Új generációs atomerőmű üzembehelyezése Kínában

Hivatalosan is megkezdte működését a világ első, negyedik generációs, gázhűtésű (HTGR) atomerőműve, amelynek reaktora golyós fűtőelemeket használ (PBR) – jelentette be 2021. december végén hivatalos WeChat-csatornáján keresztül a Kínai Nemzeti Nukleáris Társaság (CNNC). 

Így néz ki a reaktor golyós fűtőeleme.

Nagyon kevés ország van, amely elsajátította a HTGR technológiát, és a HTGR atomerőmű elindítása a Shandong tartományban fekvő Rongchengben, megszilárdítja Kína vezető szerepét a világ atomenergia iparában.
Az üzem összes alapvető technológiáját belföldön fejlesztették ki, az üzemben felhasznált anyagok 93,4% -a hazai forrásból származik.

A HTGR-t az eddigi legbiztonságosabb atomreaktornak tekintik. A reaktor nem olvad el, ha nyomás alá kerül, és nem áll fenn radioaktív sugárzás kijutásának kockázata sem.

A magas fokú biztonság mellett a reaktor hőmérsékleti paraméterei több területhez is kapcsolódnak, beleértve a petrolkémiai gyártási tevékenységeket, a szénkémia ipart és a hidrogéntermelést. Mindezek után még a gőznek van annyi energiája, hogy egy kisváros távfűtését teljes mértékben biztosítsa.

A CNNC megjegyezte, hogy megerősíti partnerségét a Tsinghua Egyetemmel a HTGR további kutatásának és fejlesztésének területén, az új energiatermelési technológia kereskedelmi hasznosítása érdekében.

A most üzembe helyezett reaktor teljesítménye 200 MW elektromos + 500 MW hőenergia.

Összehasonlításul: Paks I 4 db 500 MW blokkból áll, amelyet Paks II. fog felváltani 2x 1200 MW teljesítménnyel.

Rongchengben folyamatban van két újabb, egyenként 1500 MW blokk építése.

Forrás: https://www.globaltimes.cn/page/202112/1242878.shtml

Mindeközben hazánkban folytatódik a hidrogéngazdaságnak nevezett pénzelégetés. Ismerve a hidrogéngazdasághoz kapcsolódó hatásfokokat, az időjárásfüggő árammal előállított hidrogén gyártása akkor lesz életképes, ha a szélturbinák és napelemek üzemeltetői 3-4 Ft/kWh árban tudják szállítani az elektromos áramot. Jelenleg a magyar állam 36 Ft-ot fizet nekik egy kWh-ért – az adófizetők zsebéből.

2022. február
Közzéteszi:
Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
Reális Zöldek Klub
társadalami szervezet részére juttatott támogatásával 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámunk:
11702036-20584151 (OTP)
A Fővárosi Bíróság végzése a társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről itt található.
Print Friendly, PDF & Email