A Nobel-díjas fizikus esete a klímaválsággal

John Clauser fizikus 2022-ben fizikai Nobel-díjat kapott két másik társával együtt a kvantummechanika területén végzett elméleti és gyakorlati munkájáért. [1]

A Nobel-díjas tudóst 2023. július 25-ére hívta meg a Nemzetközi Valutaalap, hogy tartson egy előadást a klímamodellekről.

„Nem hiszem, hogy létezik éghajlati válság.”

Ezzel a kijelentésével Dr. John Clauser, a fizika Nobel-díjasa nemrégiben ellentmondott az uralkodó éghajlati narratívának. Úgy tűnik, ez kiütötte a biztosítékot a Nemzetközi Valutaalapnál.

A Nobel-díjas előadó július 20-án este kapta meg a lemondást e-mailben Pablo Morenotól, az IMF Független Értékelési Hivatalának igazgatójától. Moreno nem sokkal korábban olvasta Clauser július 25-én tartandó előadásának összefoglalóját. Az IMF-igazgató a tartalomtól és a nézetektől megdöbbenve azonnal lemondta az előadást. Hivatalosan az IMF igazgatója azt írta, hogy az előadást „el kell halasztani”.

Az éghajlati modellek kritikája

Clauser nemrégiben több tanulmányt is készített a Föld éghajlatának működéséről. Ebből az alkalomból a Nobel-díjast nemrégiben beválasztották a virginiai (USA) székhelyű CO₂ Koalíció igazgatótanácsába. Ez egy körülbelül 120 tudósból álló csoport, amely az éghajlati tudományok széles skáláját képviseli.

Dr. William Happer, a CO₂ Koalíció igazgatótanácsának elnöke májusban nyilatkozott Clauser tanulmányairól. Ezek meggyőző bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy nincs éghajlati válság, és hogy a „CO₂-koncentráció növekedése a világ javát szolgálja”.

A klíma-narratíva emberek milliárdjait fenyegeti

Clauser elmondta Joe Biden amerikai elnöknek, hogy nem ért egyet az éghajlat-politikájával. [2] Bírálta az úgynevezett „éghajlati vészhelyzet” narratívát, a „tudomány veszélyes elrontásának” nevezve azt. Ez „veszélyezteti a globális gazdaságot és emberek milliárdjainak jólétét”. Clauser úgy véli, hogy „a félrevezetett klímatudomány szenzációhajhász áltudománnyá fejlődött” – írja a The Daily Sceptic.

A Nobel-díjas író a továbbiakban azt mondta, hogy a jelenlegi „áltudomány” klíma-bűnbakot alkotott, amely felelős lett egy sor más, egymástól független bajért. Ennek megfelelően az üzleti élet, a politika, az újságírás, a kormányzati szervek és a környezetvédelmi szervezetek jó néhány marketing képviselője támogatja és terjeszti ezt a klímanarratívát.

Clauser hozzátette:

„Véleményem szerint nincs valódi éghajlati válság. Azonban nagyon is valós probléma a megfelelő életszínvonal biztosítása a világ népessége nagy többségének számára, és az ehhez kapcsolódó energiaválság”. Ez utóbbit szerinte szükségtelenül súlyosbítja a helytelen klímatudomány.

A CO₂ szerepe elhanyagolható

A fizikus kutatásában például a fényes gomolyfelhők jelentőségét vizsgálta, amelyek a Földre eső napfényt visszaverik az űrbe. Ennek érdekében azt is vizsgálta, hogy ez a felhőhatás hogyan befolyásolja a Föld hőmérsékletének változását.

Megállapította, hogy ez a hatás két nagyságrenddel jelentősebb, mint a szén-dioxid (CO₂) hatása a hőmérsékletre és a globális éghajlatra. Clauser szerint tehát a CO₂ szerepe elhanyagolhatónak tekinthető a felhő hatásához képest.

A légkör CO₂-tartalma jelenleg 0,04 százalék körül van. A mérések azt mutatják, hogy a CO₂-tartalom növekszik. Azonban a földi CO₂-kibocsátás mintegy 96 %-a természetes eredetű, például vulkánokból vagy természetes CO₂-forrásokból, mofettákból származik. [3]

Egy erdélyi (bálványosi) mofetta. A mofetták a világ számos pontján időtlen idők óta bocsátják ki a széndioxidot. A zöldebb fű, dúsabb vegetáció körülöttük utal a CO2 fontos szerepére a természetben.

Ráadásul földtörténeti mintákból kiderült, hogy a Föld légkörében néhány millió évvel ezelőtt már a jelenlegi CO₂-mennyiség többszöröse volt. Ezek az ősi adatok is mutatják, hogy a CO₂-nak nincs érzékelhető hatása a globális hőmérsékletre.

