Végre megjelent az IPCC hatodik állapotjelentése

A 4000 oldalas jelentés innen tölthető le, a politikai döntéshozók részére készített riogatás és fenyegetés 40 oldalt tesz ki. Az IPCC-nek – bár ENSZ-testület – csak az alábbi régiókra van befolyása: EU + a nem EU-tag nyugat-európai államok, Észak-Amerika, Ausztrália. Pont. Nevezzük ezeket az államokat az egyszerűség kedvéért nyugati tömbnek. Hogy mi a közös ezekben a régiókban, azt az olvasóra bízzuk. Egy közös pont, hogy a régiók összes országa el van adósodva. Tehát az újabb klímavédelmi erőfeszítéseket csak újabb hitelek fölvételével lehet finanszírozni, illetve, mivel a klímavédelmi intézkedések kényszerűen rombolják a gazdaságot, az eddigi hitelek kezelése is egyre nehezebbé válik. A nyugati tömb országai a világ lakosságának kb. 14 %-át, teszik ki, viszont ők felelősek a globális antropogén CO2-emisszió 25 %-áért. A világ többi részéről lepereg a klímariogatás. Azaz, ha a fenti országok következetesen tönkretennék saját gazdaságukat az éghajlat megmentésének címén, a világ CO2-emissziójának alakulásában ez nem látszana meg. Főleg nem érdekli ez Kínát, amely alibiből épít ugyan néhány szélturbinát, gyárt napelemeket, de energiatermelésének döntő hányadát (70 %-át) a fosszilis energiahordozók adják.
A világ többi részét akkor érdekli csak a klímavédelem, ha ennek jogcímén meríthetnek ENSZ-pénzekből. Kína álláspontja azért fontos, mert egyrészt CO2-kibocsátása önmagában meghaladja az összes többi ipari ország kibocsátását, másrészt, mert igen pragmatikus álláspontot képvisel. 

Kína elektromos energiamixe

Elviekben egyetért ugyan a klímavédelmi célokkal, de a maga részéről ezek gyakorlatba történő átültetésével addig vár, amíg fejlettségi szintje és életszínvonala el nem éri a fejlett országok szintjét. Követendő példa lenne Magyarország számára is!

Mennyi 1 %-nak az 1 %-a?

Számoljunk egy kicsit.

Ha a nyugati tömb 2050-ig 50 %-kal csökkentené CO2-kibocsátását, ez azt jelentené, hogy a világ antropogén CO2-kibocsátása kb. 10 %-kal csökkenne. Már ha feltételezzük, hogy a világ többi részének CO2-kibocsátása stagnálni fog. Pedig nem fog, világszerte sok szénerőmű építése van folyamatban. Ami tovább számolva azt jelentené, hogy a világ CO2-kibocsátása, beleértve a természetes emissziókat is, nem egészen 1 %-kal csökkenne. Még tovább számolva mindez a világ IR-aktív gáz kibocsátásának 0,006 %-os, azaz 1 tízezred résznyi csökkentését eredményezné. Mindezek levezetése kb. az érettségi matematikai feladatok könnyebb csoportjába tartozna. Természetesen mindez ismert az IPCC „szakemberei” számára is. Hogy teljesen figyelmen kívül hagyják úgy a természetes CO2-kibocsátást, mint azt, hogy a legjelentősebb IR-aktív gáznak (ún. üvegházhatású gáz, de mint tudjuk, a megnevezés hamis és félrevezető), a víznek több mint 100-szor nagyobb az IR-aktív hatása, mint a CO2-nek, mutatja: az IPCC-nek és szélhámos csapatának nem az éghajlat, hanem egészen más célok a fontosak.

Fenti számítások sarokszámai:

A világ antropogén CO2-kibocsátása 2018-ban 37.887 millió t volt.
A világ teljes CO2-kibocsátása ugyanekkor beleszámolva a természetes emissziókat is, 760.000 millió t volt. Ha a nyugati tömb gigantikus erőfeszítések, a gazdaság tönkretétele, elnyomorodás árán képes 50 %-kal csökkenteni CO2-kibocsátását, ez a világ antropogén CO2-kibocsátásának 4.750 millió t-s, azaz 12 %-os csökkenését jelenti. A Föld összes CO2-kibocsátására vetítve ez 0,6 %-os csökkenését fog jelenteni.

Tekintve, hogy az atmoszférában lévő víz IR-aktív hatása a koncentrációkat, illetve az abszorpciós sávokat figyelembe több mint 100-szorosa a CO2 ilyen hatásának, az IR-aktív gázok abszorpciós és reemissziós hatása 0,006 %-kal fog csökkenni.

