A Kilimandzsáró hava

James Taylor írása.
Al Gore
, aki talán a leginkább tudta aprópénzre* váltani klímarögeszméjét, 2006-ban megjelent könyvében – An Inconvenient Truth  (Egy kényelmetlen igazság) – világgá kürtölte: 2016-ban nem lesz már hó a Kilimandzsáró tetején.
Evvel szemben az Egyenlítőtől 330 km-re Tanzániában fekvő hegy tetejét ma 2020-ban is hó fedi az egész éven keresztül, megvannak a már elsiratott gleccserek és rendszeres a hóesés.
A 2006-ban megjelent könyvben Gore a következőket írja: „Másik barátunk, Dr. Lonnie Thompson az Ohio State University-től, a világ vezető szakértője a hegyi gleccserek területén. A 2000. évben itt áll a Kilimandzsáró csúcsán az egykor volt nagy gleccserek szánalmas maradványainál. Prognózisa, hogy a következő 10 évben ezek a maradványok is eltűnnek. És akkor nem lesz már „Kilimandzsáró hava”**
Csakhogy … A www.just-kilimanjaro.com honlap 2020-ban arról számol be, hogy a hófödte csúcs továbbra is megvan, a „fölső részt teljesen befedő állandó gleccserekkel egyetemben.“ (itt).
www.deeperafrica.com honlap is az egész évben meglévő hósapkáról számol be. „Hó és jég egész évben föllelhető a hegy fenti részein. Ugyancsak megvannak a masszív gleccserek, jégmezők és az egyenlítői napban csillogó jégfalak”. – írja a honlap.
Az alábbi ábra a 2020 június 6-i időjárásjelentést és 8 napos előrejelzést mutatja.
A Fahrenheitben megadott adatokat °C-ra átszámítva azt kapjuk, hogy a hőmérséklet -6 °C és +2 °C között mozog.  (A kép forrása)
Így néz ki a pánikkeltők megállapodott tudománya (settled science).
Ugyanők Al Gore és egyéb klíma-szélhámosok állításainak megkérdőjelezését a klímatudomány tagadásának, a tudomány elleni támadásnak titulálják.
Várjuk mindenesetre Al Gore közleményét 14 évvel ezelőtti állításának korrigálásáról. Örömmel fogunk oldalunkon hírt adni róla.
James Taylor a Heartland Intézet (Arthur B. Robinsonról elnevezett) Klíma- és Környezetvédelmi Politikai Központjának igazgatója. Korábban (2001-2014) Taylor az Environment & Climate News vezető szerkesztője, amely havi kiadvány a szolid tudomány és piaci alapú környezetvédelem elkötelezett szószólója.
—————————
És ha már itt tartunk: A www.climaterealism.com oldalon találunk egy másik kényelmetlen igazságot (jövedelmező szélhámosságot).
James Taylor: Al Gore felsülése a Glacier National Park vonatkozásában
2006-ban megjelent hírhedt könyvében Al Gore világgá kürtölte, hogy a 2012-es évig el fognak tűnni a Glacier National Park gleccserei. „Hazai gleccser nemzeti parkunkat hamarosan át kell neveznünk az egykor volt gleccserek nemzeti parkjává.” – írta Gore.
Csakhogy… ma 2020-ban a gleccserek még mindig számosak és szerteágazóak. Szóval megint egy melléfogás.
A képen látható, amint a parkban a hókotrók próbálják a Going-to-the-Sun Road –ot megtisztítani. Forrás
Könyvének 47. oldalán így ír Al Gore: „1997-ben egyik lányommal fölmásztam a legnagyobb gleccser tetejére. A minket kísérő tudósok azt mondták, hogy a park összes gleccsere el fog tűnni 15 éven belül.”
Csakhogy… Caitlyn Florentine, az U.S. Geological Survey – Northern Rocky Mountain Science Center fizikusa a Montana Public Radio-nak 2020 elején adott interjújában azt mondta, hogy a parkban 26 név szerint számon tartott gleccser létezik az Al Gore által prognosztizált időpont után nyolc évvel.
Gore állítása nem az egyetlen alaptalan pánikkeltés volt a gleccserek ügyében. A park fenntartói Gore könyve alapján táblákat helyeztek ki, melyek szerint a gleccserek 2020-ig el fognak tűnni. Az év elején titokban el akarták távolítani a táblákat, a  látogatók azonban fölfedezték a turpisságot.
„Vészjósló jövendöléseidben sohase nevezz meg konkrét időpontot“ – írta a balul sikerült eltüntetési akcióhoz fűzött kommentárjában James Delingpole újságíró.
Hogy mennyire reménytelen esetek a klíma-rögeszmések, mutatja, hogyan kommentálják ők az esetet.  A GlacierHub, honlap így tájékoztat róla: „A klímatagadók odacsapnak” [Climate denialists pounce]. Igen, jól olvassa a kedves olvasó. A park üzemeltetője az adófizetők pénzén táblákat állíttat fel, melyeken az áll, hogy a gleccserek 2020-ig el fognak tűnni. A klímarealisták az állítást kezdettől fogva kételkedve fogadták, amire föl a rögeszmések tudománytagadónak bélyegezték őket. A határidő elmúlt, az üzemeltetők bizonyítottan hamis prognózisoknak ültek fel. Amire a pánikkeltők úgy reagálnak, hogy tagadóknak nevezik a realistákat.
Egyébként a Columbia Egyetem Föld Intézete (Earth Institute) melegen ajánlja ugyanezt a GlacierHub honlapot. Ez aztán az objektív tudomány!
Akárhogy is: A park gleccsereinek eltűnése 2012-ig egy újabb, látványosan balul sikerült prognózis. Mi itt a Climate Realism honlapnál sürgősen várjuk Al Gore korrigálását és bocsánatkérését. Természetesen azonnal beszámolunk róla, ha ez bekövetkezett.
Eddig tart James Taylor írása, amihez fordító csak annyit fű hozzá:
Kedves rögeszmések!
Nem érzitek néha úgy, hogy itt volna az ideje leszállni a döglött lóról? (Indián közmondás: „Ha észreveszed, hogy döglött lovon ülsz, szállj le róla.”)
Források:
http://climaterealism.com/2020/06/an-inconvenient-truth-gore-spectacularly-wrong-on-snows-of-kilimanjaro/
http://climaterealism.com/2020/06/an-inconvenient-truth-gore-spectacularly-wrong-on-glacier-national-park/
https://www.eike-klima-energie.eu/2020/06/22/eine-unbequeme-wahrheit-gores-spektakulaer-falsche-prophezeiung-bzgl-schnee-auf-dem-kilimandscharo/
Fordította:
Király József
okl. vegyészmérnök
*Al Gore klíma pánikkeltéssel szerzett vagyonát sajtójelentések több száz millió, akár egy milliárd dollárra becsülik.
** „A Kilimandzsáró hava”: Ernest Hemingway elbeszélése, amelyből ugyanilyen címen hollywood-i kasszasiker film született az ötvenes években.
Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
Reális Zöldek Klub
társadalami szervezet részére juttatott támogatásával 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámunk:
11702036-20584151 (OTP)
A Fővárosi Bíróság végzése a társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről itt található.
Print Friendly, PDF & Email