Legmelegebb július 120 ezer éve?

Formában vannak a rögeszmések. Az idei július saját szubjektív érzésünk alapján itt Magyarországon egy átlagos hőmérsékletű, szerencsére csapadékban valamelyest bővelkedő hónap. Ehhez képest a nemzetközi sajtó július 4-én robbantotta a bombát:

Július 3-án, 4-én és a következő napokban több mainstream média is azt állította, hogy a Földön példátlanul meleg nap(ok) volt(ak). Ez nem igaz. Az általuk idézett adatok nem hivatalos adatok voltak, hanem egy privát weboldalról származnak, és a vizsgálat azt mutatja, hogy az állítás súlyos tévedés volt.

Néhány példa az egy hónappal ezelőtti szalagcímekre:

Yahoo News: „Példátlan és rémisztő”: A világ 2 egymást követő napon minden idők legmagasabb hőmérsékleti rekordját állította fel

CNN: A bolygó a valaha mért legmelegebb napját élte át ezen a héten. Ez egy olyan rekord, amely újra és újra megdől

Forbes: Július 4-e volt a Föld legmelegebb napja több mint 100 000 éve

UPI: Klímakutatók: Július 4-e volt a valaha volt legmelegebb nap a globális átlaghőmérséklet szempontjából

CNBC: A feljegyzések kezdete óta a legmelegebb napot regisztrálják a világon

A CNBC cikkében Sam Meredith riporter ezt írta:

A bolygó átlagos napi hőmérséklete kedden 17,18 Celsius-fokra emelkedett a Maine Egyetem éghajlati analizátora szerint, amely egy nem hivatalos eszköz, amelyet a klímakutatók gyakran használnak a világ állapotára vonatkozó referenciaként.

„Július 3-a, hétfő volt a legmelegebb nap, amit valaha feljegyeztek a Föld bolygón. Egy rekord, amely addig tartott, amíg meg nem dőlt július 4-én, kedden” – írta Bill McGuire, a University College London geofizikai és éghajlati veszélyekkel foglalkozó nyugalmazott professzora a Twitteren.

„Teljesen példátlan és rémisztő” – tette hozzá.

Úgy tűnik, ezek az emberek nem vették észre azt a tényt, hogy egy éghajlati modell output adatait nézték, nem pedig ténylegesen mért hőmérsékletet. Csak egy hírportál, az Associated Press vette a fáradságot, hogy ésszerű figyelmeztetést közöljön. Július 5-én „A Föld nem hivatalos rekordot ért el ezen a héten” c. cikkében ezt írta:

„Csütörtökön a National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA (Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal) elhatárolódott a Maine Egyetem klímaelemzője által összeállított értékeléstől, amely műholdas adatokat és számítógépes szimulációkat használ a világ állapotának mérésére. Ez a mutató azt mutatta, hogy a Föld átlaghőmérséklete szerdán nem hivatalos rekordmagasságban, 62,9 Fahrenheit-fokon (17,18 Celsius-fok) maradt, amelyet előző nap állítottak fel.”

Az AP július 7-én frissítette történetét, amely frissítés egyetlen egy, mégis nagyon fontos bekezdést tartalmazott:

A NOAA, amelynek adatait az éghajlati adatok aranystandardjának tekintik, csütörtöki nyilatkozatában kijelentette, hogy nem tudja megerősíteni a nem hivatalos számokat. Megjegyezte, hogy az analizátor egy éghajlat-modell output adatait használja, amelyek szerinte „nem alkalmasak” a tényleges hőmérsékleti és éghajlati feljegyzések helyettesítésére. Az ügynökség havonta és évente regisztrálja globális hőmérsékletet és rekordokat, nem naponta.

Tehát két nap leforgása alatt a „példátlan és rémisztő” hőmérsékleti adatoktól eljutottunk a célokra alkalmatlan hőmérsékleti adatokig.

Hogyan történhetett ez? Az események láncolatát a közösségi média „szakértői” indították el, akik először a climatereanalyser.org oldalon vették észre ezt a grafikont:

1. ábra: globális hőmérsékleti grafikon, 2023. július 4., a climatereanlyser.org oldalról.