Politikai döntéshozók számára készített összefoglalónk:
Ha Magyarország – és a nyugati tömb többi államai –  gigantikus erőfeszítések árán tönkreteszik nemzetgazdaságaikat, annak nem lesz mérhető hatása a világ IR-aktív gáz (köznapi nyelven üvegházhatású gáz) egyensúlyára és átlaghőmérsékletére.

Sajnos a 4000 oldalas jelentést senki nem olvassa. A 40 oldalas politikai döntéshozók számára írt, a riogatásoktól, pánikkeltéstől hemzsegő összefoglalót néhány sajtómunkás elolvasta, ebből kiemelt néhány mondatot, a médiák ezt milliószorosa fölturbózták. Ettől az átlagos újságolvasó jól megijed, és kinyitja pénztárcáját, illetve ellenkezés nélkül tűri, hogy kormányai újabb hiteleket vegyenek fel az éghajlat megmentésére, amit aztán adófizető és unokái fognak kamatostól megfizetni. Mindezért ráadásba még a gazdaság tönkretételét is kapja. Hogy is szól a klasszikus vicc? A szellem éjfélkor azt mondja a sántának: Nesze, itt van egy púp is.

Mindezek után néhány idézet a politikai döntéshozók számára készített összefoglalóból:

IPCC Tények
Egyértelmű, hogy az emberi tényező melegítete föl az atmoszférát, óceánokat és a köntinseket. A fölmelegedés 170 év alatt minimális, a Dalton-minimum utáni lassú fölmelegedés korszakában vagyunk. Mindennek áldásos hatásai vannak a termésátlagokra világszerte. Mivel a fölmelegedés mérhető Naprendszerünk többi bolygóin is, kizárható az emberi hatás.
A klímarendszer legutóbbi változásainak mértéke több száz, illetve ezer évre visszatekintve példátlan. Amit határozottan cáfol a középkori meleg időszak (kb. 950-1300), amelynek áldásos hatása volt az európai gazdasági, demográfiai és kulturális fejlődésre.
Az ember okozta klímaváltozás befolyásolja a szélsőséges időjárási eseményeket, mint hőhullámok, extrém csapadékok, aszályok, hurrikánok. Az antropogén hatás növekedett az előző jelentés óta.  A szélsőséges időjárási elemek száma nem növekedett. Ok-okozati viszony az IR-aktív gázok abszorpciós és reemissziós hatásának egy század %-os növekedésével eleve kizárható.

Az IPCC jövőre vonatkozó próféciáit egy szóval lehet összefoglalni:

Hokiütőgörbe.

Példátlan hőmérséklet-emelkedés a 20. században? Csak azért, mert gondos kezek eltávolították a középkori meleg időszakot. A fenti ábra 1990-ben még szerepelt az IPCC tudástárában, 2001 óta az alsó helyettesíti.

Értsd: Eddig stagnálás vagy minimális emelkedés, mely NEM vezethető vissza emberi tényezőkre, de holnaptól aztán meredeken fog a görbe emelkedni… Egész biztosan… Csak ne kételkedjünk… Vagy holnaputántól…

Csak hát… Az IPCC már annyiszor felsült riogatásaival, hogy nem látunk különösebb okot, miért pont most adnánk neki hitelt. A Kossuth Rádió 1956-os nyilatkozata lenne egyedül helyénvaló, ha meg akarnának szólalni klímaügyben:

„Hazudtunk reggel, hazudtunk délben, hazudtunk este, hazudtunk minden hullámhosszon.”

Michael Mann elhíresült hokiütőgörbéje is csak azért tudott (ideig-óráig) ámítani, mert nemes egyszerűséggel kitörölte belőle a középkori meleg időszakot, amikor 1,5 – 2 vagy akár 4 fokkal is magasabb volt a Föld átlaghőmérésklete.
Erről 2003-ban még a Welt is szabadon tudósíthatott.
https://www.welt.de/print-wams/article97167/Als-Groenland-noch-gruen-war.html

A középkori meleg időszak nem csak a Grönlandra korlátozódott. A témáról egy igen jó összefoglaló található itt:
https://web.archive.org/web/20091202235417/http://www.science-skeptical.de/blog/beispiellose-erwarmung-oder-beispiellose-datenmanipulation/001195/

A világ legkülönbözőbb részeiről vannak adataink a középkori meleg időszakra (kb. 950-1300).