Clauser nemrégiben a koreai kvantumkonferencián tartott előadást. Ott kijelentette: „Nem hiszem, hogy létezik éghajlati válság”. Sőt, annak a meggyőződésének adott hangot, hogy „a kulcsfontosságú folyamatokat 200-szorosan eltúlozzák és félreértik”.

Sokan osztják Clauser nézeteit

Clauser messze nincs egyedül ezzel a felfogással. 2022 augusztusáig 15 ország több mint 1100 tudósa és szakértője írta alá a „Világ éghajlatvédelmi nyilatkozatot„, amely szerint nincs éghajlati vészhelyzet. „A klímatudománynak kevésbé átpolitizáltnak, a klímapolitikának pedig tudományosabbnak kellene lennie” – követelték az aláírók a nyilatkozatban.

Nemrég négy olasz tudós, köztük három fizikaprofesszor átfogó tanulmányt készített az éghajlat történelmi fejlődéséről. Arra a következtetésre jutottak, hogy az „éghajlati vészhelyzet” meghirdetését nem támasztják alá az adatok. Számos meteorológiai kategóriában „nincs egyértelmű pozitív tendencia a szélsőséges eseményekben„.

A tudósok szerint a narratíva hívei egyes „szélsőséges” időjárási eseményeket mazsoláznak ki. Ezek aztán a fő érvek, hogy meggyőzzék a lakosságot arról, hogy kevesebb mint 30 éven belül meg kell történnie az ipar teljes lerombolásának.

A „Net Zero” véget vet a modern civilizációnak?

Tavaly szeptemberben Dr. Wallace Manheimer vezető atomfizikus arra figyelmeztetett, hogy a „Net Zero” a modern civilizáció végét jelentené, amint arról a Legitim beszámolt.

Manheimer megállapította, hogy

az új szél- és napenergia-infrastruktúrák kudarcra vannak ítélve, ezer milliárdokba kerülnek, a környezetet súlyosan károsítják, és „teljesen szükségtelenek”. A „klímaipari komplexumnak” valahogy sikerült sokakat meggyőznie arról, hogy a légkörben lévő CO₂ – a földi élethez szükséges gáz, amelyet minden lélegzetvétellel kilélegzünk – „környezeti méreg”.

A klímanarratíva hívei azonban gyakran azzal érvelnek, hogy a tudósok 97 %-a egyetért abban, hogy az ember által okozott CO₂-kibocsátás a fenyegető éghajlatváltozás fő oka. Ennek az állításnak Marcel Crok holland tudományos újságíró az Epoch Timesnak adott interjújában ellentmond.

„A 97 százalékos konszenzus szerintem nevetséges; egy olyan dokumentumon alapul, amelyből még csak nem is derül ki ez a 97 százalék” – mondta Crok. Magyarázata szerint a tudósoknak csupán 0,5 százaléka lett volna ezen a véleményen.

Hivatkozások: 

[1]A kvantummechanika egyik legfigyelemreméltóbb tulajdonsága, hogy lehetővé teszi két vagy több részecske úgynevezett összefonódott állapotban való létezését. Ami egy összefonódott pár egyik részecskéjével történik, az meghatározza, hogy mi történik a másik részecskével, még akkor is, ha távol vannak egymástól. 1972-ben John Clauser úttörő kísérleteket végzett összefonódott fényrészecskékkel, fotonokkal. Ez és más kísérletek igazolták a kvantummechanika helyességét, és megnyitották az utat a kvantumszámítógépek, kvantumhálózatok és a kvantumtitkosított kommunikáció előtt.” Forrás: John Clauser – Facts – 2022 – NobelPrize.org

[2] Ugye emlékszünk: 2019 decemberében Larry Fink Blackrock-vezér találkozott az akkor még halvány esélyekkel rendelkező Biden elnökjelölttel. A találkozó után Biden határozott klímarögeszmés politikát kezdett el folytatni. Kérdőjeles 2020-as győzelme után rögtön kinevezte elnöki asszisztensévé és a Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatójává Brian Deese-t, a BlackRock fenntartható befektetésekért felelős globális vezetőjét. Deese gazdaságpusztító munkájáról az éghajlat megvédésének ürügyén mi is beszámoltunk.

[3] Ne feledkezzünk meg továbbá az élővilág CO2-kibocsátásáról sem, a baktériumoktól kezdve a gerincesekig.

Források:

Physik-Nobelpreisträger: Klima-Narrativ ist „gefährliche Korruption der Wissenschaft“ (epochtimes.de) és
„Ich glaube nicht an Klimakrise“ – Nobelpreisträger vom IWF ausgeladen (epochtimes.de)

2023. augusztus
Közzéteszi:
Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
részünkre nyújtott támogatással 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámom: – Király József –
10205000-12199224-00000000 (K&H)
A közleményben kérjük megadni: klímarealista.

 

Print Friendly, PDF & Email
Updated: 2023-08-08 — 14:40