint a Blackrock, Deutsche Bank.

Hedgefundok: Zártkörű, a résztvevők számára extraprofitot termelő befektetési alapok, melyek a nyilvánosság kizárásával, a tőzsdei szabályok nagyon rugalmas kezelésével, az állami befolyásos helyeken lévő személyek busás jövedelmezésével, magyarul korrupcióval érik el extraprofitjaikat.

A költségeket természetesen az energiafogyasztók fizetik meg.

Az Európában forgalmazott földgáz fő árait meghatározó holland TTF határidős szerződéseket a londoni székhelyű ICE Exchange értékesíti.

Itt arra spekulálnak, hogy milyen jövőbeni nagykereskedelmi földgázárak lesznek az EU-ban egy, két vagy három hónap múlva. Az ICE mögött többek között a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a Deutsche Bank és a Société Générale áll. A piac az úgynevezett gáz határidős szerződésekben vagy származékos értékpapírokban van.

A bankok és más cégek itt fillérekért spekulálhatnak, így amikor kitudódott a hír, hogy milyen alacsonyak az EU tartalékai akkor a pénzügyi cápák vérszagot kaptak. Október elejére a Holland TTF gáz ára napok alatt soha sem látott 300%-al nőtt. A helyzet már február óta romlik folyamatosan. Egy szokásos LNG rakomány (3.4 milliárd BTU, British Thermal Units) most már 100-120 millió USD-ba kerül, míg ez februárban csak 20 millió USD volt. Ez 500-600% növekedés 7 hónap alatt.

Az alapvető probléma az, hogy a második világháború utáni időszak nagy részével ellentétben a közüzemi villamos energia árait most deregulálták, de mindezt úgy, hogy támogatásokkal, CO2-adók kirovásával politikailag helyzetbe hozták a megbízhatatlan és nagyon drága nap és szél „megújuló energiákat” (lásd Texas 2021 februárjában), kiszorítva evvel a szenet és gázt azon kétséges elv alapján, miszerint ezek CO2 kibocsájtása veszélyezteti az emberiség jövőjét, ha nem csökkentik az emberi kibocsátást nullára 2050-ig.

A fogyasztók által fizetett árakat az energiaszolgáltatók határozzák meg, akik beépítik a különböző versenypiaci költségeiket. Az ördögi mód, ahogyan az EU az áram árakat számolja, vélhetőleg a nem hatékony (drága) nap és szél energiát támogatja és akadályozza a hagyományos energiahordozókat. Ez olyan, mint amikor a „a rendelkezésre állók közül a legdrágább (elhanyagolható) erőmű határozza meg a kilowattóránkénti árat és az összes termelő ehhez igazodik az árverésen, ahogyan azt a francia elemző Antonio Haya mondja. Figyelembe véve a földgáz egekbe szökő árát, ami meghatározza az EU villamos energia árait, ez egy ördögi árképzés, mely a spekulánsoknak kedvez és a fogyasztókat tönkreteszi, beleértve a lakosságot és az ipart is.

A tulajdonképpen bőségesen rendelkezésre álló gáz, szén és olaj mesterséges hiányának alapvető oka a Blackrock és más globális pénzügy befektetők döntése, miszerint kiszorítják a befektetéseket az olaj, gáz és széntermelésből, azaz a tökéletesen biztonságos és szükséges energiaforrásokból, hogy a befektetőket a nem hatékony és megbízhatatlan nap vagy szél energia termelésbe történő beruházásra vegyék rá. Ők ezt ESG-beruházásnak hívják. Ez a legújabb őrület a Wall Street-en és a világ más pénzpiacain, amióta a Blackrock ügyvezetője Larry Fink csatlakozott Klaus Schwab Világgazdasági Fórumának vezetőségéhez 2019-ben. Ezek hozták létre az ESG tanúsító cégeket, melyek ESG „politikailag korrekt” tanúsítványokat, minősítéseket adnak a tőzsdei cégeknek, és ugyanakkor megbüntetik azokat akik nem igazodnak az irányelvekhez. Az ESG beruházások iránti kereslet a Wall Street-nek és a haveroknak milliárdokat hozott és világszerte. Egyúttal visszafogta az olaj-, szén- és földgáz iparágak jövőbeli fejlesztéseit.

