Szarka László: Tudományháborúk

Immár két éve, hogy egy hetven oldalas, huszonhárom szerzős tudományos publikáció (Connolly et al. 2021, RAA) a Kormányközi Éghajlatváltozási Testület (IPCC) bizonyosságával szemben azt állapította meg, hogy a jelenkori felmelegedésről nem tudható, mi az oka. Pedig a kutatók ugyanazt a statisztikai módszert alkalmazták, amit az IPCC. Mégis úgy találták, hogy az az IPCC-következtetés, miszerint a felmelegedésért egyértelműen az ember lenne felelős: elhamarkodott.

A cikk tovább olvasható a Magyar Hírlap honlapján.

Egyúttal tájékoztatást adunk a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet honlapján elérhető,
A KLÍMAVÁLTOZÁS ÉSZLELÉSE ÉS HOZZÁRENDELÉSE (DETECTION AND ATTRIBUTION, D&A) tárgyú, ehhez kapcsolódó tudományos vitában eddig megjelent írásokról.

A globális klímavita egyik fókuszába került két olyan friss tanulmány (Soon et al. 2023; Connolly et al. 2023), amelyekben – Willie Soon önkéntes kutató és Szarka László Csaba nyugdíjas kutató révén – Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet is érintett. Az Intézet a két cikk közös előzményében (Connolly et al. 2021) is szerepel affiliációként. Közzétesszük a „Climate Change Detection and Attribution” alapkérdéseit feszegető tanulmányok, továbbá a mostani és a 2021-2022-es vita lényegesebb állomásainak linkjét.

A cikkek a fenti linken elérhetők.

2023. október
Közzéteszi:
Király József
okl. vegyészmérnök 

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
részünkre nyújtott támogatással 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámom: – Király József –
10205000-12199224-00000000 (K&H)
A közleményben kérjük megadni: klímarealista.

 

Print Friendly, PDF & Email