Figyeljük meg a fekete színű vonal emelkedést a görbe tetején, ami állítólag a Föld történetének eddigi legmelegebb napját bizonyítja. A közösségi médiában elkezdték terjeszteni, a rosszul képzett, de a klímanarratívának hódoló mainstream média pedig felkapta a sztorit, és továbbfutott vele.

Úgy tűnik, hogy a közösségi és egyéb médiák tisztában voltak a forrás gyenge minőségével. Nem ellenőrizték, nem akarták azokat ellenőrizni. Fontosabb volt nekik az elhamarkodott ítélkezés.

Július 8-án a Maine-i Egyetem Climate Reanalyzer honlapja kénytelen volt ezt a közleményt kitenni a globális hőmérséklet oldalára:

De még ez az állítás is hamis, mert a Climate Reanalyzer által használt és a grafikonjuk tetején szereplő NCEP CFSv2-t a fejlesztője, a NOAA szerint valójában modellként definiálják:

A CFS 2. verzióját az NCEP Környezeti Modellező Központjában fejlesztették ki. Ez egy teljesen kapcsolt modell, amely a Föld légköre, az óceánok, a szárazföld és a tengeri jég közötti kölcsönhatást ábrázolja.

Ennyit a Climate Reanalyzer „nem modell” állításáról. Egyszerűen lebuktak, és próbálták menteni a menthetőt. Egy újabb hazugsággal próbálják megvédeni az első hazugságot.

Még ha a Climate Reanalyzer output adatai pontosan tükrözték is volna a műholdak adatainak kezdete óta rögzített hőmérsékleti adatokat, semmi sem indokolja az olyan bizarr állításokat, amelyeket az olyan kiadványok, mint a Forbes tesznek: „Július 4-e volt a Föld legmelegebb napja több mint 100 000 éve”.
Megjegyzendő, hogy az 1. ábrán a climatereanalyser.org csak 1979-ig visszamenőleg rendelkezik adatokkal. Ez nem csak értelmetlenné teszi a 100 000 éves állítást, hanem lehetetlenné teszi annak ellenőrzését vagy alátámasztását.
A mainstream média viselkedése a Climate Reanalyzer állításaira adott reagálásként világszerte címlapsztorivá tette azt, amit egy (hamis) modell produkált. Ez egy semmivel nem menthető és magyarázható álhír a közösségi és mainstream média részéről, amelynek célja a az éghajlati válság hamis narratívájának előmozdítása volt. Ha a főáramú médiában maradt volna valami tisztesség, helyesbítéseket tettek volna közzé, de szégyenletes módon ez a mai napig nem történt meg.

Közétevő: Egyszerűen hihetetlen. A rögeszmés táborban senki nem akar tudni az ezer évvel ezelőtti 2-4, mások szerint 1,5 fokkal magasabb hőmérsékletekről. Hubert H. Lamb, a brit Climate Research Unit kutatójának és első igazgatójának megállapításait az alábbi cikkhez fűzött összegző kommentárunkban ismertetjük:

A Nap az, te nagyokos! – Klímarealista (klimarealista.hu)

Az már csak hab a tortán, hogy – bár az idei július (elsősorban a déli féltekén és elsősorban az óceánok fölött) – csakugyan valamivel melegebb tendenciát mutat, amibe bejátszhat az El Nino jelenség, és a Hunga Tonga felszín alatti óceáni vulkán kitörése, aminek következtében gigantikus vízgőz tömegek jutottak az atmoszférába. Magától értetődik, a magyar média – Indextől Portfolioig, Qubittól a Másfél fokig – szintén tette dolgát, az üzletszerű pánikkeltést. Pedig a Hunga Tonga víz alatti vulkánkitörésnek az időjárásra (és nem éghajlatra) gyakorolt hatását a NASA is elemezte.

Ajánlom a rettegők és pánikkeltők figyelmébe Roy Spencer elemzését, amelyből azt is megállapíthatjuk, az idei július nem érte el a 2016-os melegrekordot.

Ennyit a 120 ezer év legmelegebb júliusáról.
SZÁNALMAS!

2023. augusztus

Anthony Watts itt megjelent írását fordította

Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
részünkre nyújtott támogatással 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámom: – Király József –
10205000-12199224-00000000 (K&H)
A közleményben kérjük megadni: klímarealista.

 

Print Friendly, PDF & Email