Bolondok hajója – őrült tudósokkal a fedélzetén

Képzeljük el, hogy magyar tudósok a Balaton déli partján 50 cm mély vízben vizsgálják a Balaton kiszáradását. Valami miatt a kiszáradás-kutatás nagyon népszerű lett, az ebben dolgozó kutatók dupla fizetést, korlátlan kutatási költségvetést kapnak. Rendszeres a lakosság tájékoztatása, mikorra várható a tó teljes kiszáradása, és mit kell tenni (milyen áldozatokat kell hozni) azért, hogy esetleg mégiscsak elhárítsák a katasztrófát.

Az egyik kutatócsoport hirtelen 2 m mély vízbe kerül, és csaknem megfullad. Egyikük még a vízből üzen az országnak: A váratlan 2 m mélység a kiszáradás jele. Az erősödő kiszáradás a part felé vitte a korábbi mélyebb területeket. A parton lévő többi kiszáradás-kutató pedig buzgón bólogat, szövevényes teóriákkal megmagyarázzák, miért a kiszáradás csalhatatlan jele a 2 m mélység ott, ahol korábban 50 cm sekély volt a víz. Egyes tudósok hallgatnak, de ez senkinek nem tűnik föl. Ha meg szeretnének szólalni, a sajtó bojkottálja őket. A média sztárolja a bonyolult magyarázatot adó tudóst, talkshow-k ünnepelt vendége, a lakberendezési magazin egekig dicséri budai villáját, a konyhamagazin pedig közli az illető egyéni, fantasztikus marhasült receptjét. A politikusok ugyan némileg tanácstalanok, de az sohasem vet jó fényt egy politikusra, ha azt mondja, hogy nem érti, amit a tisztelt professzor úr magyaráz bonyolult képletekkel, differenciál-számításokkal teletűzdelt munkájában. Így ők is jó képet vágnak a dologhoz, és megduplázzák a kiszáradás-kutatás költségvetését.

Ugyan vannak szkeptikusok, akik azt mondják, hogy a korábban 50 cm mélységű helyen a váratlan, 2 m mélység az a tó mélyülésének a jele. De az ilyenekről általában kiderítik, hogy veri a felségét, korábban drogozott, kibírhatatlan alak, és egyáltalán, ha csak mutatkozik vele az ember, az már rossz fényt vet rá.

Körülbelül evvel egyenértékű, amit az Arktiszt kutató gárda, a sajtó és a politika produkál.

2019 júliusában beszámoltunk róla, hogy a Kronprins Haakon norvég jégtörő és kutatóhajó befagyott a jégbe, mert a jégréteg vastagsága jóval meghaladta a kutatók és hajósok által feltételezettet.

Mai írásunkban egy két évvel korábban történt hasonló eseményt idézünk fel.

2017 júniusában jelentette a The Guardian:
https://www.theguardian.com/world/2017/jun/14/canada-hudson-bay-climate-change-study-warm-temperatures?CMP=share_btn_tw

Az „Amundsen” kanadai jégtörőhajó 2017 májusában futott ki a kanadai Quebec városából, hogy egy négy év időtartamra tervezett program keretében tanulmányozza a Hudson-öbölben az éghajlatváltozást. Alig egy hónap után a hajó befagyott Új-Fundland északi partjainak közelében a csaknem 8(!) m vastag jégbe, így a kutatási akciót idő előtt félbe kellett szakítani. Dr. David Barber, az expedíció vezetője és a Manitoba Egyetem vezető éghajlatkutatója a globális éghajlatváltozást (értsd: fölmelegedést) tette felelőssé a váratlan eseményért, az éghajlat összeesküvését emlegette.

