Újabb hidegrekordok

Legnépszerűbb keresőnk futószalagon tálalja a jelentéseket az újabb ás újabb melegrekordokról. A keresőbe a melegrekord szót beírva 210 ezer találat között szemezgethetünk.

A hidegrekord keresésre a találatok száma csupán 18 900. Így talán nem árt tudatosítani, a skálán lefelé is születnek folyamatosan újabb és újabb csúcsok, csak éppen azokról kevesebbet tudósít a főáramú média. Csak mellékesen: Az ún. melegrekordok az esetek 90+ %-ában lakott területen születnek, ezért statisztikai értékük nulla.
Így a mai alkalommal májusi, illetve novemberi bejegyzésünkhöz hasonlóan  ismét körbejárjuk az elmúlt hetek mínuszrekordjait Cap Allon (Electroverse Substack | Cap Allon | Substack) kigyűjtése alapján. 

2024. január 29:

Havas Moszkva
Az idei tél a történelem egyik leghavasabb telének ígérkezik – számol be a gismeteo.ru. A 27 cm-es átlagos hóvastagsággal a december negyedszázada a leghavasabb december volt Moszkvában, ami háromszor több havat jelent a szokásosnál.
Januárban folytatódott a tendencia.
Az első 10 nap átlagon felüli mennyiségű havat hozott a fővárosba, a második felében pedig még nagyobb lett az eltérés. Január 25-én a moszkvai VDNKh meteorológiai állomáson 46 cm hó esett, ami jóval meghaladja a hosszú távú normákat:

A valaha mért legmagasabb januári összmennyiség továbbra is az 1956-ban és 1994-ben mért 57 cm (a 18. és 22. ciklus napmínuszai közelében).

————–

Rekordmennyiségű havazást jósolnak Kínában
Kína nagy részén havazni fog a jövő héten, felülmúlva a múlt heti történelmi hómennyiséget.

————–

2024. január 30:

Több mint kétméteres hó Iránban
A múlt heti heves havazás Iránban a hétvégéig folytatódott, ami „újabb fagyos időjárási hullámot” hozott az ország nagy részeibe és „súlyos havazást az iráni városokba” – számol be a mehrnews.com.
Egyes falvakban, például az Ardabil tartománybeli Khalkhalban a hó vastagsága már meghaladta a 2 métert.

Lorestan tartományban is havazott, 160 faluba és néhány városba, köztük Aligudarzba és Borujerdbe vezető utakat zárva el. Gilan tartományban is havazott, különösen Astara, Masuleh és Shanderman tartományban.
Hasonló a helyzet Libanon és Szíria határvidékén, például a Hermon-hegyen.
A közeli Törökországban a havazás még lenyűgözőbb volt, elérte a 7 méteres magasságot is.

————–

Heves havazások 13 kínai tartományban

A múlt héten több kínai tartományt is rekordmennyiségű havazás sújtott, amely most megismétlődhet.
A kínai Nemzeti Meteorológiai Központ 13 tartományban számít heves havazásra, ezért „heves hóviharra figyelmeztetést” adott ki. További 6 tartományra „fagyos esőre” adtak ki figyelmeztetést.
A kezdődő téli csapadék az ország mintegy 70%-át érinti. A leírtak szerint a 2008-as „hó- és jégviharhoz” (a 23. ciklus gyenge napminimumához) hasonlítható súlyos „hideg esemény”, amely az évszázad legnagyobb gazdasági veszteségeit okozta Kínában.
A múlt heti jég- és hóesés elég rossz volt, számos hóvastagsági rekordot megdöntve országszerte, többek között a déli régiókban, például a Hunan állambeli Hszinhuában, ahol 29 cm hullott – ez új rekord az egész megyében.

————–

Heves havazás várható az USA nyugati részén

Az Egyesült Államok nyugati államai újabb heves télviharnak néznek elébe. Az első nagyobb mennyiségek várhatóan február 1-jén, csütörtökön esnek. A legfrissebb előrejelzések szerint a havazás ezután várhatóan a hétvégén és a jövő héten is folytatódik.

