Hőmérsékleti rekordok – mínuszban

Ha a magyar nyelvű médiák hőmérsékleti rekordokról tudósítanak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a sokévi átlagtól pozitív irányban eltérő bármilyen kis hőmérsékletkülönbséget olyan tragikus módon kommunikálják, hogy az átlag médiafogyasztó csak egy következtetést tud levonni: Most aztán itt a termo-Armageddon. Nyomon követhető továbbá nyakatekert vonatkoztatási bázisok keresése és prezentálása. Az elmúlt X év 7 legmelegebb éve az elmúlt 10 évben volt, stb. Persze a híradások rendre avval az üzenettel zárulnak, hogy nincs még minden veszve, töltögessük csak szorgalmasan forintjainkat a feneketlen klímahordóba. Ugyancsak köztudott: Tilos az antropogén CO2-kibocsátás okozta átlaghőmérséklet-emelkedés dogmájának megkérdőjelezése, nem emberi tényezők megvitatása vagy akárcsak megemlítése. Tilos ésszerű javaslatok megvitatása, mint pl. alkalmazkodás a változó klímához, illetve a helyzet olyan módon történő kezelése, amely engedné működni a gazdaságot a nyugati világban. Tilos továbbá rámutatni, hogy a világ nagy részében fittyet hánynak a klímarögeszmére, fejlesztik gazdaságukat, mintha csak nem is fenyegetné komolyan az emberiséget a klímakatasztrófa.

E sorok írója többször feltette magának a kérdést: Hogy működik ez a klímaügyi dezinformáció? Ki szól le, honnan és kinek? Ki utasítja pl. az MTI illetékes szerkesztőjét: „Tilos objektíven tájékoztatnotok, csak a pánikkeltés és riogatás a megengedett.” Az alábbi két kép mutatja a hivatalos klímaügyi tájékoztatás lényegét: pánikkeltés.

és

Akárhogy is, mai munkánkban – mintegy hiánypótlásként – szeretnénk néhány hidegrekordot bemutatni.

Ahogy a déli féltekén közeledik a tél, Ausztrália és Új-Zéland máris megjelenik a hírekben. Szintén figyelemre méltó: az összes főáramú média a Spanyolországban tapasztalható rendkívüli hőségről szóló beszámolóktól volt hangos (lásd a 14. számú Hidegjelentést). Eközben minden előrejelzés egyetért abban, hogy az alacsony nyomású rendszer Közép-Európa felett a Földközi-tenger nyugati részéig terjed. Az egész Ibériai-félszigeten nagyon hűvös és csapadékos időjárás várható ezen a héten és jövő héten! Érdeklődve várjuk, hogy a médiákban fog-e erről híradás megjelenni!

———–

2023. május 8-i hírek

Ausztrália: rekordhideg hőmérséklet és szezon előtti havazás
Szokatlanul hideg és havazás uralkodott a hétvégén Új-Dél-Wales és Victoria egyes – 500 méter alatti – területein, valamint télies időjárás volt Ausztrália nagy részén.

Az átlagosnál hidegebb telek sorozata után 2023 őszén várhatóan folytatódik a hideg és havas trend Ausztráliában.

A hómezőktől NSW déli felföldjéig a rendkívül hideg sarkvidéki levegő és a jelentős csapadék kombinációja széles körű havazást eredményezett a szezon elején.

Az év első szubalpin havazása már május elején bekövetkezett, jelentős mennyiségű havat hozva Brown Mountainben, Nimmitabelben és Perisher Valleyben.

„Ez volt az első hó, méghozzá nagy hó” – mondta Rod Coleman Nimmitabelből. „Egyszerűen nem hagyta abba… egész nap havazott”, ami Coleman szerint hihetetlenül ritka az évnek ebben az időszakában.

Olyan helyeken, mint Falls Creek, Hotham és Robertson, ahol a hó- és jégriadó már mindennapos, akár 20 cm-es hótakarót is láthattunk – mindezt öt héttel a hivatalos hószezon kezdete előtt.

———–

Ritka májusi havazás Pakisztánban
Ritka havazás sújtotta Pakisztán magasabb régióit, köztük a Hindukus hegységet a hétvégén.

Vasárnap Chitral felső és alsó részén is havazott, míg Swat körzetben, különösen Kalamban 30 év óta először fordult elő májusi havazás.