Az Amundsen kanadai jégtörő és kutatóhajó – 8 m vastag jégbe fagyva

Képzeljük el egy pillanatra, ha egy kutató beismerné, hogy az ember ugyan figyelheti, követheti az éghajlat változásait, fölállíthat hosszú távú trendeket, de azt sem pontosan előre megjósolni, sem befolyásolni nem tudja. A változások lassúak, nem drámaiak, azokért a Nap, illetve naprendszerünk a felelős, a CO2-nek erre ráhatása nincs. Evvel rögtön halálos ellenségeket szerezne magának úgy a kutató társadalom, mint a politika és a médiák részéről.
„Ha ezt tudta, akkor miért csak most szól?” Ennek kockázatát senki nem meri fölvállalni. Magyarul az éghajlatkutatók, a politika és a médiák belevitték magukat egy olyan zsákutcába, ahonnan nem lehet kihátrálni, esetleg csak egy földrengésszerű változással.

Tehát továbbra is menni fog az arktiszi hőmérséklet csökkenésének növekedésként történő beállítása. Ha stagnál vagy netán növekszik a jéggel fedett felület, azt drámai, millió km2-es nagyságrendű csökkenésnek állítják be. Ezek a „tudósok” kihasználják a jéggel fedett terület szezonális változását, amit az átlagember nem tud ellenőrizni. Másik kedvelt módszerük, és ez érvényes az éghajlat egyéb összetevőinek adataira, hogy addig keresnek egy szűk időintervallumot, amíg diadalmasan föl nem tudják mutatni, lám, a mért adatok igazolják állításainkat.
Így mindig lesznek hiszékeny emberek, akik bízva a tudósok hozzáértésében, elhiszik a sarkvidéki meséket, hogy hajózható az Északnyugati átjáró, hogy a sarkvidék hamarosan hó- és jégmentes lesz. Mindig lesznek emberek, akik fölbátorodva a híradásokon, nekiindulnak vitorlással az Északnyugati átjárónak.

Így járt a francia felségjelű, Ovni 345 típusú, Anahita nevű jacht 2018. augusztus 28-án. A vitorlás Grönland nyugati partjairól indult el az Északnyugati átjáró felé, de ott a zajló jégbe került, léket kapott, és perceken belül elsüllyedt. A legénységnek sikerült vészhívást leadnia, és egy helikopter a jégtábláról megmentette őket.
https://www.yacht.de/aktuell/panorama/drama-in-der-nordwestpassage/a118316.html

Az Anahita – kifejezetten jeges vízben történő vitorlázásra építették át

Bár a kanadai meteorológiai szolgálat figyelmeztetett, hogy a korábbi évekkel ellentétben nem ajánlott nekivágni az Északnyugati átjárónak, a hajó megpróbálta. A legénység örülhet, hogy puszta életét megmentette.

A lista a bolondok hajóiról nem teljes, de a média hírverés ellensúlyozására talán elég.

Még tegyünk említést röviden arról, Al Gore 2008. december 14-én a német TV-nézőknek adott interjújában azt prognosztizálta (jövendölte), hogy az Arktisz 2014-ben teljesen jégmentes lesz.
https://wattsupwiththat.com/2018/12/16/ten-years-ago-algore-predicted-the-north-polar-ice-cap-would-be-gone-inconveniently-its-still-there/

Al Gore prognózisa a Youtube-on:
https://youtu.be/MsioIw4bvzI

Ahogyan a kiselefánt is rezisztens a tanulással szemben (nehezen tanul és könnyen felejt), 2013-ban az amerikai haditengerészet (US Navy) is újabb időpontot, 2016-ot nevezett meg az Arktisz nyári jégmentességére.
https://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2013/dec/09/us-navy-arctic-sea-ice-2016-melt

Ma, 2019. augusztusában az Arktiszi jég kiterjedése teljesen átlagos és normális.

A Grönlandi jég felülete 2000, a mérések kezdete óta folyamatosan növekszik. A jég tömege gyakorlatilag nem változott, bár nyomon követhető a Dán Meteorológiai Intézet próbálkozása az adatok manipulálására.

Forrás:
https://wobleibtdieglobaleerwaermung.wordpress.com/

2019. augusztus
Fordította és helyenként kommentálta:
Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
Reális Zöldek Klub
társadalami szervezet részére juttatott támogatásával 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámunk:
11702036-20584151 (OTP)
A Fővárosi Bíróság végzése a társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről itt található.
Print Friendly, PDF & Email