Richard Lindzen amerikai klímatudós 80 éves

Richard Lindzen:
Amerikai atmoszférafizikus, a meteorológia professzora. 1940-ben született az USA Massachusetts államában.

Több mint 200 tudományos publikáció szerzője. Fő kutatási területe a klímazónák és a Földet körbefutó Rossby-hullámok* kölcsönhatása, illetve a vízgőz és energia mozgása az atmoszférában, valamint a Hadley-cellák**.
Mindkét amerikai tudományos akadémia tagja (American Academy of Arts and Sciences és National Academy of Sciences).
Több tudományos kitüntetést kapott munkásságáért.

*Rossby-hullámok: légkör, illetve az óceánok nagyléptékű hullámmozgásai.
**Hadley-cellák: légköri áramlások elnevezése, amelyekben az Egyenlítőnél 10–15 km magasságba felszálló meleg légtömegek a sarkok felé áramlanak, majd a szubtropikus, nagynyomású 30°N és 30ºS környékén leszállnak a felszín felé. A felszínen az áramlás következtében passzátszelek alakulnak ki, amik mindkét féltekén nyugat felé fújnak.
Következményei a trópusi esők és hurrikánok, valamint a szubtropikus övben kialakuló sivatagok és a magas légkörben lévő futóáramlatok.

Lindzen 2001-ben közreműködött az IPCC harmadik értékelő jelentésének elkészítésében. Nem vitatja, hogy nő az emberiség ÜHG kibocsátása, és emelkedik az átlaghőmérséklet. Azonban cáfolja, hogy a CO2-nek a neki tulajdonított jelentős hatása volna az átlaghőmérsékletre. Az ezt bizonyítani próbáló klímamodellek eltúlozzák a CO2 hatását, és nem veszik figyelembe a felhők negatív visszacsatoló hatását, illetve figyelmen kívül hagyják, hogy a víz a legjelentősebb üvegházhatású gáz.

Az ezen a téren tevékenykedő tudósok érvényesülési és karriervágyból támogatják a politika és a főáramú sajtó által erőltetett klímaelméletet. – mondja Lindzen.

2017-ben Lindzen volt a Donald Trump elnökhöz intézett és 300 tudós által aláírt petíció kezdeményezője, amelyben kérték az elnököt, hogy vonuljon vissza Párizsi Klímaegyezményekből. Trump hallgatott a tudósokra, és kivonult az egyezményből.

Lindzen a közelmúltban töltötte be 80. életévet. Jelen rövid megemlékezéssel szeretnénk neki munkásságához gratulálni.

2020. április
Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
Reális Zöldek Klub
társadalami szervezet részére juttatott támogatásával 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámunk:
11702036-20584151 (OTP)
A Fővárosi Bíróság végzése a társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről itt található.
Print Friendly, PDF & Email