Svédország bővíti az atomenergia-termelést az energetikai átállás érdekében

Svédország jelenleg három atomerőművel rendelkezik, összesen hat reaktorral. A kormány további tíz reaktor építését tervezi. Az ezt akadályozó törvényeket Pourmokhtari környezetvédelmi miniszter szerint meg akarják változtatni. A svéd kormány számára az atomenergia fontos tényező a környezetbarát jövő szempontjából. Az ipar és a közlekedés villamosítása révén Svédországnak kétszer annyi villamos energiára van szüksége. Romina Pourmokhtari éghajlat- és környezetvédelmi miniszter szerint az atomenergiának ehhez nagyban hozzá kell járulnia.

Oskarshamn svéd atomerőmű

Svédország 2045-re tíz további hagyományos reaktor kapacitásának elérését tervezi. A kormány elkötelezett amellett, hogy elhárítsa az atomenergia bővítése előtt álló akadályokat. (NZZ: 23.08.14.)

Svédország energiaforradalma: a kisebb, hatékonyabb atomreaktorok felé

Két évtizeden belül Svédországban olyan teljesítményű új atomerőművek állhatnak üzembe, mint tíz hagyományos reaktor.

A nagy atomerőművek azonban nem a kormány fő célja. A finn Olkiluoto reaktor példája, amelyet nagy késéssel és óriási költségekkel indítottak el, figyelmeztetésként szolgál.

Svédország ehelyett a kisebb és olcsóbb reaktorokra, az úgynevezett „SMR-ekre” (Small Modular Reactors) összpontosít. Ezeken jelenleg is dolgoznak.

2020-ban a villamos energia 29%-a származott nukleáris, 41%-a vízi és 20%-a szélerőművekből.

[Közzétevő: Boldog Svédország. Hála a földrajzi adottságoknak, az energiatermelés zömét vízierőművekből tudja fedezni, és ugyancsak jelentős a nukleáris szegmens. A hosszú tengerpart az atomerőművek létesítését is megkönnyíti.]

Az új atomenergia várhatóan hozzájárul Svédország energiaigényének kielégítéséhez, és stabil, környezetbarát áramellátást biztosít a vállalkozások és a háztartások számára. Különösen az északi új „zöld” iparágaknak van szükségük sok energiára.

A jövőbeli energiaszükségletek kielégítése érdekében Svédországnak 2045-ig meg kell dupláznia termelését, amely így meghaladja a 300 TWh-t. A kormány úgy véli, hogy a víz-, szél- és napenergia mellett ez csak atomenergiával lehetséges.

Svédország nukleáris jövője: hol, mikor és ki fogja finanszírozni az új atomerőműveket?

A svédországi optimizmus ellenére számos kérdés továbbra is megválaszolatlan: Hol épülnek majd az új atomerőművek, ki fogja megépíteni őket, és mikor kezdődik meg a villamosenergia-termelés? Elisabeth Svantesson pénzügyminiszter reméli, hogy az új erőmű építése még a három év múlva esedékes választások előtt megkezdődhet, de ez meglehetősen optimistán hangzik.

2023. augusztus

A Blackout News beszámolója alapján közzéteszi

Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
részünkre nyújtott támogatással 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámom: – Király József –
10205000-12199224-00000000 (K&H)
A közleményben kérjük megadni: klímarealista.

 

Print Friendly, PDF & Email