Bill Gates: „Hagyjuk már a bohóckodást a megújulókkal és az akkumulátorokkal.”

A ‘Stop These Things’ klíma témájú honlapon megjelent írás fordítása.
Talán ideje odafigyelni, ha a világ leggazdagabb vállalkozója állítja, hogy a szél- és napenergiára alapozott áramtermelés sohasem fog működni.

Bill Gates azzal szerezte vagyonát, hogy kihasználta a személyi számítógépekben rejlő lehetőségeket.  A Microsoft pályafutása úgy indult el, hogy operációs rendszert kínáltak az IBM-nek a leendő IBM PC-hez. Bill Gates versenytársainál jobb rendszert építve, okos stratégiát, marketinget alkalmazva ma már 1,5 milliárd felhasználóval rendelkezik (Windows, Office). Ez az ember tudhat egyet s mást a rendszerek építéséről és arról, hogyan lehet a vevő igényeit kielégíteni, a piacokat meghódítani.

Egy évszázadon keresztül az elektromos áram előállítása és elosztása egy szorosan integrált rendszerben történt. Ilyenre tervezték és építették, és így is kell üzemeltetni. A szél és napenergia kaotikus rendelkezésre állása már majdnem tönkretette az elektromos energia termelési és elosztási rendszerét. Ennek legékesebb példái Németország és Dél-Ausztrália. [Az áramszolgáltatás Ausztráliában a tartományok illetékességébe tartozik, itt Dél-Ausztrália tartományról, van szó.]

A Stanford Egyetemen tavaly adott interjúban Bill Gates támadta azokat az idiótákat, akik szerint csak pár pillanat választ el bennünket egy teljesen szél- és napenergiára alapozott áramszolgáltatástól.


Persze egy pillanatra se tévedjünk. Bill Gates teljesen elhiszi a ‘zemberokozta klímaváltozás’ nevű rémtörténetet, de még ő is látja, hogy a megújulók nem jelentenek megoldást, nem csak a költségek, hanem elsősorban a megbízhatóság miatt.

Gates Vaclav Smilt idézve mondja: „Itt van például Tokió 27 millió lakossal. Évente átlagosan három napon át vannak a tájfunnak kitéve. 23 GW teljesítmény három napon keresztül(!) Mondja meg nekem valaki, hogy milyen akkumulátor tudna ekkora energiát tárolni?”

Az olcsóbb megújulók nem fogják megállítani a globális felmelegedést, mondta Gates az interjúban.

[Közzétevő: Olcsóbb? Jóval drágább!]

Amikor a pénzügyi elemzők azt javasolják a minősítő cégeknek, hogy a vállalatokat aszerint minősítsék befektetésre alkalmasnak, hogy mennyre törekszenek CO2 emissziójuk csökkentésére, akkor Bill Gates megdöbben az ötlettől, hogy a klíma és az energia problémákat ennyire egyszerűen meg lehetne oldani. „Vajon a Wall Street-i fiúknak van valami eszköz az fiókjukban, amellyel acélt lehet gyártani? Honnan fog jönni a műtrágya, a cement és műanyag? Vajon a repülők majd azért tudnak az égbolton repülni, mert pár számot átírtok a táblázatotokban?”

„Az az elgondolás, hogy megvannak az eszközeink, és csak azért nincs még elterjedve a megújuló energiák használata, mert az áramszolgáltatók gonosz emberek, de mi könnyen ki tudnánk szúrni velük, csak szolár paneleket kellene a háztetőnkre szerelni, rosszabb gátló tényező, mint a klímatagadók. A «klímakérdés könnyen megoldható» csoport a legnagyobb problémánk.” – mondja Bill Gates.
‘Bárcsak belenézne a klímatudomány vitába emellett.’ – fejezi be cikkét a ‘Stop These Things.

2020. március
Olvasónk fordítása

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
Reális Zöldek Klub
társadalami szervezet részére juttatott támogatásával 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámunk:
11702036-20584151 (OTP)
A Fővárosi Bíróság végzése a társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről itt található.
Print Friendly, PDF & Email