————–

Minden idők leghavasabb szezonja Anchorage-ban

A feljegyzések kezdete óta mindössze másodszor fordult elő, hogy Anchorage-ban két egymást követő évben is több mint 254 centiméter hó esett.
A vasárnap óta felhalmozódott további 35 centiméterrel Anchorage szezonális hómennyisége hivatalosan 258 centiméter, ami a legkorábbi 250 cm-es feljegyzés. Korábban a legkorábbi rekord 2012. február 3. volt 262 centiméterrel.
Anchorage és környéke további 3-8 centiméteres havazásra számított hétfő este, a Prince William Sound és a Copper River-medence közelében nagyobb mennyiségre. A havazás várhatóan kedden mérséklődik, és helyét brutálisan hideg hőmérséklet veszi át, amely elérheti a -29 °C-ot.
Nyugaton a Csukcs-tenger partvidékétől az Alaszkai-félszigetig figyelmeztetések és tanácsok vannak érvényben a szélcsend miatt. Az akár -56,7°C-os hőmérsékleten a védtelen bőrön öt percen belül fagyási sérülések léphetnek fel.
Alaszka egész területén kivételesen hideg és havas az idei évszak.

————–

Arktiszi jég

Kicsit északabbra az Északi sarkvidék tengeri jege is növekszik ebben a szezonban, és kiterjedtebb, mint 2003 óta bármikor.
Az elmúlt hónapokban a tudományos közösség a Nyugat és Oroszország közötti kapcsolatok elhidegülése miatti adathiányról panaszkodott, ami „jelentős hatással van az Északi sarkvidék változásainak tanulmányozására és befolyásolja az éghajlatváltozás nyomon követésének képességét.” – írja a polarjournal.ch.

A kommunikáció megszakadása a térségben zajló változások megértésének jelentős elvesztéséhez vezet – írja Efren Lopez-Blanco, az Aarhusi Egyetem környezettudósa a Nature Climate Change című szaklapban megjelent rövid cikkében.
A sarkvidéki ökoszisztémákat megfigyelő mintegy 60 állomás közül 21 már nem szolgáltat adatokat a nemzetközi tudományos közösségnek. Ez jelentős adatvesztés egy olyan régióban, amelyet már így is kevéssé figyelnek meg és értenek meg: „Minél nagyobb a torzítás, annál gyengébb a képességünk az Északi sarkvidék változásainak nyomon követésére és jellemzésére” – tette hozzá Lopez-Blanco.
További információ a polarjournal.ch oldalon.
De fenntartom, hogy az adatok gondot okoznak az AKH-oldalnak. A kevesebb megfigyelőállomás azt jelenti, hogy a valóságot könnyebb elferdíteni. A sarkvidéki jég ebben az évszakban növekszik, de az establishment nem mondja el a tömegeknek, a média hallgat, mint a sír.

Forrás: https://electroverse.substack.com/p/7-feet-of-snow-in-iran-china-issues?utm_campaign=email-post&r=320l0n&utm_source=substack&utm_medium=email

————–

2024. január 31:

Delhiben 21 év óta a leghidegebb január

Nyugodtan feltételezhető, hogy a „hideg” és az „India” kombinációjáról soha nem lesz szó a főáramú médiában. Az electroverse érdeme, hogy olyan területekről tudósít a hidegről, ahol a „hideg” egészen mást jelent, mint nálunk.

A Safdarjungban, a főváros hivatalos hőmérőállomásán mért 17,9°C-os átlaghőmérséklettel Delhi 2003 óta a leghidegebb januárt élte át (a 2015-ös évhez hasonlóan) – erősítette meg az indiai meteorológiai hivatal (IMD).
Az IMD adatai szerint 33 év alatt mindössze háromszor fordult elő, hogy a januári maximális átlaghőmérséklet 18°C alatt volt.
Delhiben a januári maximális átlaghőmérséklet 20,1 Celsius-fok. „Nagyon rossz levegőminőség, erős reggeli köd és csípős hideg jellemezte 2024 januárját” – írja a Times of India.
A hónap 6,43 °C-os átlaga 2013 óta a legalacsonyabb volt, és öt „hideg napot” és öt „hideghullámot” is regisztráltak. Delhi egyes részein csaknem 10 hideg nap volt.
Egy nemrégiben készült IITM-tanulmány kimutatta, hogy a hideghullámok „a globális felmelegedés ellenére” egyre gyakoribbak Indiában.
A Raju Mandal és Susmitha Joseph, az Indiai Trópusi Meteorológiai Intézet (IITM) tudósai által vezetett elemzés megállapította, hogy Közép- és Kelet-Indiában a hideghullámok átlagos száma az 1950-es évek óta évtizedenként több mint öt nappal, egyes helyeken pedig évtizedenként több mint 15 nappal nőtt.
Ezekben a régiókban korábban átlagosan 2-5 hideghullámos napot regisztráltak 10 évenként (1951 és 2011 között), de az elmúlt évtizedben (2021-ig) ez a szám közel 5-15 napra nőtt.
Indiában értetlenkedve fogadják a „katasztrofális globális felmelegedés” mantráját.
A közelmúltbeli „hideghullám” Indiában sokkal több területet érintett, mint csak Delhit és az összes többi várost. Az ország északi részén sok iskola öt napig zárva maradt a nagy hideg miatt. Január 20-án az északi Lucknow városában 1952 óta a leghidegebb téli napot regisztrálták, és olyan városokban, mint Kanpur és Bikaner, szintén több mint 18 éve a legalacsonyabb hőmérsékletet mérték.
Bár India trópusi országnak számít, 1,3 milliárd lakosának 40 százaléka a hidegre érzékenyek közé tartozik. Ez körülbelül 520 millió embert jelent, akik mind a normál, mind a normálnál hidegebb télre érzékenyek. Ezzel szemben a hőhullámokra csak 15 százalékuk érzékeny.
Indiának – és valójában az egész bolygónak – inkább a hidegre, mint a hőségre való felkészülésre kellene összpontosítania. Legalábbis ezt sugallják az adatok.