Twitter-link

———–

Hideg és eső Kenyában
Az Egyesült Államok nyugati része és Ausztrália után Kenya a legújabb ország, ahol véget ért a „CO₂ okozta katasztrofális aszály”.

A kelet-afrikai ország két egymást követő csapadékos hónapot élt át, és ezzel véget vetett „történelme legsúlyosabb szárazságának”.

A katasztrófavárókra mért újabb csapás, hogy Kenyában 2023 áprilisában 22,9°C-os átlaghőmérsékletet mértek, ami 0,8°C-kal alacsonyabb a több évtizedes átlagnál.

Az anyatermészet ismét megtalálta az egyensúlyt emberi beavatkozás nélkül.

———–

Kelet-Európában májusban is hideg van
Összességében az április nagyon hideg volt Európa-szerte. A késői havazások miatt a hőmérséklet a kontinensen sok esetben az évszakos átlag alatt volt – ez a jelenség most májusban is folytatódik.

A https://electroverse.info/australia-suffers-record-lows-and-early-snows-pakistan-snow-cold-kenya-europes-freezing-april-spills-into-may/ forrás részletezi számos kelet-európai és balkáni ország éghajlatának alakulását az elmúlt hónapokban. Mindenütt hidegebb volt a normálisnál. A blogszerkesztő így összegez:

„Elég, ha csak annyit mondunk, hogy április nagyon hideg hónap volt Észak- és Kelet-Európában – olyan hideg, amely bőven ellensúlyozta az Ibériai-félszigeten tapasztalható anomális hőséget. És most májusban az anomáliák Európában folytatódnak, sőt fokozódnak, különösen a balti országokban, ahol számos országos havi alacsony hőmérsékleti rekord született, mint például -7,6 °C az észtországi Kooduban, -6,8 °C a lettországi Zosēniben és -6 °C a litvániai Skuodasban.”

———–

2023. május 9-i hírek

Ausztrália: havi rekord hideg terjed Queenslandben
Az ausztráliai rekordhideg északra, Victoriától és NSW-től Queenslandig terjedt.

Kelet-Ausztrália hatalmas területein ezen a héten a valaha mért legalacsonyabb májusi hőmérsékletet mérték – ezt még inkább kiemeli, ha figyelembe vesszük, hogy még mindig csak a hónap első felében járunk.

Mi több, Queenslandben 2019 júliusa óta nem mértek alacsonyabb hőmérsékletet.

Kedd reggel (május 9.) Queenslandben valóban történelmi értékeket mértek: Az Oakeyben reggel 6:30-kor mért -5,7°C felülmúlta a város korábbi, 2019-es májusi -4,4°C-os mélypontját.

Máshol is jelentős havi hidegrekordokat mértek, többek között Dalby (-3,2 °C, ami megdöntötte az 1911-es -2,2 °C-os rekordot), a Sunshine Coast (3,3 °C) és Blackwater (3,1 °C) – hogy csak három másikat említsünk.

A 2022-es rekordhideg tél után a 2023-as hideg évszak Brisbane-ben is hasonlóan kezdődik, elérve a 9°C-ot. A brisbane-i repülőtéren még ennél is hidegebb volt, 4,4°C – 17 év óta a legalacsonyabb májusi érték.

A szomszédos NSW-ben is folytatódott a rekordok megdöntése: Narrabri például rendkívüli -3,3°C-ot mért.

———–

Májusi havazás Indiában
India Dzsammu és Kasmír régiójának nagy részén május 8-án, hétfőn ritka, szezon utáni havazás volt.

A havazás néhol heves volt, különösen a dél-kasmíri Kokernag régióban, amelyet teljesen beborított a hó.

A Pahalgamban található Betaab-völgyben szintén rendkívül ritka havazás volt; Kulgamban és Kishtwarban szintén friss hóesés volt tapasztalható – számolt be az ANI a YouTube-on:

 

Aztán a következő jelentés:

A nagyon hideg április Alaszkában
Összességében, és a hamis szalagcímek és az UHI-t figyelmen kívül hagyó adatsorok ellenére az Egyesült Államokban hideg április volt 2023-ban.

Az április az USA-ban (Lower 48) 10,76 °C-os átlaghőmérséklettel zárult, ami még a meleget ígérő NOAA kormányzati ügynökség szerint is több mint 0,2 °C-kal elmaradt a sok évtizedes átlagtól.

Alaszkában az anomáliák még kirívóbbak voltak.

