Árvizek a klímaváltozás következtében? II.

Gigantikus mulasztások sorozata úgy szövetségi, mint tartományi szinten
A katasztrófa elkerülhető lett volna

Az árvizek áldozatait még el sem temették, a németországi Zöldek már teli torokból ordították: Íme, a klímakatasztrófa.

Akinek eddig kétségei voltak afelől, hogy a német klímahisztériások (aktivisták, Greta Thunberg és Luisa Neubauer követői) egy olyan buborékban élnek, amelynek a valósághoz semmi köze, az most, hogy az aktivisták sztrájkolnak a katasztrófa ellen, miközben minden épkézláb ember segít az eltűntek keresésében, a károk helyreállításában, az iszap arrébb lapátolásában, megkapta végső kijózanító leckéjét. Az empátia teljes hiánya (az aktivisták valószínűleg nem is értik a szónak a jelentését), a valós élettől történő teljes elrugaszkodás soha nem mutatkozott meg olyan világosan, mint ezekben a napokban.

És ebben a szituációban robban a bomba, a Sunday Times július 18-án megjelent cikkének formájában: Németország nem hallgatott a figyelmeztetésekre.
A cikk igen súlyos dolgokat állít, és teljesen új fényben világítja meg a katasztrófát. Előző írásunkban már jeleztük, a mai előrejelzési lehetőségek jóval fejlettebbek, mint 1962-ben, illetve az 1953-as hollandiai árvízkatasztrófa idején voltak, illetve, hogy néhány kritikus hang fölvetette Horst Seehofer belügyminiszter személyes felelősségét. A Sunday Times cikke szerint a szövetségi és tartományi kormányok, valamint a helyi felelősök nem reagáltak a szakembereknek már a katasztrófa előtt kilenc nappal elhangzott figyelmeztetetéseire.
A cikk fizetős, így csak a legfontosabb részeket ismertetjük belőle.

A halálos árhullámot már pontosan kilenc nappal annak bekövetkezte előtt jelezték a szakemberek. Miközben folyik a holttestek mentése, az eltűntek keresése, a károk helyreállítása, egyre többen teszik fel a kérdést, miért nem reagált a politika, a katasztrófavédelem, miért nem telepítették ki a lakosságot.
„A felkészülés az esetleges katasztrófára teljesen passzív volt, noha a szakemberek ezt előre jelezték.” – mondja Hannah Cloke, a Readingi Egyetem hidrológia professzora, aki kifejlesztett egy modellezési és előrejelző rendszert az európai árvizekre. A professzor a német gépezet gigantikus mulasztásáról beszél, amely nagyban hozzájárult a háború utáni legtöbb áldozatot követelő természeti katasztrófa súlyosságához.

Cloke professzor:
„Németország egyes részein 48 óra alatt annyi csapadék hullott le, mint máskor egy hónap alatt.
[…]
Csalódott vagyok, hogy az embereket egyszerűen elsodorta a víz, főként a városokból. Ez jelzi, sok dolog nem működött. Nincs értelme számítógépes modellek készítésének, miközben az embereket nem tájékoztatjuk a modellek által kiadott figyelmeztetésről.
[…]
Az első figyelmeztető jeleket egy 500 km magasságban keringő műhold küldte, melyek szerint veszélybe kerülhet a Rajna menti nyugodt dombvidék. A következő napokban a tudósok pontos jelzéseket küldtek a hatóságoknak: A Rajna mentén rendkívül súlyos árvizek várhatók, mindenekelőtt a két mellékfolyó, az Erft és az Ahr, valamint Hagen und Altena városok veszélyeztetettek.
24 órával a katasztrófa előtt újabb jelzések jöttek, hogy mely területek veszélyeztetettek közvetlenül, mégsem történt semmi. Az embereket meglepte az árhullám.”
[…]
Cloke professzor szerint az áldozatok nagy száma a hatóságok gigantikus mulasztására vezethető vissza, akik nem reagáltak a tudósok figyelmeztetésére. A 2000-es évek elején Cloke és két munkatársa megalkotta a ‘European Flood Awareness System’-t (Efas) az ilyen katasztrófák megelőzésére.
[…]
Az Efas algoritmusa összeköti az EU Kopernikusz műholdjának adatait a hidrográfiai és folyami vízszintmérési adatokkal, és evvel 48 órát ad a hatóságoknak bármilyen eseményre történő felkészülésre. 2014-ben ennek a rendszernek a segítségével sikerült Horvátországban fölkészülni a súlyos árvizekre. Ezúttal azonban figyelmen kívül hagyták a tudósok jelzéseit. Az Efas rendszer már július 10-én riasztást adott. Négy nappal az első árhullám előtt megküldték a figyelmeztetéseket a német és belga kormánynak, melyek szerint az Alsó-Rajna és a Meuse mentén áradásokkal kell számolni. Az Efas rendszer a következő napokban részletes térképeket készített, melyeken azonosította a régiókat, melyekben a legsúlyosabb áradások várhatók. A rendszer német projektpartnerei részletes értékelést kértek az egyes folyókra, köztük az Ahr-ra, melynek áradásában legalább 93 ember fulladt meg.”