————–

Más forrásokból, itt olvashatóak a jelentések a Görögországban kialakult hatalmas hókáoszról. Cap Allon láthatóan ezt még nem vette radarjára.

Link: https://electroverse.substack.com/p/delhis-coldest-month-of-january-in?utm_campaign=email-post&r=320l0n&utm_source=substack&utm_medium=email

————–

2024. február 1:

Ciprus fehér!

Ciprus egyes részeit sűrű hó borítja. A Troodos-hegységről készült videó [itt csak egy képernyőmentés látható], amelyet a ciprusi időjárás-rajongók osztottak meg a Facebookon.

Az ország nagy részén továbbra is narancssárga figyelmeztetés van érvényben, és a mentőszolgálatok magas fokú készültségben vannak.
A rendőrség utazási figyelmeztetést adott ki, és közölte, hogy a havazás miatt lezárták a Troodos régióba vezető utakat, köztük a Platres-Troodos, Karvounas-Troodos és Prodromos-Troodos utakat.
A világnak ezt a részét, azaz Törökországot, Görögországot és a Közel-Keletet az elmúlt hetekben szó szerint betemette a hó.

————–

Alaszkában a „hójárvány” rekordhideggel találkozik

Az alaszkai „hójárvány” várhatóan a hétvégéig tart. Rekordhidegre is számítanak.
Rekordmennyiségű hó halmozódott fel Alaszka-szerte ezen a télen, többek között Anchorage és Juneau nagyvárosokban. A havazás miatt sok tető beomlott, csónakok elsüllyedtek, a főutakat pedig lavinák zárták el.
Most jön a csípős hideg, és a következő napokban az elmúlt évtizedek legalacsonyabb hőmérséklete várható.
Ma reggel (február 1.) a Kuskokwim-folyónál lévő McGrath repülőtéren -45,6 °C-os mélypontot mértek.

————–

-57°C Grönland középső részén

Forrás: ogimet.com

Bár az utóbbi időben nem esett hó, a hideg mindenütt jelen volt Grönlandon. Február 1-jén, csütörtökön kora reggel -57,2°C-os mélypontot mértek a sziget közepén fekvő 3000 m magas Summit Camp állomáson. Ez mintegy 13,2°C-kal alacsonyabb az évszakos normánál, és új mélypontot jelent, amely meghaladja a január 25-én mért -56,6°C-ot:

————–

Történelmi hideg január a Déli-sarkon

A várakozásoknak megfelelően az Antarktiszon hidegebb volt a január a sokéves átlagnál.
A Déli sarki állomás előzetes adatai már rendelkezésre állnak, és ezek szerint a havi átlag -31,2°C volt, ami jelentősen, 3,1°C-kal múlja alul a januári normát.
Ráadásul ez a második olyan január egymás után, amelynek átlaga -30°C alatt van. Az 1958 óta vezetett időjárási feljegyzésekben  összesen négy január átlaghőmérséklete volt  -30°C alatt, ezek közül kettő 1960 ( -30,4 °C) és 1961 ( -30,6°C) januárja volt.
Ezzel folytatódik a hosszú távú lehűlési tendencia az Antarktisz fennsíkján, amely tendencia az elmúlt években felerősödni látszik (lásd az alábbi ábrát) – kellemetlen tények, amelyeket az IPCC, hazai vazallusai és a világ médiagépezete rendszeresen elhallgat.
Még az általunk ismertetett déli-sarki állomás melletti szokásos helyszíneken, a Concordián és a Vosztokon is inkább hidegebb lett. De ez más állomásokra is igaz, beleértve a japán Syowa kutatóállomást, amely 1977 óta rögzíti az adatokat:

A JMA hőmérsékleti adatai a Syowa állomásra (1977 – 2023), a lehűlés töretlen 2023-ig.

————–

Sarkvidéki légtömegek szélsőséges behatolása 20 kínai tartományba

20 kínai tartományban jelenleg erős havazás és súlyos fagyok tapasztalhatók. A helyi média arról számol be, hogy ez a 2008-as jégkatasztrófa (a 23. ciklus napminimum) óta a legsúlyosabb fagy.
Az északi Tenihe tartományban -46,5 °C-os mélypontokat mértek, míg a déli Hunan és Guizhou tartományokban heves havazás alakult ki.

————–

Link: https://electroverse.substack.com/p/cyprus-is-white-alaskas-pandemic?utm_campaign=email-post&r=320l0n&utm_source=substack&utm_medium=email

————–

ÉS egy jelentés német forrásból

A Földközi-tengeren Trieszt városánál rendkívül ritka eseményként egy vékony jégréteg képződött a tengeren. Kép a linkelt oldalon.

Felmerül a kérdés ezekután: Miért működik a magyar meteorológiai szolgálat (korábban OMSZ, most Hungaromet) egyenirányítóként, azaz a híreket a melegrekordokról továbbítja, a hidegrekordokról pedig hallgat. Miért viselkedik a média pontosan ugyanígy, függetlenül attól, hogy az adófizetők által fenntartott közszolgálati médiáról vagy kereskedelmi médiáról van szó.
Ami a meteorológia szolgálatot illeti, ez állami (kormány) irányítás alatt van. A kormánynak tehát érdeke a klímapánikkeltés. Miért? Lehet, hogy egyes kormánytagok anyagilag érdekeltek a pánikkeltésben, azaz részesülnek az éghajlat megmentésére fordított évi 100+ milliárdból? A túlszámlázásoknak (hidrogénstratégia, metánmérés, elektromos buszok, napelemparkok, főváros közterületeinek klímatudatos átalakítása) ezen a területen mindenkinek szemet kellene szúrniuk.
Vagy egyszerűen a tehetetlenségi erő nem engedi, hogy kiálljanak a nyilvánosság elé, és azt mondják, a legfrissebb éghajlati, időjárási adatok nem indokolják ezeket a gigantikus kiadásokat? Illetve, hogy sokkal költséghatékonyabb a változó éghajlathoz alkalmazkodni, mint azt megváltoztatni akarni? Vagy nincs ereje a kormánynak egy újabb fronton szembeszállni a brüsszeli követelésekkel?
Ami a médiát illeti: Ugyanezek a megfontolások érvényesek a közszolgálati médiára is. Ami pedig a kereskedelmi médiát illeti, csak egy következtetés tudunk levonni. Teljesen mindegy, kik a tulajdonosok, a média mintegy titkos parancsot követve szítja a klímapánikot. Ami érthető a WEF-NWO felé elkötelezett médiáknál, de nem az olvasók által fenntartott sajtótermékeknél. Ha valaki jobb magyarázatot tud ezekre a kérdésekre, szívesen közreadjuk.

Nota bene: A hideghullámok megmagyarázásánál az IPCC és hazai vazallusai szívesen adnak erre teljesen hamis magyarázatokat, amennyiben szerintük ez is a globális felmelegedés jele. Nos, sohasem hallottam tőlük olyan magyarázatot, hogy a hőhullámok a globális lehűlés jelei lennének. Pedig saját logikájukat követve ezt kellene mondaniuk.

Forrás:
Kältereport Nr. 5 / 2024 | EIKE – Europäisches Institut für Klima & Energie (eike-klima-energie.eu)

2024. február
Közzéteszi:
Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
részünkre nyújtott támogatással 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámom: – Király József –
10205000-12199224-00000000 (K&H)
A közleményben kérjük megadni: klímarealista.

 

Print Friendly, PDF & Email