Egyre vékonyabb a jég

Nem az Antarktiszon, hanem a pánikkeltők lába alatt

Közép-Európában szokatlanul (de nem példátlanul) enyhe telünk van az idén. A hivatásos pánikkeltők ezt jó kiindulási alapnak tekintették egy újabb riogatási kampány indítására, ezúttal az Antarktiszt felhozva példaként.

Kezdődött az egész néhány napja, amikor is végigsöpört a hírtornádó: Rekord meleget mértek az antarktiszi “Base Esperanza”, kutatóállomáson (ahol most „tombol a nyár”).

A riogatók (néhány napja még nem is tudtak ilyenről, hogy Base Esperanza) szokásukhoz híven nem tájékoztattak róla, hogy a 18,3 fokos melegrekordot a Dél-amerikai kontinenstől 1000 km-re, a Déli sarktól viszont 3000 km-re mérték. Ha az Északi sarktól mérjük ezt a távolságot, akkor csaknem Oslo és Stockholm szélességi fokáig jutunk. Izland távolsága az Északi sarktól kevesebb, mint 3000 km.
Mivel a klímahisztériás maffia már olyan sokszor próbált hamis adatokat elhitetni a közvéleménnyel, abban sem vagyunk biztosak, hogy egyáltalán valósak-e a világgá kürtölt értékek.

A cikkben említett antarktiszi mérőállomások elhelyezkedése:

1. ábra: A Base Esperanza meteorológiai adatai az elmúlt egy hónapban. (Napi átlaghőmérséklet: 3. oszlop)

Az átlagértékekre máskor oly kényes média most ugyancsak elfelejti megemlíteni, hogy a Base Esperanza kutatóállomáson az átlaghőmérséklet az elmúlt egy hónapban -1,27 °C volt. És amikor Trump a 2018-19-es télen tett egy vicces megjegyzést, hogy de jó volna most pár fok a globális fölmelegedésből, darázsként rontottak rá ugyanazok, akik most lobogtatják a zászlót. „Trump hülyeségeket beszél, nem tudja az időjárás és klíma közötti különbséget, az átlagokat kell figyelni, stb.”

2. ábra:  Az Amundsen-Scott mérőállomás meteorológiai adatai az elmúlt egy hónapban. (Napi átlaghőmérséklet: 3. oszlop)

3. ábra: A Vosztok meteorológiai adatai az elmúlt egy hónapban. (Napi átlaghőmérséklet: 3. oszlop)

És hogy hogyan tombol a nyár a Déli-sarkhoz közelebb, mutatják az Amundsen-Scott mérőállomás adatai (-25 – -35 °C közötti hőmérsékletek), valamint a Vosztok kutatóállomás adatai (-35 – -47 °C) az elmúlt egy hónapban.

A pánikkeltők valahogy arról is elfeledkeznek, hogy az Északi-sarkon az Újév -48 °C-kal rekord hideget hozott, amire Vízkereszt -52,7 °C-kal még rá is erősített.
https://wobleibtdieglobaleerwaermung.wordpress.com/2019/12/30/gfs-mit-reichlich-schnee-im-januar-2020/
Ugyancsak nem dicsekednek vele, hogy Delhiben 2019. december 30-a a leghidegebb nap volt a feljegyzések óta.
https://qpress.de/2020/01/02/deutsche-erderwaermung-laesst-indien-gefrieren/

Aztán, amikor ötven csatornán szétkürtölik az álhírt, jön az újabb bunkó:

310 négyzetkilométeres jéghegy szakadt le az Antarktiszról

Az index hírszerkesztője bizonyára rég elfelejtkezett róla, hogy 2017-ben már egyszer eljátszották a leszakadt a jéghegy riogatást. Akkor is türelmesen elmagyaráztuk, most is ezt tesszük.
Az Antarktiszon folyamatosan esik a hó. Ha az eljegesedett hó eléri a 3 km-es vastagságot, instabillá válik és leszakad. Így volt ez eddig, és így lesz a jövőben is.

De tisztelt riogatóink teljesen rá vannak kattanva az Antarktiszra. Így a mai napra (2020.02.17.) rendelt riogatás a következőképpen hangzik:

Gyorsabban olvad az antarktiszi jégtakaró, mint gondoltuk

Persze azt gondosan elkerülik számszerűsíteni, mennyit is „gondoltunk” eddig. Azt sem tudjuk, hol van dokumentálva (link?), hogy mennyit gondoltunk eddig, ill. mennyit kell ezen túl gondolnunk. Azt sem tudjuk, ki az a „MI”, akik nevében az Index (MTI?) feljogosítva érzi magát, hogy nyilatkozzon. [Ez a meghatározhatatlan többes szám első személy a rossz emlékű kádári időket idézi.] Teljesen mindegy. A lényeg: alapozzuk meg az ötvenezer milliárdos pénzelégetést, illetve a feneketlen hordóba (feneketlen klímazsebbe) töltögetést. Hitessük el a magyar néppel, hogy létkérdés ennek az 50.000 milliárdnak az elégetése.

De nézzük meg ezek után, mennyire is csökken ténylegesen az Antarktisz jégtakarója. Ezt a Németország által fenntartott Neumayer III. kutatóállomás adatin keresztül mutatjuk be.

Az időjárási adatokat az állomás három óránként regisztrálja 1981 óta, és itt szabadon hozzáférhetők.