Az írás mottója – amellyel az egész klímatudományt lehet jellemezni:
„Akié a jelen, azé a múlt. Akié a múlt, azé a jövő.” (G. Orwell: 1984)

Néhány korábbi írásunk a felsült prognózisokról:

https://klimarealista.hu/klimaprognozisok-ot-evtizeden-at-baklovesek-mellefogasok-alaptalan-panikkeltes-ot-evtizeden-at/

https://klimarealista.hu/ujevi-kvizjatekunk-billenopontokrol/

https://klimarealista.hu/kidolt-a-klimatakolmany-alaposzlopa/

Mivel eddig még soha egyetlen klímaprognózis nem bizonyult helyesnek, mostanában már 2100-ra adnak meg prognózisokat. Akkorra már úgysem élnek…
Annak illusztrálására, hogy mennyire nincs kauzalitás a levegő CO2-tartalma és az átlaghőmérséklet között, néhány ábrát illesztünk be.

Az atmoszféra CO2-tartalma kb. 150 éve folymatosan emelkedik…

Mindeközben például a Nürnberg városában mért átlaghőmérsékletek gyakorlatilag stagnálnak.

A CO2-koncentráció töretlenül emelkedik, míg az átlaghőmérésklet hol emelkedik, hol stagnál, hol csökken.

Példátlan változások több ezer évre visszatekintve? Az ábra az elmúlt 3200 év hőmérséklet-változásait mutatja. A levegő CO2-koncentrációjától teljesen függetlenül.

Árulkodó továbbá, miről nem beszél az IPCC legalább is a politikusok felé hallgat.

Nem említi, milyen nagy a szórása az egyes tudósok által kiszámolt  CO2-szenzitivitásnak, azaz, hogy azt atmoszféra CO2-koncentrációjának megduplázódása menyivel emelné meg a Föld átlaghőmérsékletét. Egyes tudósok szerint már rég el kellett volna égnünk, mások szerint okafogyott a párizsi klímaegyezmény, mert a klímaszenzitivitás kisebb 1,5 °C-nál.

Nem szól róla, a CO2-koncentráció növekedésnek köszönhetően világszerte javulnak a termésátlagok, milyen mértékben nőtt a Föld növényekkel befedett területe, többek között korábban sivatagos területen.

Továbbá: Az IPCC kutatók még saját mércéjükkel mérve is hiteltelenek. Ha komolyan vennék saját rögeszméjüket,

a, minden eszközzel azon volnának, hogy elterjesszék a nukleáris áramtermelést. Ehelyett hallgatnak a világ egyik legbiztosabb termelőrendszerének, a német atomenergia-iparnak barbár lerombolása láttán.

b, minden eszközt bevetnének az Európába irányuló afrikai migráció leállítására, sőt visszatoloncolásukra. Hiszen egy afrikai karbonlenyomata Afrikában töredéke az európainak. Természetesen mindezt csakis a klíma megmentésének nemes ügyéért.

Végül csak annyit. Már többször rámutattunk, az USA Demokraták fő-fő riogatói sem hisznek saját klíma-pánikkeltésüknek. Erre van egy utalás a INM-CM4 – Ez meg mi a szösz? – Klímarealista (klimarealista.hu) cikk végén.
És ehhez kapcsolódik a legfrissebb sajtójelentés: A fő klímapánikoló Obama 400 vendéggel három napon át ünnepelte 60. születésnapját. A vendégek javarészt magánrepülőgépekkel érkeztek. Ugyanezek a körök szuggerálják belénk a bűntudatot a repülés és marhahús-fogyasztás miatt. Csak úgy mellékesen: Természetesen maszkot sem viseltek, amit viszont rá akarnak kényszeríteni az amerikai gyerekekre.

https://www.freiewelt.net/nachricht/obama-feiert-60-geburtstag-mit-seinen-400-engsten-freunden-ohne-masken-10085905/

Végül néhány link a témához az alternatív honlapokról:

https://reitschuster.de/post/die-klimawandel-katastrophe-wieviel-davon-ist-unwissenschaftliche-ideologie/

https://principia-scientific.com/defending-co2-astro-climatology-climategate-and-common-sense/

https://principia-scientific.com/un-climate-report-conflates-science-with-politics-again/

https://climatechangedispatch.com/climate-scientists-admit-climate-models-exaggerated-warming/

Der IPCC AR6 Hockeyschläger « Klima-Audit (climateaudit.org)

Klimafolgenforschung Potsdam (PIK): Rahmstorf schießt Eigentor › Jouwatch (journalistenwatch.com)

Keine Angst: Der UN-Klimabericht ist ein politisiertes Debakel | Botschaft zum Klimawandel (climatechangedispatch.com)

2021. augusztus
Összeállította:
Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
Reális Zöldek Klub
társadalami szervezet részére juttatott támogatásával 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámunk:
11702036-20584151 (OTP)
A Fővárosi Bíróság végzése a társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről itt található.
Print Friendly, PDF & Email