A „német betegség”

Miután Németországban 20 éven keresztül ész nélkül öntötték a pénzeket a nap- és szélenergiába, az EU iparának egykori zászlóshajója a „német betegség” áldozata lett. Csakúgy mint a holland betegségnél, a zöld energiába történt erőltetett befektetés miatt hiány van a megfizethető megbízható energiából. Mindez az IPCC bebizonyítatlan 1,5 °C követelése miatt történik, miszerint vége lesz a civilizációnknak, ha 2050-ig ha nem érjük el a nettó zéró karbonkibocsátást.

Hogy tovább vigyék az EU zöld ütemtervét, néhány kivételtől eltekintve minden országban elkezdték leépíteni az olaj-, gáz- és széntermelést, sőt még az atomenergiatermelést is. Németország utolsó atomerőművét jövőre végleg bezárják. Az új szénerőművet, ami a legújabb tisztítókkal volt felszerelve működésének kezdete előtt leállították.[1]
A német ügy még abszurdabbá válik.
A Merkel kormány 2011-ben bevezette az SRU tartományi környezetvédelmi tanácsadó testület és Martin Faulstich által megalkotott energiamodellt, mely szerint Németország 2050-re el tudja érni a 100%-os megújuló energia előállítást, így sem az atomenergiára, sem az épülő CO2 megkötő és tároló (CCS) szénerőművekre nincs szükség. Ezzel megszületett Merkel katasztrofális Energiewende (energiafordulat) nevű programja. A tanulmány szerint ez működőképes lesz, mert tudnak vásárolni CO2 mentes, bőven rendelkezésre álló vízierőmű energiát Norvégiából és Svédországból

Most, hogy aszály és extrém hőség volt nyáron Svédországban és Norvégiában, vízienergia tartalékai veszélyesen alacsony szinten vannak, a tél elején mindössze 52%-on állnak. Ez azt jelenti, hogy a villamos távvezetékek Dániába, Németországba és Angliába veszélyeztetve vannak.

Hogy a helyzet még rosszabb legyen, Svédország is fontolgatja atomerőműveinek bezárását, mely villamos energia termelésének 40%-át adja. Franciaország is mérlegeli atomerőművi kapacitása harmadának leépítését. Emiatt Németország pótlólagos forrásai nem lesznek biztosítva.

A szénerőműveknek a német kormány által elrendelt elsorvasztása miatt 2021. január 1-én 11 szénerőművet állítottak le összesen 4.7 GW teljesítménnyel. Mindössze 8 nap után ezekből többet újra kellett indítani egy hosszan tartó szélcsend miatt. 2022-ben az utolsó atomerőművet és még néhány szénerőművet is leállítanak véglegesen, mindezt a zöld nirvána jegyében. 2002-ben az atomerőművek adták az áramtermelés 31 %-át, mindezt természetesen karbonmentesen.

A néhány nappal ezelőtt szép csendesen összedőlt szélturbina maradványai Halternben (Németország).

Hogy a szélenergiával pótolnák a kiesett termelést? 2022-ben 6000, – összesen 16GW kapacitású – szélturbinát szerelnek le, mert megszűnik a támogatásuk. Az új szélfarmok jóváhagyását megnehezíti a növekvő lakossági tiltakozás és jogi csatározások a zaj és más tényezők miatt. Egy kivédhető katasztrófa van készülőben.

A Brüsszeli EU bizottság válasza a kialakult helyzetre ahelyett, hogy elismerné a kirívó hibákat a zöld tervben, az irreális célok megemelése, mintha a problémát a földgáz és szén okozná. Az EU klímaügyi cárja Frans Timmermans abszurd módon kijelentette „Ha öt évvel előbb kezdjük a Green Deal zöld programot, nem lennénk ebben a helyzetben, mert kevésbé függenénk a fosszilis tüzelőanyagoktól és a földgáztól.”

Ha az EU Folytatja ezt az öngyilkos tervet, alig néhány év alatt egy ipartalanított pusztaságban fogja találni magát. A probléma nem a földgáz, szén, vagy az atom. A probléma a használhatatlan zöld nap- és szélenergia, amely soha sem fog tudni stabil, megbízható energiát szolgáltatni.