Első ábránk a hőmérséklet alakulását mutatja be 1981 óta.
Láthatjuk, hogy a hőmérséklet gyakorlatilag stagnál, illetve, ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor egy 0,2 °C-os csökkenést kell megállapítanunk. Valahogy nem vág össze a főáramú sajtó és az MTI hamis híreivel.

Nézzük meg most az elmúlt 32 év téli átlaghőmérsékletének alakulását. Az átlaghőmérséklet ezen időszak alatt -23,5 °C-ról -24,8 °C-ra esett, tehát 1,3 fokkal csökkent.Hogyan változtak ezen időszak alatt a németországi átlaghőmérséklet adatok? A tendencia itt enyhe csökkenést mutat. A csökkenés enyheségébe belejátszik a sok városi mérőállomás zavaró hatása. Ha kiválasztunk egy hegyvidéki mérőállomást, hasonló trendet kapunk, mint a Déli-sarki.
És láthatjuk, az amerikai Dale-Enterprise (lakott területtől távol lévő) mérőállomás szintén a téli átlaghőmérsékletek csökkensété regisztrálja.Ha Neumayer III.-n mért éves adatokat (nem csak a télieket) vizsgáljuk, akkor is

csökkenést tudunk megállapítani.

Antarktisz Neumayer kutatóállomás (70,7°S;8,25°W) 
évszakonkénti átlaghőmérséklet-adatok változása 1983-2019
nyár (december-február) -0,20 °C
ősz (március-május) -0,41 °C
tél (június-augusztus) -0,39 °C
tavasz (szeptember-november) +0,14 °C
éves átlag -0,86 °C

Az adatokat innen töltöttük le, és innen lehet őket ellenőrizni.

Összefoglalás:

Egyes kirívóan magas vagy alacsony adatok kiemelése nem tudományos módszer. Ilyen szélsőséges adatok ugyanis mindkét irányban találhatók.

Célravezető és inkább megfelel a tudományos igényeknek, hosszabb periódusok átlaghőmérséklet adatait figyelni és elemezni.

Az Antarktiszon mért hőmérséklet-adatok nem támasztják alá, hogy az Antarktisz jégtakarója fogyna, azt meg pláne nem, hogy gyorsabban fogyna. A hosszabb távú adatok elemzése nem bizonyítja továbbá, hogy a levegő CO2-koncentrációja hatással lenne az átlaghőmérsékletre.

A tényekkel diametrálisan szembenő pánikkeltés, rémhírkeltés nem véletlen. Akik a rémhírek és álhírek terjesztéséről gondoskodnak a magyar sajtóban, azoknak a célja, hogy  országunk 50 ezer milliárd Ft-ot elégessen úgymond a klíma megmentésének ürügyén. Ezt nem lehet másnak, mint súlyos, hadüzenet nélküli, hazánk ellen folytatott gazdasági háborúnak tekinteni. Sajnos úgy tűnik, a tények ismerete* ellenében úgy a kormánypárt, mint a baloldali ellenzék partner ebben a kutyakomédiában. Felhívjuk a kormányt, hogy mielőtt egy további Ft-ot is kiadna a „klíma megmentésére”, hívjon össze egy szakértői csoportot a kérdés pártatlan, előítéletektől mentes megvizsgálására.

* A kormány illetékes felelőseit folyamatosan tájékoztatjuk a klímakérdésekkel kapcsolatos tényekről.

A pánikkeltő maffia tárgyilagos tájékoztatás helyett mindig csak az egyik, a klímavészhelyzettel riogató irányba mutató kiemelkedő adatokat közli. A másik oldalt erősítő kiemelkedő adatokat eltitkolja. Ugyancsak „elfelejti” a pánikkeltő gépezet a tájékoztatást az átlagértékekről, hosszabb időszakok elemzéséről, mélyebb összefüggésekről.

Néhány, a pánikkeltésben kitűnő oldal:

greenfo.hu,
idokep.hu,
quubit.hu
elobolygonk.hu
index.hu

A felsorolás nem teljes és nem reprezentatív. A legtöbb magyar hírportál átveszi a klímával kapcsolatos rémhíreket és álhíreket.

Néhány nappal ezelőtt olvashattuk a híradásokban, lecsapott a Nemzeti Nyomozóiroda néhány magyar álhírgyárra, mert a koronavírussal kapcsolatos álhíreket terjesztettek honlapjaikon.  Tették mindezt a kattintásszám és így a hirdetésekből befolyó bevételek növelésére. Kíváncsian várjuk, fog-e nyomozást indítani a klímahelyzettel kapcsolatos álhírek terjesztése miatt, be fogja-e az illető portálokat tiltani, fog-e a felelősök ellen eljárást indítani.

Természetesen nem fog. Amiből nem tudunk más következtetést levonni, mint azt, hogy vannak jó álhírek és rossz álhírek.

Adataink összegyűjtésében az alábbi oldalak voltak segítségünkre:
https://www.eike-klima-energie.eu/2020/02/13/die-winter-in-der-antarktis-behauptung-und-wirklichkeit/ és
https://sciencefiles.org/2020/02/08/antarktis-schmilzt-wahnsinn-grassiert-bei-der-tagesschau-fakten-gegen-hysterie/?highlight=antarktis

2020. február
Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
Reális Zöldek Klub
társadalami szervezet részére juttatott támogatásával 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámunk:
11702036-20584151 (OTP)
A Fővárosi Bíróság végzése a társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről itt található.
Print Friendly, PDF & Email