A múlt hónapot -8,7 °C-os átlaghőmérséklettel zárták az utolsó határvidéken, ami – szintén a hivatalos összehasonlítások szerint – rendkívüli, 5,5 °C-kal alacsonyabb a normálisnál, és Alaszka negyedik leghidegebb áprilisa a 99 éves feljegyzések szerint.

Egy másik rövid szakasz egy napviharról számol be.

———–

2023. május 10-i jelentések:

A brutálisan téli hideg tél Mongóliában pusztítja az állatállományt – 212 ezer embernek van szüksége segítségre
Történelmi, brutálisan hideg tél volt Mongólia vadregényes tájain – a körülmények egészen tavaszig tartottak.

A fagyos tél miatt a mongóliai pásztorcsaládok jószágok nélkül maradtak, és súlyos élelmiszerhiánnyal kell szembenézniük – figyelmeztet a Save the Children.

Jelenleg Mongólia 21 tartományából 13-ban „dzud” van – ez egy Mongóliában egyedülálló természeti jelenség, amelyben a nagy hóesés és a rendkívüli hideg miatt nincs elegendő legelő az állatállomány számára. 1940 és 2015 között egy évtizedben kétszer volt hivatalos „dzud” katasztrófaállapot kihirdetés. Az utóbbi években azonban a dzudok gyakorisága megnőtt, és ma már évente előfordulnak.

Az Indiában egyre gyakoribbá váló „hideghullámokhoz” hasonlóan az klímapánikkeltőknek erre sincs válasza, csak a  semmitmondó „klímaválság” kifejezés.

Idén a -40°C alatti hőmérsékleti értékek túlságosan is rendszeresen előfordultak, amelyek állatok százezreinek korai halálához vezettek, vagy éhenhalás vagy megfagyás miatt. Ez pedig mintegy 200 000 mongol háztartás megélhetését befolyásolta, akik kecske-, juh-, szarvasmarha-, ló-, jak- és tevepásztorkodásból élnek.

———–

Hideg április Pakisztánban is
Számos ázsiai országban történelmi hideg tél volt 2022-23-ban, Északkelet-Oroszországtól Iránig, Kazahsztántól Japánig.

Pakisztánban például januárban 9,98 °C volt az átlaghőmérséklet, ami több mint 2 °C-kal elmaradt a több évtizedes átlagtól – ez a hideg most áprilisra is kiterjed, a múlt hónapban 24,28 °C volt az átlaghőmérséklet, ami 0,7 °C-kal elmaradt a normálistól.

Januárban a valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet is mérték Pakisztánban, január 14-én Nokkundiban -10°-ot. De számos más ázsiai országban is történelmet írtak idén, hiszen Szibériában, Kínában és Japánban is új hidegrekordokat regisztráltak:

———–

Heves havazás bénítja a légiközlekedést Peruban
Súlyos havazás miatt késnek a járatok a perui Cusco város Alejandro Velasco Astete nemzetközi repülőterén.

A perui idegenforgalmi rendőrség (POLTUR) közölte, hogy a járatokat biztonsági okokból elhalasztották vagy törölték, hozzátéve, hogy maguk az utasok is kérték a járatok felfüggesztését, miután látták a kifutópályán uralkodó szélsőséges körülményeket.

A havazás ritka ebben a régióban, különösen az alacsonyabb magasságokban és az évnek ebben az időszakában.

———–

Grönlandi jégmagadatok
A grönlandi jégmagadatok cáfolnak minden olyan állítást, amely szerint a mai éghajlati változások katasztrofálisak, példátlanok vagy akár szokatlanok lennének.

Az éghajlatért való aggódás ürügyén terrorcselekényeket elkövető fiatalok és felbujtóik fittyet hánynak a tudományos eredményekre.

Az alábbi 4 perces videó logikusan, megcáfolhatatlanul leszámol az ’emberokozta globális felmelegedés rögeszméjével!

 

Link: https://electroverse.info/mongolias-cold-winter-pakistans-frigid-april-snow-peru-cold-mule-deer-numbers-ice-core-data/

 

2023. május 11-i hírek:

Észak-Indiában 1987 óta a leghidegebb májuskezdet.
Jeges hőmérséklet uralkodott India magasabb régióiban ezen a héten.