A zöld energia terve az EU, USA és más kormányoknak a Davos által népszerűsített ESG befektetésekkel csak azt fogja garantálni, hogy ahogy haladunk előre, egyre kevesebb gáz, szén vagy atomenergia lesz, amire támaszkodhatunk, ha a szél megáll, aszály van a vízierőműveknél, vagy éppen nem süt a nap. Nem kell ahhoz atomtudósnak lenni, hogy ez az út a gazdaság elpusztításához vezet.
De valójában épp ez a célja az ENSZ 2030 „fenntartható” energiájának vagy a Davosi Világgazdasági Fórum Nagy Úrakezdésének:
Óriási méretű népességcsökkentés. Mi emberek vagyunk a békák, akiket lassan, fokozatosan főznek meg. És a háttérben operáló erők most nagyon rákapcsoltak.

F. William Engdahl stratégiai kockázat elemző és előadó. Politikai diplomát szerzett a Princeton egyetemen. Az olaj és geopolitika témában bestseller könyvek szerzője, melyek közül néhány magyar nyelven is megjelent. Exkluzív írásai a “New Eastern Outlook” weblapon jelennek meg.

Forrás : williamengdahl.com
2021. október
Fordította: Robin

Datteln 4, európa legmodernebb szénerőműve. Sorsa bizonytalan. A német választások után ugyan többségben vannak a jobboldali erők, de mivel teljesen elképzelhetetlen, hogy a CDU koalícióra lépjen az AfD-vel, a baloldal készül kormányzásra Németországban, amelyben ugyan mindössze 15 %-ot képviselnek a Zöldek, mégis mindenki hozzájuk igazodik. Ők pedig – médiatámogatásuk tudatában – központi kérdéssé teszik az atomeneriga-termelés és a szénerőművek további leépítését.                                                                                                 Quo vadis, Germania?

[1] Engdahl itt valószínűleg Datteln 4-re, Európa legmodernebb és legjobb hatásfokú szénerőművére gondol. Az erőművet hosszas jogi csatározások után a tervezettnél jóval később, 2020-ban helyezték üzembe. De sorsa még mindig vitatott, a levegőben lóg bezárása.

Közzétevő:
1, Fentiek ismeretében érthetővé válik, miért készíti fel az osztrák hadsereg a lakosságot egy 2 hetes blackoutra (totális áramkimaradásra).
Bundesheer – Blackout und dann? – Ratgeber für die Eigenvorsorge

Idézetek a honlapról:
Úgy készüljön, mintha egy kéthetes kempingezésre indulna. Zseblámpa, elemes rádió, tartós élelmiszerek, konzervek, gyógyszerek, ivóvíz, takarók, ruházat, stb.

Mit akarnak ezek még? Nem volna itt az ideje a fő-fő pánikkeltőknek felismerni végre, milyen mocskos játékban alkalmazzák őket bábuként?

2, Engdahl utal írásában az EU klímaügyi cárjának nevezett Timmermansra. Nos, Timmermans és a brüsszeli EU bizottságnak semmi hatalma nincs. Az más kérdés, hogy a média pontosan erről a nem létező befolyásról próbálja görcsösen győzködni a közvéleményt.
Vegyük azonban figyelembe:
Az EU-bizottságba az unió nemzetállamai (illetve azok éppen regnáló kormányai) delegálnak egy-egy tagot. Tehát ők függenek attól a kormánytól (EU-szinten: kormányoktól), amelyet mi magunknak választunk. Sajnos a média elhitette az emberekkel, Brüsszel a nyakunkon ül – és ebben a félrevezetésben a nemzeti kormányok is partnerek. Sokkal kényelmesebb ugyanis a piszok, hozzá nem értő, vízfej Brüsszelre mutogatni, mintsem hogy a saját nemzeti érdekeket képviselő delegáltat Brüsszelbe küldeni.
Ugyancsak ne feledkezzünk meg róla: Brüsszel ugyan javasolhat baromságokat, a döntés a strasbourgi Európa Parlamenté, ahova szintén az unió polgárai delegálják az arra érdemesnek tartott tagokat.

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
Reális Zöldek Klub
társadalami szervezet részére juttatott támogatásával 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámunk:
11702036-20584151 (OTP)
A Fővárosi Bíróság végzése a társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről itt található.
Print Friendly, PDF & Email