Még egyszer az ausztráliai erdő- és bozóttüzekről

Mint ismeretes, a klímariogató maffia soha ki nem hagyná a kedvező alkalmat, hogy belénk égesse: A klímaváltozást az ember okozza. És ennek nagyon súlyos következményei lesznek, sőt vannak már most is. Tehát ne tiltakozzatok, ne berzenkedjetek, hanem fizessétek mukkanás nélkül a milliárdokat feneketlen zsebeinkbe, működjetek közre aktívan iparotok, energiaszolgáltatásotok lerombolásában.

A maffia ennek érdekében keresi naponta nagyítóval az összefüggéseket, és ha nincsenek, kreál bizonyítékokat.

Így nagyon kapóra jöttek neki az ausztráliai tűzesetek. Első írásunkban leírtuk, Ausztrália a Föld csapadékokban legszegényebb kontinense. Ehhez úgy az élővilág, mint az őslakosok, az aboriginek alkalmazkodtak. Említettük továbbá, hogy a mai súlyos helyzethez nagy arányban hozzájárultak az ausztrál Zöldek, akik úgymond az élővilág védelmének érdekében keresztülvitték a baloldali kormánynál, (Labour) hogy az megtiltsa az aljnövényzet évenkénti leégetését.

Mivel a média pánikkeltése, illetve a hamis hírek gyártása ezres tempóban folyik továbbra is, szükségesnek tartjuk az ottani történések két aspektusát kiemelni, amelyekre első írásunkban nem fordítottunk kellő hangsúlyt.

A tények eddig:
– Az ausztráliai tűzeseteknek ebben a szezonban eddig 25 halálos áldozata van.
– A tűz eddig 6 millió ha területet pusztított el.
– Szándékos tűzokozás gyanújával eddig 180 embert tartóztattak le. A rendőrség úgy véli, ez a szám még emelkedni fog.

Jelen írásunkban szentelünk néhány sort a klíma ausztráliai változásának, illetve a tüzek legfontosabb okának, a szándékos gyújtogatásnak.

Szögezzük le mindenekelőtt: A száraz fa természetes körülmények között sohasem gyullad meg magától, legyen a klíma akármilyen szélsőséges is. A tűzgyulladás természetes oka szinte minden esetben a villámcsapás. Viszont, ha egyszer a tűz meggyulladt, akkor az igen gyorsan tovaterjed a száraz aljnövényzetben. Ami pedig a magasabb fákat is elpusztítja.

Az ausztrál hatóságok több mint 10 éve vizsgálják a tűzesetek okait. Megállapításaik:

Az évi átlagos 54 ezer tűzesetnek több mint 50 %-ában a szándékos gyújtogatás a tűz oka. Más hatóságok évi 62 ezer tűzesetet számolnak, ami azt jelenti, hogy évente 31.000 szándékos gyújtogatással kell számolnunk. Ebben a számban nincsenek benne az emberi mulasztás miatt véletlenül keletkezett tüzek, amelyek az esetek 35 %-át teszik ki. Ilyen esetek pl. a grillezés, láncfűrész szikrája, stb. És ez mai, 2019-20-as viszonyainkra vetítve azt jelenti, hogy napi 85 gyújtogatással kell számolnunk.

Kik a gyújtogatók?

A gyújtogatók között feltűnően magas a 21 év alatti korosztály aránya. Ezeknek csak kis részét teszik ki a klasszikus piromániások, akik örülnek a tűz látványának. Igen sokan vannak azok, akik saját életük problémáit (frusztráció, munkahely, a barátnő otthagyta, stb.) így vezetik le.
Információink forrása két, klíma ügyben minden gyanú felett álló (főáramú) lap, a wetter.de és a kurier.at.
Így az alábbi ábra szerint a természetes okok az összes tűzeseteknek csak 6-15 %-ára korlátozódnak. (A sáv bizonyos tűzesetek, pl. újragyulladás eltérő statisztikai értékeléséből adódik.)

Néhány gondolat ezek után a klíma ausztráliai változásáról.

Az ember okozta klímaváltozás szuggerálásában érdekelt oldal természetesen ki ne hagyná, hogy erősítse: Ez a fő oka az ausztráliai tűzeseteknek.

Az állítások viszonylag könnyen leleplezhetők a hivatalos meteorológiai statisztikák alapján.

A két ábra Ausztrália csapadékviszonyait jellemzi 1900 és 1919 között. Ezek alapján megállapítható, a csapadék mennyisége minimálisan emelkedett az elmúlt 110 évben.

Az átlagos hőmérsékleti anomáliákra az Ausztráliai Meteorológia Intézet (BOM) az elmúlt 110 évre átlagosan + 0,7 °C-t állapít meg. Az intézetet azonban rengeteg kritika éri, amelyek szerint az intézet a nyers adatok átlagolásánál mindig egy irányba hamisít: fölfelé.

Ez az ausztráliai honlap igen részletesen foglalkozik a hőmérséklet adatok hamisításaival.

Ezen link szerint az átlaghőmérséklet emelkedés 50 %-ban az átlagolásoknál végrehajtott manipulációk eredménye.

Másik megjegyzésünk ehhez, hogy egy vagy akár néhány fok különbség az átlag-hőmérsékletben nem okozhatja a tűzeseteket. A száraz biomassza sem 44, sem 46 fokon nem fog meggyulladni. De mint fentebb idéztük, a tűzesetek 85-94 %-a emberi mulasztásra vagy szándékos gyújtogatásra vezethető vissza.

Végül szeretnénk az ausztráliai hatóságok mulasztásait egy erdészeti szakember megállapításaival megvilágítani. Alexander Held, erdészeti tudományos kutató, az European Forest Institute munkatársa. Szakterülete az erdőtüzek managementje.
Held: Az erdőgazdálkodás már 30-40 éve figyelmeztet: Az erdők alján annyi száraz szervesanyag gyűlt össze, hogy ez előbb-utóbb katasztrófához vezet, minden klímaváltozástól függetlenül. Ami tüzet ma látunk, az 20 éve kezdődött átvitt értelemben. Túl keveset törődtek a megelőzéssel, az erdőgazdálkodással, a száraz biomassza probléma kezelésével. Ausztráliában kifejlesztették annak a technikáját, hogy ezt a száraz biomasszát a levegőből leégetik. Ilyenkor ez 10-20 cm magas lánggal szépen leégett, anélkül, hogy nagyobb kárt okozott volna. Pontosan így csinálták ezt korábban az aboriginek is. Ezt Nyugat-Ausztráliában végre is hajtották minden évben 300.00 ha területen. Ausztrália többi részén azonban ezt bűnös módon elhanyagolták. Ehelyett vég nélküli vitákat folytattak biodiverzitásról, környezetvédelemről, füstképződésről. De cselekedni nem cselekedtek.

Végül csak röviden említjük, az Ausztráliai Önkéntes Tűzoltók Szövetsége szerint nevetséges, hogy a tüzeket a klímaváltozás okozná.

Ők pontosan tudják, hogy a száraz biomasszát a hideg időszakban kellett volna kontrollált módon leégetni. Ezt azonban az agyonszabályozott, túlbürokratizált, mindent a környezetvédelemnek alárendelő ausztrál gyakorlat megakadályozta. Ennek a rendszernek speciális neve is van Ausztráliában: „green tape”. amit zöld bürokráciával tudok csak lefordítani.

2020 január
Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
Reális Zöldek Klub
társadalami szervezet részére juttatott támogatásával 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámunk:
11702036-20584151 (OTP)
A Fővárosi Bíróság végzése a társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről itt található.
Print Friendly, PDF & Email