Hawaii tűztragédia: Nem a klímaváltozás, hanem emberi mulasztások sorozata a felelős

Nincs annál visszataszítóbb, mint amikor egy emberi mulasztások sorozatára visszavezethető tragédiát a felelősök valami egészen más kiváltó okra próbálnak hárítani. Visszataszító, de emberileg érthető. Ahogyan a közúti balesetet okozó személy első szavai a helyszínelő rendőr felé a saját felelősség mentegetésére, relativizálására, mások megvádolására irányulnak, úgy Hosh Green, Hawaii USA szövetségi állam Demokrata párti kormányzójának első szavai is az éghajlatváltozást tették a tűzesetért felelőssé.

Abszolút elfogadhatatlan azonban, ha a főáramú média szinten boldogan turbózza a mentegetőző, és az éghajlatváltozást, illetve az ’emberokozta  CO2-kibocsátást bűnbakká tevő magyarázatokat.

Legelőször is a tények: 

Augusztus 8-án a reggeli órákban fekete füst száll fel füst száll fel a Hawaii szigetcsoport legnagyobb szigetének lakatlan részéről. A hatóságok megnyugtatnak mindenkit: A tűz 100 %-ig ellenőrzés alatt van. Hat órával később szólítottak fel az azonnali evakuálásra. A szigeten 90 tűzjelző sziréna van felállítva, egyik sem szólalt meg. A mobiltelefonokra telepített katasztrófajelző alkalmazások némák maradtak.

A tűzben a mai napig (8.16) több mint 100 ember halt meg, várható, hogy a halálesetek száma növekszik. Lahaina városában 2200 épület lett a lángok martaléka, 45 ezer ember vált hajléktalanná.

A tűz okát illetően csak feltételezések vannak, többen egy kidőlt elektromos vezeték oszlopra gyanakodnak. A tűz gyors tovaterjedését elősegítette a 120 km/h sebességet elérő hurrikánszerű szélvihar, illetve, hogy a szigeten elszaporodtak az invazív fűfélék, melyek esős időben napi 15 cm-t is nőnek, a száraz időszakokat problémamentesen átvészelik és elérik a 2 m magasságot. A probléma nem újkeletű, a szövetségi állam tűzvédelmi szakértője, Clay Trauernicht már a 2018-as kisebb tüzek alkalmával figyelmeztetett ennek veszélyeire.

A főáramú média számára persze sokkal kellemesebb, ha az ’emberokozta klímaváltozás miatti aszályt tehetik felelőssé.

Foglaljuk tehát össze: 

  • A szigetcsoporton gyakoriak a tűzesetek, emiatt elvileg biztonságos figyelmeztető rendszert építettek ki (szirénahálózat, mobiltelefonos alkalmazás).
  • A hatóságok, a politika évek óta nem hallgatnak a veszélyekre figyelmeztető hangokra.
  • A katasztrófa első pillanatától fogva a hatóságok érthetetlen nemtörődömséggel kezelik a tűzesetet. A szélirány és szélsebesség ismert volt a hatóságok számára. Az evakuálásra történő felszólítás hat órával később jött, sokak számára már túl későn.
  • A figyelmeztető szirénák nem szólalnak meg (egy sem a 90-ből), a telefonokra nem jönnek a veszélyre felhívó riasztások.
  • A média tematizálja ugyan ezeket a hibákat, de nem felejti el megemlíteni a valódi felelőst, az ’emberokozta klímaváltozást. 

A hawaii eset kísértetiesen hasonlít a 2021-es németországi Ahr-völgyi árvízkatasztrófára, melynek következtében több mint 135 ember halt meg. A katasztrófára jó előre figyelmeztettek a vízügyi szakemberek, de ez nem illett a zöldvörös tartományi vezetés ’emberokozta klímaváltozás miatti aszály narratívájába és így a fülük botját sem mozgatták.
https://klimarealista.hu/arvizek-a-klimavaltozas-kovetkezteben-i/,
https://klimarealista.hu/arvizek-a-klimavaltozas-kovetkezteben-ii/,
https://klimarealista.hu/dr-sebastian-luning-szelsoseges-meteorologiai-esemenyek-a-klimavaltozas-kovetkezteben/

Ugyancsak felismerhetők a rokon vonások a 2019 decemberi ausztráliai súlyos tűzesetek hatósági és médiabeli kezelésével. A tűzesetek okai között ott volt a hatósági nemtörődömség, a zöldbalos ideológia, utána pedig a világsajtó boldogan mutogatott az ’emberokozta klímaváltozásra (Ausztráliai tűzesetek – Klímarealista).

Továbbá ugyancsak ideológiai okok, nemtörődömség, emberi mulasztások vezettek a 2020-as kaliforniai és oregoni erdőtüzekhez.

Erdőtüzek Kaliforniában és Oregonban – Mi az igazság?

Tehát: 

  • A pokoli tüzeket és árvizeket emberi mulasztások, nem pedig az antropogén klímaváltozás okozta.
  • A tűzesetek száma világviszonylatban csökken. Mindennapos médiafogyasztók, mindenekelőtt a tévénézők természetesen ennek az ellenkezőjéről vannak meggyőződve.

Klimaschwindel: Nicht mehr, sondern immer weniger Landflächen sind von Bränden betroffen – Ansage

  • A német és az amerikai média szinte már nevetséges módon hozza összefüggésbe ezeket az eseteket az ’emberokozta éghajlatváltozással. (Nevetséges volna, ha nem volna olyan siralmas.) Amiből egyenesen vezet az út az újabb korlátozások, a gazdaság, azaz az emberi lét további ellehetetlenítésének követeléséhez.
  • A magyar médiában a pánikkeltés pálmáját a qubit viszi el.

Közzétevő több olyan véleménnyel találkozott, melyek szerint a tűzkatasztrófát szándékosan idézték elő. Ezt nem tartjuk valószínűnek, bár furcsálljuk némileg, hogy ma az amazonon több könyvet árusítanak, melyek a maui tűzesettel foglalkoznak.

https://www.amazon.com/s?k=maui+fire&crid=1KOFOG4U617NV&sprefix=fire+on+maui%2Caps%2C174&ref=nb_sb_ss_ts-doa-p_1_12

A villámgyors tempó Christian Drosten német virológusra emlékeztet, aki 24 órán belül megalkotta a (hibás, validálatlan és hamis) PCR-tesztet a SARS-COV-2 vírusra.

Források: 

Das falsche Feuer: Der tödliche Waldbrand von Hawaii wird ausgeblendet, weil linke Politiker Schuld tragen

https://www.spiegel.de/panorama/hawaii-mindestens-36-menschen-sterben-bei-busch-und-waldbraenden-a-2f3cc1cc-8021-4bf0-80cc-c3816e164de2

Hawaii: 93 Tote auf Maui – Fehler im Katastrophenschutz (faz.net)

https://www.nytimes.com/2023/08/13/us/hawaii-wildfire-factors.html

https://www.bernerzeitung.ch/invasive-graeser-haben-die-feuerwalze-auf-maui-ausgeloest-212309568978

 

2023. augusztus
Közzéteszi:
Király József
okl. vegyészmérnök

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, fejezze ki tetszését a
részünkre nyújtott támogatással 300 Ft értékben.
Bankszámlaszámom: – Király József –
10205000-12199224-00000000 (K&H)
A közleményben kérjük megadni: klímarealista.

 

Print Friendly, PDF & Email