EU: Szigorítsuk a klíma-előírásokat!

Ha továbbra is fenn akarjuk tartani világunkat, 2050-re el kell érnünk a teljes dekarbonizációt az EU államaiban. Utána pedig törekedni kell az összes üvegházhatású gáz eltávolítására a légkörből.
Ezt kötelező érvénnyel át kell vezetni minden tagállam nemzeti jogszabályozásába.

Mindezt egy tervezet tartalmazza, amelyet a svéd szociáldemokrata Jytte Guteland, az Európai Parlament tagja terjesztett elő. Guteland mellesleg tagja a George Soros által alapított és pénzelt European Council on Foreign Relations (ECFR) nevű lobbiszervezetnek. Hogy mik a szervezet valós céljai, arról nekünk magyaroknak lehetnek elképzeléseink.
Guteland végzettségét nem sikerült kideríteni, egy biztos, többek között tanult közgazdaságtant. Nagy valószínűséggel annyit ért a természettudományokhoz, klímához, mint egy másik svéd hölgy, a széndioxidot látni képes G. Thunberg.

Guteland fiatalos buzgalmában nem törődik olyan csekélységekkel, hogy ha az unió elérné a teljes dekarbonizációt, akkor bármelyik harcias állam gyakorlatilag néhány puskalövéssel uralma alá tudná hajtani egész Európát. Erős katonai védelem csak erős gazdaságon alapulhat. Nulla gazdaság nulla védelmi potenciált eredményez. Aspiránsok a hódításra mindenesetre lennének bőven. Hogy aztán az új urak jobbágyként vagy rabszolgaként kezelnék azt, ami megmaradt Európából, az mellékes.

Ugyancsak nem törődik a svéd szőkeség avval, hogy ha az EU nullára is redukálná gazdaságát, ez a világ CO2-mérlegében meg sem látszana. Az sem jut eszébe, hogy az európai erőfeszítések a CO2-kibocsátás csökkentésére párhuzamosan haladjanak a világ többi részének kibocsátás csökkentései tevékenységével.

Guteland tervezete követeli továbbá, hogy a tagállamok már 2030-ra csökkentsék CO2-kibocsátásukat az 1990-es szint 35 %-ára az EU-bizottság által javasolt eddigi 50 % helyett.

„A tudósok az egész bolygóra érvényes határokról beszélnek.” – mondja Guteland. „Nem szabad túllépnünk az 1,5 fokos határértéket.” Az 1,5 °C bázisértékét természetesen nem mondja. Nem tudja ugyanis. Eddig még egyetlen „klímatudós” sem tudta magát rászánni egy konkrét érték megnevezésére. Ettől az IPCC is óvakodik, mint ördög a tömjénfüsttől.

De a neheze csak 2050 után jön. El kell távolítani az összes üvegházhatású gázt a légkörből. Tegyük fel, hogy Guteland tud valamit, amit még senki a világon. Hogy hogyan kell eltávolítani a CO2-t a légkörből, miközben a Föld CO2-emissziója az ember tevékenysége nélkül évente 788 milliárd tonna. Most írhattam volna, hogy 788 Gt vagy 788 milliárd t, de ez a klímarögeszméseknek már garantáltan magas lenne. Ehhez jön még a nem EU-tagállamok kibocsátása 2050-ben évi becsült 35-80 Gt nagyságrendben.

Nos, ha a technika 2050-ig eljutna odáig, hogy ezt a mennyiséget eltávolítsa a légkörből, akkor ugyan megszüntettük már az élet alapjait (a fotoszintézis nem működik CO2 nélkül), de a légkörben még mindig ott lesz több száz Gt dihidrogén-monoxid igen veszélyes klímagáz. Csak ember nem lesz már, aki azt a légkörből eltávolítsa.

Tisztelt svéd szociáldemokraták! Tiszteljük törekvéseteket, hogy a nők is kapjanak helyet az általatok az unióba delegált személyek soraiban. De csakugyan nem találtatok senkit sem az elmegyógyintézeten kívül?
Megirigyeltétek a német Zöldektől a dobogós helyezést a ‘ki tud nagyobb ostobaságot mondani klímaügyben’ versenyben?

[Csak néhány megnyilvánulás a német Zöldek képviselőitől:
Annalena Baerbock pártelnök: Igen, avval is kell foglalkoznunk, honnan jönnek a nyersanyagok az elektromos autók akkumulátorához, mint például a kobold. (Szegénykém, biztos kobaltot akart mondani.)
Annalena Baerbock még egyszer: Borús napokon a hálózat szolgál áramtárolóként. Minden pontosan ki van számolva.
Annalena Baerbock harmadszor: Egy német évente 9 gigatonna (9 milliárd t) CO2-t bocsát ki. (A helyes érték 9 t, tehát milliárdszorosan tévedett.)
Cem Özdemir, Baerbock elődje a pártvezetésben: Csúcsidőben 80 gigabyte-ot használunk fel, és ez még mindig kevesebb, mint a 140 gigabyte, amit megtermelünk. Helyesen: byte, gigabyte az adatátvitel mértéke. De Özdemir még akkor sincs képben, ha 80 illetve 140 gigawattot akart volna mondani, ezek ugyanis teljesítmény és nem munka (energia) mértékegységek.
Anton Hofreiter, Zöldek parlamenti frakcióvezető: Még megvan az esélyünk, hogy 2 %-on belül maradjunk. Zsíroshajú Hofreiternek még dereng valami, hogy kettőn belül kell maradnunk, de hogy mi is volt az pontosan? Minek a 2 %-án kell maradnunk? Vagy két fokon belül? Frakcióvezető úr abban reménykedik, hogy ezek olyan magától értetődő dolgok, hogy senki nem kérdez rá.
Robert Habeck társ pártelnök: A koronavírus lappangási ideje kétnaponként megduplázódik.
Habeck: 2030-ig meg kell szüntetni a benzin- és dízelmotoros járműveket.
A német Zöldek aranymondásairól itt olvashatunk.]

Forrás: https://uk.reuters.com/article/us-climate-change-eu-law/european-lawmakers-to-consider-tougher-climate-law-draft-idUKKBN22K10P

2020. május
Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
Reális Zöldek Klub
társadalami szervezet részére juttatott támogatásával 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámunk:
11702036-20584151 (OTP)
A Fővárosi Bíróság végzése a társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről itt található.
Print Friendly, PDF & Email