Amint arról kedden beszámoltunk, Himachal Pradeshben (HP) az utóbbi időben az évszakhoz képest szokatlan mennyiségű hó esett, de a hideg az, ami igazán rendkívüli.

Az indiai meteorológiai hivatal (IMD) szerint május első tíz napja volt a leghidegebb (és legcsapadékosabb) Észak-Indiában 36 éve, 1987 óta.

Surender Paul, a HP Shimla fővárosának IMD igazgatója elmondta, hogy május első tíz napjában a legmagasabb hőmérséklet 8 és 36 Celsius-fok között mozgott, míg normális esetben jóval 40 Celsius-fok fölött lett volna.

———–

Minden idők leghosszabb síszezonja a Las Vegas környéki üdülőhelyen
Lee Canyon, a Las Vegas Strip-től mindössze 50 mérföldre északra fekvő síközpont most jelentette be, hogy minden idők leghosszabb szezonja előtt áll, nem kis részben az idei téli szezon történelmi havazásának köszönhetően.

Lee Canyonban a hétvégéig, azaz május 14-ig lehet síelni – ez új rekord.

Nevadában, Kaliforniában és Utahban az egész államra kiterjedő hómennyiség 300%-kal vagy annál is többel haladja meg az elmúlt két évtized átlagát.

Utah-ban a hómennyiség gigantikus. „Az idei év rekordév” – mondja Jordan Clayton, a Utah-i hófelmérés igazgatója. 2 Messze magunk mögött hagytuk a korábbi rekordokat.”

Link: https://electroverse.info/indias-coldest-may-las-vegas-snow-beaufort-gyre-release/

———–

2023. május 12-i hírek:

Korai télkezdet Új-Zélandon
A hőmérséklet Új-Zélandon ezen a héten meredeken zuhant, és a heves májusi havazás mindkét szigeten 400 méter alá süllyesztette a hóhatárt.

A Queenstown melletti síterepeken csak szerdán helyenként fél méter hó is hullott.

A szokatlan hóesés azt jelentette, hogy az Új-Zéland északi szigetén található Manganui síközpont már május 12-én megnyitotta pályáit, ezzel új klubrekordot állított fel az eddigi legkorábbi nyitás tekintetében, megdöntve a 2009. május 16-án (a 23. napfoltciklus napminimumában) felállított korábbi rekordot.

Rob Needs, a klub szóvivője alig hitte el. „Nagy az izgalom” – mondta. „Ez őrület. Annyira korán van. Biztosan nem ehhez vagyunk szokva.”

———–

Folytatódik a rekordhideg időjárás Ausztráliában
„A fagyos hőmérséklet már most borzongást kelt Ausztráliában, és figyelmeztető jel az előttünk álló különösen hideg télre.”

Így kezdődik a 9news.com.au friss cikke, amely a hivatalos kormányzati előrejelzésekkel ellentétben azt jósolja, hogy a következő hideg évszakban megdőlnek az állami hőmérsékleti rekordok – még az 1994-ben a Charlotte’s Passnál mért országos -23 °C-os mélypont is.

Kelet-Ausztráliában számos helyen már most feljegyezték a valaha mért legalacsonyabb májusi hőmérsékletet – ráadásul a hónap elején, ami még inkább kiemeli a hír különlegességét. Ezek közé a rekordok közé tartozik Cooma, Omeo, Bombala és Canberra, míg Sydneyben múlt vasárnap regisztrálták az elmúlt 85 év (1938 óta) legalacsonyabb kora őszi hőmérsékletét, 7,1°C-ot.

Kelet-Ausztrália korai havazása is figyelemre méltó: az év első havazásai már a Brown Mountain, a Nimmitabel és a Perisher Valley hegységeket sújtották – hogy csak hármat említsünk.

Link: https://electroverse.info/snowy-new-zealand-cold-australia-chilly-czech-warming-cooling/

És még egy hír a rendkívüli antarktiszi hidegről: https://www.wetteronline.de/wetterticker/unter-minus-75-grad-in-wostok-sehr-frueh-extreme-kaelte-in-der-antarktis–5bff0f6b-513c-4b71-8d7a-6207fd17ed1f

Források:

Kältereport Nr. 16 /2023 …

és

https://electroverse.info/

2023. május
Közzéteszi:
Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
részünkre nyújtott támogatással 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámom: – Király József –
10205000-12199224-00000000 (K&H)
A közleményben kérjük megadni: klímarealista.

 

Print Friendly, PDF & Email