Cloke azt mondja, nyilván nem lehet a rendszertől a villámárvizek pontos előrejelzését elvárni, de mindenképp volt elég idő a városok fölkészítésére.
[…]
“Hogy az embereket nem telepítették ki, és még csak nem is figyelmeztették, megmutatja, hogy itt valami nagyon félrement.”
[…]
„Az árhullámok óriásiak voltak. Egyesek talán azt hitték, ez egy science fiction és nem a realitás”. – fejezi be nyilatkozatát a professzor.

«Az árhullámnál is gyorsabb sebesség, mellyel egyesek a katasztrófát a klímahumbug és klíma-pánikkeltés szolgálatába állították, már-már arra a következtetésre enged bennünket jutni, hogy a sok száz ember halálát okozó mulasztások mögött akár tudatos nemtörődömség is lehetett: „Meg kell mutatnunk az embereknek, hova vezet, ha nem akarnak hallgatni a klíma-pánikkeltőkre.„» – zárja a beszámolót Michael Klein, a sciencefiles.org publicistája.

Kommentárunk:

Lehet, hogy a teljes igazságot soha nem tudjuk meg, volt-e szándékosság vagy csak gigantikus hanyagság, nemtörődömség a katasztrófa mögött. A sciencefiles.org cikkét eddig 73-an kommentálták, jó részük, köztük egy gátak, völgyzárók tervezésével, méretezésével foglalkozó hidrogeológus, szándékosságot feltételez.

Mi ebben nem tudunk, és nem akarunk állást foglalni. Arra azonban szeretnénk rámutatni:

Amióta a politika rátelepedett a tudományra, mindenekelőtt a klímatudományra és virológiára;

  • félreérthetetlenül megmondva, milyen eredményeket vár el;
  • a tudósokat olyan választás elé állítva, vagy beállsz a sorba, vagy nem kapsz kutatási pénzeket, nem kapsz megszólalási lehetőséget, nem jutsz előre a ranglétrán, de akár állásodat is elveszítheted;
  • hamis, hibás modellek, prognózisok árasztották el a világot, úgy a klímatudományban, mint a virológiában;
  • sőt, a virológiában – tudomásunk szerint a világon egyedülálló módon – Magyarországon börtönnel fenyegetik a politika által egyedül helyesnek kihirdetett állásponttól eltérő nézetek képviselőit, úgymond a védekezés meghiúsítása, akadályozása címén;

azóta devalválódott a tudomány szavahihetősége. A klímaprognózisoknak (néhány laikust és amatőrt kivéve) már senki sem hisz, legföljebb azok, akiknek egzisztenciális érdekük fűződik hozzájuk, úgy tesznek, mintha hinnének. De ha valaki tisztában van a modellek értéktelenségével, akkor pont készítőik és terjesztőik azok. Lehet, hogy emiatt a szavahihetőség-vesztés miatt nem figyeltek föl az illetékesek a Readingi egyetem sürgető prognózisaira? Amikor a pásztorfiú harmadszorra kiáltotta, hogy jön a farkas, az emberek már nem hittek neki. Csak épen tényleg jött a farkas.

(Folytatás következik)

2021. július
Közzéteszi a Sciencefiles.org honlapon megjelent írás alapján
Király József
okl. vegyészmérnök

 

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
Reális Zöldek Klub
társadalami szervezet részére juttatott támogatásával 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámunk:
11702036-20584151 (OTP)
A Fővárosi Bíróság végzése a társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről itt található.
Print Friendly, PDF & Email